YZ fine tuning vs gibi işler ile uğraşıp yazılım zeminine bağlayacaksan işlemcinin yanında Dual channel RAM ve VRAM'i yüksek ekran kartı şart, yanına PCI 5.0 da ekleyebilirsin çünkü AI işinde bant genişliği/hızı hem RAM hem de VRAM'de hayati.

RTX 5090 96 GB RAM'li laptop ile ikisini birleştirip kullanıyorum. 3 projesinin yavaşça sonuna geliyoruz; bakalım işimi çok iyi gördü.

Konuda, oyunları ilk CCD'ye atayın. Karışık olduğu zaman %1'ler göçüyor maalesef, 9900x 6+6 olduğu için mecburi : 9950X olaydı Core0 T0+T1 boş bıraktırırdım. Core6-11 çekirdeklerine arka planda çalışan programları atıp birinci CCD'yi rahat bırakabilirsin, mesela chrome gibi tarayıcılar+discord+spotify vs vs 2. ccd 6-11 çekirdeklerine gönderin gitsin.

Eki Görüntüle 272333
Ben bu uygulamayı kullanıyorum da bir yandan ekran kaydı alırken de bunun için OBS içinde 2. CCD'den ayırmam gerekiyor mu, nasıl davranıyor bu durumda? İlk CCD tamamen oyun ayarları için ayrılmış. Ayhan hocamın dediği şekilde yaptım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben bu uygulamayı kullanıyorum da bir yandan ekran kaydı alırken de bunun için OBS içinde 2. ccdden ayırmam gerekiyor mu nasıl davranıyor bu durumda. İlk CCD tamamen oyun ayarları için ayrılmış Ayhan hocamın dediği şekilde yaptım.

OBS'yi 2. CCD'ye pasla, işlemci tüketiyor malum. Oyunların tek CCD'de olması gerek, oyun mesela 4 çekirdek kullanıyor, 2 tanesi 1.'de, diğerleri 2.'de takılırsa bunların arasında haberleşme lüzum olacağından FPS'lerde sapıtmalar meydana geliyor. O yüzden oyunları 1. CCD'ye, kalan ıvır zıvırları 2. CCD'ye.

OBS'yi 2. CCD'ye pasla, işlemci tüketiyor malum. Oyunların tek CCD'de olması gerek, oyun mesela 4 çekirdek kullanıyor, 2 tanesi 1.'de, diğerleri 2.'de takılırsa bunların arasında haberleşme lüzum olacağından FPS'lerde sapıtmalar meydana geliyor. O yüzden oyunları 1. CCD'ye, kalan ıvır zıvırları 2. CCD'ye.

Ne kadar ayırsam yeterli olacaktır, zaten oyun esnasında kullanabileceğim uygulamayı yapsam yeterli olacaktır. DC ve OBS bunun dışında oyun oynarken kullanabileceğim bir durum yok. OBS için 2. CCD'nin tamamını mı vereceğim? Mesela bu durumda oyun esnasında kayıt alırken herhangi başka boşta çekirdek olmayacağı için bir sorun olur mu? Bu şekilde bir uygulamayı ilk defa kullandığım için saçma sorular soruyor olabilirim, kusura bakmayın. Tüm uygulamalar için ayar yapmama gerek yok, değil mi? Alt tarafta Google'a gireceğim onun için veya WhatsApp kullanabilirim onun için.

Ne kadar ayırsam yeterli olacaktır, zaten oyun esnasında kullanabileceğim uygulamayı yapsam yeterli olacaktır. DC ve OBS bunun dışında oyun oynarken kullanabileceğim bir durum yok. OBS için 2. CCD'nin tamamını mı vereceğim? Mesela bu durumda oyun esnasında kayıt alırken herhangi başka boşta çekirdek olmayacağı için bir sorun olur mu? Bu şekilde bir uygulamayı ilk defa kullandığım için saçma sorular soruyor olabilirim, kusura bakmayın. Tüm uygulamalar için ayar yapmama gerek yok, değil mi? Alt tarafta Google'a gireceğim onun için veya WhatsApp kullanabilirim onun için.

2. CCD'nin tüm çekirdeklerine verebilirsin, onlar oyun olmadığı için kare dalgalanması işte oyunun çalıştığı çekirdeklere kaynak yapma vs olayı yok.

CPU Load-line Calibration ayari olmali, Gigabyte anakartta Turbo olarak ayarlanmasi gerekli, o sekilde dener misiniz? Ekstra VRM/Clock Spread Spectrum ayari disabled olmali.

