Omerta Silenzio
Başarılı
Konu Başlıkları Gizle
Selam. Direkt konuya gireceğim. Geçen hafta kahve molasında yanımdaki arkadaş ChatGPT'nin yazdığı React komponenti gösterdi. "gördün mü, 30 saniyede yaptı benim 2 saatte yapacağımı" dedi. Sonra da, "biz bittik ağa işsiz kalacağız galiba." dedi.
Bu panik havasını her yerde görüyorum. Twitter'da, Instagram'da, LinkedIn'de, hatta senin şu an okuduğun bu forumda bile. Herkes kıyamet senaryoları yazıyor. Ama tarihte bunu kaç kere gördük? Ciddi soruyorum.
1800'lerde dokuma tezgahları geldiğinde işçiler fabrikaları yaktı, "işimizi alacaklar" diye. 1970'lerde hesap makinesi çıktığında muhasebeciler panikti. 2000'lerde Excel makroları geldiğinde "elle hesap yapan bitiyor" dediler. Peki ne oldu? Matematik profesörleri işsiz kaldı mı? Muhasebeciler sokağa mı döküldü?
Hayır. İşler evrimleşti, değişti, hızlandı arkadaşlar. Hesap makinesi matematikçiyi öldürmedi, basit işleri onun omuzundan aldı, daha karmaşık problemlere odaklanmasını sağladı.
Şimdi aynı dönemeç bizim karşımızda. Ve ben sana diyorum ki, evet, değişim geliyor. Ama hayır, bu bir sonu değil, bir başlangıcı işaret ediyor.
Yapay zeka kod yazıyor mu, kopyalıyor mu?
Önce şunu netleştirelim: ChatGPT, claude, Copilot vs. ne yapıyor gerçekten?Ben bu sistemleri günde en az 100 defa kullanıyorum. İş akışıma entegre ettim. Ve sana bir gerçeği söyleyeyim: Bu sistemler düşünmüyor arkadaş. Sıfır.
LLM'ler ne yapıyor biliyor musun? İstatistiksel olasılık hesaplıyor. Milyarlarca satır kod, stack overflow sorusu, GitHub reposu, dokümantasyon... Hepsini yutmuş, ezberlememiş ama örneklemiş. Sen ona "Python'da dosya okuma kodu yaz" dediğinde, milyonlarca örnek arasından en olası, en doğru görünen kombinasyonu sana sunuyor.
Geçen gün test ettim mesela. Bana recursive binary Search yaz dedim. Yazdı, çalıştı, gayet iyi. Sonra "peki bu algoritmayı neden iterative değil de recursive tercih ettin?" diye sordum. Saçmaladı. Cevap şuydu: "recursive yaklaşım daha okunabilir ve eğitimsel açıdan anlaşılır olduğu için..."
Yav kardeşim, sen bana hiçbir şey "tercih etmedin". O kelimeyi milyonlarca dokümanda görmüşsün, bana papağan gibi tekrarlıyorsun.
İşte gerçek bu: Yapay zekâ yaratıcı değil, derleyici. Muazzam bir derleme kapasitesi var evet ama sıfırdan bir şey icat etmiyor. Daha önce görmediği bir problemi, yeni bir mimariyi, bambaşka bir yaklaşımı tek başına üretemez.
Ve bu çok önemli bir ayrım.
Kod yazmak ile mühendislik yapmak arasındaki uçurum
Ben 3.5 senedir bu işi yapıyorum. Ve sana şunu söyleyebilirim: Kod yazmak, işimin belki %30'u. Gerisi ne biliyor musun?- Müşteriyle 2 saat ne istediğini anlamaya çalışmak (çünkü çoğu ne istediğini bilmiyor)
- "WhatsApp gibi ama farklı olsun" diyen bir müşteriye "farklı" kelimesinin 47 farklı anlamını açıklamak
- PostgreSQL mi MongoDB mu tartışması yapmak, sonra da ekibe SQL'in neden daha mantıklı olduğunu anlatmak
- Sistemin 3 yıl sonra 1 milyon kullanıcıya scale edebilmesi için şimdiden mimariyi düşünmek
- Security açıklarını öngörmek, SQL Injection'dan tutun da cors politikalarına kadar
- Git Conflict'leri çözmek
- Junior'ın merge ettiği kodu geri almak ve ona "kardeşim bu Production'ı patlatır" diye nazikçe açıklamak
Geçen ay bir e-ticaret projesi aldım. Müşteri dedi ki "basit bir alışveriş sitesi istiyorum". Ben dedim ki "tamam, ödeme sistemi ne olacak, stok yönetimi, kargo entegrasyonu, iade süreci?" adam baktı suratıma. Bu soruları sormayı düşünmemişti bile.
İşte yapay zeka burada çaresiz. Sen ona "Python'da flask API yaz" dersen yazar. Ama "bu müşteri için hangi mimari daha uygun, mikroservis mi monolitik mi, ddd yaklaşımı mı yoksa basit MVC mi?" diye sorduğunda... Sana 4 sayfada genel bilgi verir, hepsi doğrudur ama hiçbiri senın projenize özel olmaz.
