Doğma büyüme Windows kullanıcısıyım ama işim gereği hem Linux yüklü serverler ile uğraşmam gerektiğinden hem de Windows'un özellikle son zamanlar RAM sömüren, kullanışsız bir çöp yığınına döndüğünü hissettiğimden kaynaklı böyle bir düşünce oluştu kafamda.
Kessinlikle haklısınız, bende dualboot kullanıyordum normalde ama temelli olarak geçtim artık Linux'a. Winutil, Atlas OS bile kurtarmıyordu artık.
Genel kaygılarım ise ilk olarak öğrenme zorluğu, ikinci olarak performans artışının değip değmeyeceği. Güncel olarak Intel Ultra 255H işlemcili, 32 GB RAM'li bir laptop kullanmaktayım ve tek SSD var, dolayısıyla dual-boot şansım yok.
E tabii bir öğrenme süreci olacak ama
Linux Mint gibi kolay bir dağıtımdan başlarsanız çok daha rahat bir öğrenme süreci olur sizin için. Ben Linux Mint ile başlamıştım ve hiç sıkıntı yaşamadım ilk geçtiğimde, hatta Linux'u öğrenmek eğlenceli geldi.
Performans artışı hissedebilirsiniz sonuçta Linux her türlü daha hafif Windows'dan. Gerçi sisteminiz güçlü olduğu için gözle görülür bir fark olmayabilir.
Dual-boot yapma şansınız var hocam. Tek bir SSD'niz de olsa Windows ile dualboot yapabilirsiniz. Linux Mint ve çoğu dağıtımı kurarken dilerseniz otomatik olarak sizin için ayırma işlemini yapıyor. Ben hiç pek sağlıklı olmaz diye bir yorum görmedim ama dediğiniz gibi tekte geçmek çok daha sağlıklı olur öğrenmeniz açısından.
Touchpad çalışır mı çalışmaz mı bilmem ama Mint'in driver uygulamasından sürücüyü indirebilirsiniz diye düşünüyorum.
Pil ömrü açısından ise düşmesi olası ama öyle ölümcül bir düşüş yaşamazsınız. Optimize etmenin yolları da var.
İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve Powerpoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?
Bence gayet yeterli olur hocam.
Sizce şans vermeli miyim?
Kessinlikle evet. Linux'a alıştığımdan beri
"ben bilgisayar kullanmıyormuşum be!" hissi gelmedi değil. Bilgisayarınızın gerçekten sizin olması, istediğiniz özelleştirmeleri yapmanız, uygulama yönetiminin kolaylığı ve irili ufaklı bir çok şey daha.
Şans verin hocam ne olacak ki, en kötü dönersiniz yine Microsoft'un çöplüğüne. Yeni bir deneyim olur hiç yoktan fena mı?
He kaynak önerisi de istemişsiniz, temel bilgiler için Yusuf İpek kanalına göz atabilirsiniz. Linux'a yeni geçenler ile ilgili bir çok faydalı videosu var, Türkçe olarak iyi bir kaynak. Bunun haricinde bir sorunla karşılaşırsanız Linux Mint ve Ubuntu forumları sizin uğrak noktalarınızdan olacak
(Linux Mint, Ubuntu tabanlı çünkü). Eğer bir kavram hakkında ayrıntılı bir bilgi almak isterseniz Arch Wiki güzel bir seçenek lakin ilk geçtiğinizde çok işiniz olmaz muhtemelen.