Bunlari deneyip tekrar test edin. @dombikpanda

Evet, elimde artık şu şekilde RAM'leri tamamlamış oldum. Nasıl bir ayar çekmem lazım, nasıl test süreci işlemem lazım, bu konu hakkında bilgiyi almak istiyorum. 2x32 GB şeklinde kullanıyorum. Harici bir fan lazım olacak mı, bana olacak gibi geliyor çünkü içindeki vızıltılı küçük fan olmasa 60+ derece seviyelerine çıkabiliyor.

1786618208051.webp

Evet elimde artık şu şekilde ramleri tamamlamış oldum. Nasıl bir ayar çekmem lazım nasıl test süreci işlemem lazım bu konu hakkında bilgiyi almak istiyorum. 2*32GB şeklinde kullanıyorum. Harici bir fan lazım olacak mı bana olacak gibi geliyor çünkü içindeki vızıltılı küçük fan olmasa 60+ derece seviyelerine çıkabiliyor.
Eki Görüntüle 273047
@Ayhan Dönmez hocamin rehberinde mevcut aktif sogutma olayi. 1 tane 120'lik fan dikseniz yeterli gelir, 1500 RPM donmesi gerekli, 60 derece zor. Sicaklik kaynakli hata almaniz muhtemel. Sogutma ornekleri:

8942.webp

8944.webp

Testleri iletmistim.

DR özelinde denenebilir, FCLK 2200'den geriye doğru denersiniz. 2233 açmayabilir, silikon şansı.

8980.webp

8980.webp

Ekstra @Ayhan Dönmez'in rehberinde bu ayarlar mevcut. Bunları da yapmalısınız, ihtiyacınıza göre HD Audio açık kalabilir veya Wi-Fi/BT.

8680.webp

@Ayhan Dönmez hocamin rehberinde mevcut aktif sogutma olayi. 1 tane 120'lik fan dikseniz yeterli gelir, 1500 RPM donmesi gerekli, 60 derece zor. Sicaklik kaynakli hata almaniz muhtemel. Sogutma ornekleri:

Eki Görüntüle 273049

Eki Görüntüle 273051

Testleri iletmistim.

DR özelinde denenebilir, FCLK 2200'den geriye doğru denersiniz. 2233 açmayabilir, silikon şansı.

Eki Görüntüle 273053

Eki Görüntüle 273053

Ekstra @Ayhan Dönmez'in rehberinde bu ayarlar mevcut. Bunları da yapmalısınız, ihtiyacınıza göre HD Audio açık kalabilir veya Wi-Fi/BT.

Eki Görüntüle 273054

Şu anda halihazırda benim yaptığım ayarlar sonucunda 4. turumdayım ve RAM sıcaklığım 55 derece. Fan örnekleri ve ayarlar için teşekkürler.

Integrated Graphics: Kapalı
SVM Mode: Enabled işim gereği bazı uygulamalar istiyor
Bank Refresh mode: Normal
Gear Down: 1 T
CPU Loadline calibration: Turbo
Scaler: Auto
UV: Allcore -30
PBO: +200MHz

1786620015396.webp

Bu tabloyu da goz onunde bulundurabilirsiniz, Dual Rank kitlerde yapilmasi gerekenler (DR) olarak belirtilmis. Yine rehberde var bu tablo. Yine de aktif sogutmasiz 1.45 civari zor sizde.

Eki Görüntüle 273062

Evet, zor gözüküyor. Ben son mesajımı tekrardan düzenledim. Peki, benim ayarlarda kalmam iyi midir, yoksa mevcuttaki ayarlarım için nasıl buluyorsun? Cinebench 2026 multicore 8162 puana eriştim; 7100 değeri ile başlamış biri olarak Prime 95 smallest testi de yaptım. Daha da fazlasına inmeye gerek var mıdır? 8 cycle oldu ve 35 dk sürdü, tek bir hata yok ve 55 derece sabit.

Evet, zor gözüküyor. Ben son mesajımı tekrardan düzenledim. Peki, benim ayarlarda kalmam iyi midir, yoksa mevcuttaki ayarlarım için nasıl buluyorsun? Cinebench 2026 multicore 8162 puana eriştim; 7100 değeri ile başlamış biri olarak Prime 95 smallest testi de yaptım. Daha da fazlasına inmeye gerek var mıdır? 8 cycle oldu ve 35 dk sürdü, tek bir hata yok ve 55 derece sabit.
Bu ayarlardan eminseniz profile kaydetip uzerine denemeler yapilabilir. 1.4 VDD 1.4 VDDQ isteyebilir. Nitro Robust Enabled > 1/2/1 deneyin, Burstleri 1x deneyin. TRFC 372, 120 ns eder.

9151.webp