Windows'tan Linux Mint'e geçmek mantıklı mı?

Sevmeme nedenleriniz nedir?

Alerjim var hocam Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlara . Bana çok hantal geliyor. Ve repo ekleyince uğraş dur. Ubuntu-Debian taban dışında tüm dağıtımlar iyi bana göre.

Başlangıç için bir kaynak öneriniz var mı?

Yok maalesef. Ama aradığınız çoğu şeyi Ubuntu'nun forumunda bulursunuz yüksek ihtimalle. Veya burada konu açarsanız yardım edecek çok kişi var.

İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve PowerPoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?

LibreOffice yeterli olur ayrıca Office programlarını kurabiliyorsunuz diye biliyorum ama uyumluluk sorunu var mıdır bilmiyorum.

Sizce şans vermeli miyim?

Bence vermelisin önce sanal makinede deneyebilirsin ama bence gerek yok. Öğrenmede zorluk çekeceğinizi düşünmüyorum. Bana göre en büyük sıkıntısı oyun performansı ve NVIDIA sürücü uyumluluğu bunları düşünerek geç bence.

Ben Windows - Fedora Dual boot kullanıyorum sıkıntı yaşamadım şu ana kadar, yaşayacağınızıda düşünmüyorum hatta bence Dual boot yapmanız daha sağlıklı çünkü oyunları Windows'tan oynarsınız ayrıca Linux'dan Windows'taki dosyalarınıza da erişebiliyorsunuz.

Touchpad olayı garip geldi bunun sebebi nedir acaba? Hobi olarak touchpad kullanmayı seven birisiyim.

Touchpad tarafından sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum fakat pil süresi bakımından Windows'un gerisinde gerçekten. Ek ayarlar yapmak lazım yine de hızlı bitiyor.

Başlangıç için bir kaynak öneriniz var mı?

Yapay zeka çoğu zaman işinizi görür.

Excel ile cok isin oluyorsa sorun yasayabilirsin. Libre Office makrolari vb duzgun calistiramaz.

Ben de tam tersini bekliyordum deneyimleyene kadar ve detaylı araştırana kadar.

En azından Intel platformlarda sanırım böyle. Her ne kadar sövsek de beğenmesek de üreticiler ürünlerini Windows'u göze alarak üretiyor ve destekliyorlar. Sürücü verimliliği, optimizasyonla alakalıdır belki de ama teknik tam altyapısına hakim değilim. Anlam veremedin.

Belki de benim cihazım ile alakalıdır ama internette girilen forum mesajları da dediğim gibi.
Touchpad olayı garip geldi bunun sebebi nedir acaba? Hobi olarak touchpad kullanmayı seven birisiyim.
Muhtemelen sürücüler ile alakalıdır diye tahmin ediyorum. Ya da Ubuntu'da gelen (Ki Mint de kullandım onda da Touchpad'i beğendiğimi hatırlamıyorum) genel touchpad hareketleri Windows kadar konforlu değil.

Bi de Linux'un sorunsuz çalışması için donabımlara kendini eski Windows sürümü gibi tanıtması gibi bir muhabbet var. Tâbi bunu kapatabilrsiniz ama bir fonksiyonun kaybolma olasılığı yüksek. grub ile oluyordu sanırım. Ismi yanlış olabilir unuttum. Belki de onunla alakalıdır.

RimWorld'de bazı modlarda problem yaşadığım için Dual boot kullanıyorum. Windows 10 en az yer kaplayan temel versiyonunu indirdim. LTSC falan olması lazım tam hatırlamıyorum şu an.

Gayet sağlıklı aslında. 1 TB SSD'yi 240 GB 690 GB şeklinde ikiye bölebilirsiniz(genelde 930GB civarı gözükür SSD). 240GB olana Windows 10 Lite tarzı bir işletim sistemi kurarsınız. Güzel güzel oyununuzu oynarsınız.

Minecraft'ta sorun yaşıyorsanız Prism Launcher'i deneyebilirsiniz. Modlar arayüzden çok kolay kurulup güncellenebiliyor.

Kessinlikle haklısınız, bende dualboot kullanıyordum normalde ama temelli olarak geçtim artık Linux'a. Winutil, Atlas OS bile kurtarmıyordu artık.
E tabii bir öğrenme süreci olacak ama Linux Mint gibi kolay bir dağıtımdan başlarsanız çok daha rahat bir öğrenme süreci olur sizin için. Ben Linux Mint ile başlamıştım ve hiç sıkıntı yaşamadım ilk geçtiğimde, hatta Linux'u öğrenmek eğlenceli geldi.

Performans artışı hissedebilirsiniz sonuçta Linux her türlü daha hafif Windows'dan. Gerçi sisteminiz güçlü olduğu için gözle görülür bir fark olmayabilir.

Dual-boot yapma şansınız var hocam. Tek bir SSD'niz de olsa Windows ile dualboot yapabilirsiniz. Linux Mint ve çoğu dağıtımı kurarken dilerseniz otomatik olarak sizin için ayırma işlemini yapıyor. Ben hiç pek sağlıklı olmaz diye bir yorum görmedim ama dediğiniz gibi tekte geçmek çok daha sağlıklı olur öğrenmeniz açısından.

Touchpad çalışır mı çalışmaz mı bilmem ama Mint'in driver uygulamasından sürücüyü indirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Pil ömrü açısından ise düşmesi olası ama öyle ölümcül bir düşüş yaşamazsınız. Optimize etmenin yolları da var.
İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve Powerpoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?
Bence gayet yeterli olur hocam.
Sizce şans vermeli miyim?
Kessinlikle evet. Linux'a alıştığımdan beri "ben bilgisayar kullanmıyormuşum be!" hissi gelmedi değil. Bilgisayarınızın gerçekten sizin olması, istediğiniz özelleştirmeleri yapmanız, uygulama yönetiminin kolaylığı ve irili ufaklı bir çok şey daha.

Şans verin hocam ne olacak ki, en kötü dönersiniz yine Microsoft'un çöplüğüne. Yeni bir deneyim olur hiç yoktan fena mı?

He kaynak önerisi de istemişsiniz, temel bilgiler için Yusuf İpek kanalına göz atabilirsiniz. Linux'a yeni geçenler ile ilgili bir çok faydalı videosu var, Türkçe olarak iyi bir kaynak. Bunun haricinde bir sorunla karşılaşırsanız Linux Mint ve Ubuntu forumları sizin uğrak noktalarınızdan olacak (Linux Mint, Ubuntu tabanlı çünkü). Eğer bir kavram hakkında ayrıntılı bir bilgi almak isterseniz Arch Wiki güzel bir seçenek lakin ilk geçtiğinizde çok işiniz olmaz muhtemelen.

Son düzenleme:
Gerek pil süresi, gerek touchpad, gerek kusursuzluk olarak Windows kadar rafine güzel bir deneyim elde edemeyeceksiniz Laptop kullanırken fakat Linux sonuçta, bunları feda etmeye değer.
Ek olarak benim laptopumda Linux kullanırken hoparlörün sesi sürücü yüklü olmasına rağmen epey kalitesizleşiyor. Hatta USB bağlantılı kulaklıkların bile sesi kötüleşiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…