YavuzKyr 11

Uzman
Merhabalar, iyi günler dilerim.

Geçenlerde Hepsiburada üzerinden aldığım LED bir lambanın 700 TL'den 380 TL'ye düştüğünü gördüm ve sipariş verdim. Ürünün kargoya verilme süresinin uzatıldığını görünce şüphelendim. Az önce de sipariş, "yanlış fiyat" denilerek iptal edildi.

Ben de bu durumla uğraşmak istedim ve süreci THH'ye götürmeyi düşünüyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Hangi ilgili kanun bu durumla ilgilidir?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba,

Öncelikle kargo size ulaşmadan önce satıcının kargoyu iptal etmesi mümkündür. Bu durum ürünle ilgili bu fiyat meselesinden ziyade zaten mevcut bir haktır. Yani taşınan her eşya için geçerlidir. Türk Ticaret Kanunu'nun 868. maddesinde yazıyor zaten:

Eki Görüntüle 260846

Gelelim ürün konusunda yapabileceklerinize. Aslında ürünün reklamında görünen ve satın alma sayfasında görünen ücreti ödediğiniz takdirde o satış ilişkisi kurulmuş oluyor ve tüketici olarak o ürünü teslim almaya hakkınız oluyor. Bu noktada THH'ye başvurabilirsiniz esasen ama satıcı da kendisini Türk Borçlar Kanunu'ndaki (TBK'daki) yanılma hükümleri ile savunacaktır. Çünkü 30.000 TL'lik ürünün 3.000 TL olarak yazılması esaslı bir yanılma olarak değerlendirilmesi yüksek bir durum.

TBK'daki yanılma hükümleri:

Eki Görüntüle 260847

Sonuç olarak elbette THH'ye başvurabilirsiniz. Ancak kazanma ihtimalinizi yüksek görmüyorum.

Zaten satıcının fiyat hatasının farkında olup bilerek, sırf deneme-yanılma yapmak için satın almışsınız. Belki de macera aramaya gerek yoktur. Siz bilirsiniz.
İkinci kısımda sizin eliniz daha yüksek ama @Şişman Adam bu şekilde bir cevap vermiş. Başka bir konu içerisinde.

27.000 TL'lik bir fiyat farkı için konuşmuş hocam. Bu durumda tabii ki de satıcı haklı çıkar. Ama 700'den 380'e düşen üründe fiyat belirlenmesi satıcı sorumluluğunda. Ortada hata sayılabilecek kadar devasa bir fark yok bence @Şişman Adam.

Peki bu durumda ilgili kanunu göstererekten THH'ye başvuru mu yapmalıyım? Yoksa olan biteni anlatsam yeter mi?

Merhaba,

@Superuser do'nun başka bir konuda verdiğim cevap esasen o konudaki senaryoyu daha çok ilgilendiriyor ama sizin senaryonuzda da satıcının dayanacağı bir savunma olabilir elbette. Ancak @SHERLOCKED'un dediği gibi o konudaki senaryoda 30.000 TL ile 3.000 TL arasındaki o bir adet 0 sayısı sehven yapılan bir yanılma olarak kabul edilmesi daha mümkün görünse de sizin senaryonuzda satıcının yanılma savunmasına itibar edilir mi tartışılır.

Bir sonuç garantisini veremem, verilmez de. Sizin kanundan kaynaklanan hakkınız her zaman baki, satıcının da yapacağı savunma belirttiğim şekilde olacaktır muhtemelen. Motivasyonunuz varsa THH'ye başvurabilirsiniz.

Peki bu durumda ilgili kanunu göstererekten THH'ye başvuru mu yapmalıyım? Yoksa olan biteni anlatsam yeter mi?
Eğer THH'ye başvuracaksanız hem olan biteni anlatın hem de ilgili kanun maddesini elbette belirtin. Ayrıca elinizdeki bütün delilleri de sunun.

Son düzenleme:
Miktar düşük diye gözümüze küçük geliyor fakat hala %45'lik bir hata gözüküyor. Onu da gözden kaçırmamak lazım. Bunun bir yüzdesi oranı vesaire varsa tabii.

27.000 TL'lik bir fiyat farkı için konuşmuş hocam. Bu durumda tabii ki de satıcı haklı çıkar. Ama 700'den 380'e düşen üründe fiyat belirlenmesi satıcı sorumluluğunda. Ortada hata sayılabilecek kadar devasa bir fark yok bence @Şişman Adam.

Benim de aynısı olmuştu, bundan sonra Hepsiburada'dan alışveriş kestim.
Bilerek yapıyorlardır.
Günlük faiz bile işletiyordur.
Geçim yolu yaptıklarını düşünmüyor değil insan.

Merhaba,

@Superuser do'nun başka bir konuda verdiğim cevap esasen o konudaki senaryoyu daha çok ilgilendiriyor ama sizin senaryonuzda da satıcının dayanacağı bir savunma olabilir elbette. Ancak @SHERLOCKED'un dediği gibi o konudaki senaryoda 30.000 TL ile 3.000 TL arasındaki o bir adet 0 sayısı sehven yapılan bir yanılma olarak kabul edilmesi daha mümkün görünse de sizin senaryonuzda yanılma satıcının yanılma savunmasına itibar edilir mi tartışılır.

Bir sonuç garantisini veremem, verilmez de. Sizin kanundan kaynaklanan hakkınız her zaman baki, satıcının da yapacağı savunma belirttiğim şekilde olacaktır muhtemelen. Motivasyonunuz varsa THH'ye başvurabilirsiniz.

Eğer THH'ye başvuracaksanız hem olan biteni anlatın hem de ilgili kanun maddesini elbette belirtin. Ayrıca elinizdeki bütün delilleri de sunun.

Merhaba,

Ürünün siparişinin onaylandığına ve iptaline dair gelen mailleri PDF olarak hazırladım. Gereken kanıt olarak THH'ye sunacağım. Geriye kalan ilgili kanunu da bir türlü bulamadım. Bu konuda yarıdmcı olabilirseniz çok sevinirim. Son olarak THH'ye başvuru yaparken Hepsiburada'yı mı şikayet etmem lazım yoksa Hepsiburada içinde satış yapan firmayı mı?

Miktar düşük diye gözümüze küçük geliyor fakat hala %45'lik bir hata gözüküyor. Onu da gözden kaçırmamak lazım. Bunun bir yüzdesi oranı vesaire varsa tabii.
İşte bu yüzden sonuç hakkında her türlü ihtimali göze alarak işlem başlatmaya karar vermek gerekiyor. Normalde bir yüzde veya başka bir kriter belirlenmemiş kanunda. Her olayın durumuna göre değerlendirilip takdir edilecek.

Merhaba,

Ürünün siparişinin onaylandığına ve iptaline dair gelen mailleri PDF olarak hazırladım. Gereken kanıt olarak THH'ye sunacağım. Geriye kalan ilgili kanunu da bir türlü bulamadım. Bu konuda yarıdmcı olabilirseniz çok sevinirim. Son olarak THH'ye başvuru yaparken Hepsiburada'yı mı şikayet etmem lazım yoksa Hepsiburada içinde satış yapan firmayı mı?
@YavuzKyr,

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. maddesi:

Ekran Görüntüsü - 2026-09-09 14-54-57.webp

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61. maddesi:

Ekran Görüntüsü - 2026-09-09 14-56-55.webp

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nin 13. maddesi:

Ekran Görüntüsü - 2026-09-09 14-58-56.webp

Bu maddeleri kullanabilirsiniz.

Ayrıca THH başvurusunu satıcıya karşı yapmalısınız.