Kod yazmak zanaat. Mühendislik yapmak ise sanat. Ve yapay zeka henüz sanatçı değil.
Risk altındaki grup: "kod ameleleri" ve juniorlar
Eğer sen şu an "bana HTML'de mavi buton yaz", "CSS'de bu Div'i ortala", "JavaScript'te array nasıl ters çevrilir" diye Google'layarak geçiniyorsan... Dostum, senin işin gerçekten zor.Çünkü yapay zeka tam da bunu yapıyor. Hatta senden daha hızlı, hata yapmadan, ve şikayet etmeden.
Ben şunu gördüm: Stack overflow trafiği %50 düştü son 1.5 yılda. Neden? Çünkü insanlar artık "how to reverse array in JavaScript" yazmıyor Google'a, direkt ChatGPT'ye soruyor. 5 saniyede cevap alıyor, kopyalıyor, işine bakıyor.
Peki bu ne demek?
"Kopyala-yapıştır" yazılımcılarının günleri sayılı demek. Eğer senin işin sadece hazır kodu bulup projeye entegre etmekse, bu işi artık bir AI araç 100 kat daha hızlı yapıyor.
Ama juniorlar öldü mü?
Hayır. Ama evrimleşmeleri lazım.
Eskiden junior işe giriyordu, "bak oğlum, şu basit taskları halledersin, yavaş yavaş öğrenirsin" diyorduk. Şimdi artık basit tasklar yok. Yapay zeka onları hallediyor.
Şimdi Junior'dan beklenen ne? Yapay zekayı kullanabilmek. Yani sen artık junior olarak işe girerken sadece "for loop nasıl yazılır" bilgisiyle giremiyorsun. Sen şunu bileceksin:
- ChatGPT'ye doğru prompt nasıl yazılır?
- Dönen kodu nasıl Debug ederim?
- Bu kod neden yanlış, mantığı ne?
- Alternatif yaklaşımlar var mı, trade-off'ları ne?
Yapay zekanın henüz çözemediği insan faktörü
Geçen hafta bir Client Meeting'e girdim. Müşteri projenin Demo'suna bakıyordu. Her şey mükemmel, kod çalışıyor, UI güzel. Müşteri dedi ki: "çok güzel ama ben bunu hayal etmemiştim."İşte o an yapay zekanın asla yapamayacağı bir şey yaptım: Empati kurdum.
Dedim ki "tamam, sen aslında ne hayal ediyordun?" 1 saatlik sohbet. Adam çizdi, anlattı, ben dinledim. Sonunda anladım: Adam sadece renk şemasından rahatsızmış. Kod değil, tasarım değil, sadece mavi yerine yeşil istiyormuş ama bunu söylemesini bilmiyormuş.
Bunu ChatGPT yapabilir mi? Bir Client'ın yüz ifadesinden rahatsızlığını anlayabilir mi? Telefonda tonundan "evet diyor ama aslında hayır demek istiyor" hissini alabilir mi?
Ben sana yazılımın %60'ının iletişim olduğunu söylemek istiyorum. Kod sadece %40. gerisi:
- Müşteriyle yanlış Brief'i düzeltmek için nazik ama kararlı olmak
- Takımda çıkan "React mi vue mu" kavgasını bitirmek
- PM'in imkansız Deadline'ını gerçekçi hale getirmek için diplomatça pazarlık yapmak
- Bug bulduğunda "acaba sorun DB'de mi, API'de mi, Frontend'te mi?" diye içgüdüsel hissetmek
- Kod Review'da Junior'ın moralini bozmadan "bu yaklaşım iyi değil" demek
Dün 4 saat bir Bug'ı çözdüm. Hata neydi biliyor musun? Bir junior "timestamp" yazacağına "timestmap" yazmıştı. Typo. Basit bir typo. Ama sistemi patlatmıştı.
ChatGPT bu hatayı bulabilir miydi? Belki. Ama asıl sorun şu, o junior neden bu hatayı yaptı? Yorgun muydu? Acele mi etti? Task'ı tam anlamadı mı?
Ben de elemanla konuştum. Kanka, yorgun görünüyorsun" dedim. 3 gündür uyuyamıyorum, annem hastanede dedi.
İşte o an ben sadece kod yazan biri değildim. Bir insan evladı olarak başka bir insanı dinledim. "git eve, dinlen, işine ben bakarım bu hafta" dedim.
Yapay zeka bunu yapabilir mi? İnsanı dinleyebilir mi? Moral verebilir mi? Takım ruhunu koruyabilir mi?
Hayır. Ve yapamayacak da.
yeni nesil yazılımcı profili: "AI operatörü" olmak
Yazılımcılar ölmeyecek. Ama profil değişecek.eskiden iyi yazılımcı demek: hızlı kod yazan, algoritma bilen, Syntax'ı ezbere bilenlerdi. Şimdi öyle değil.
şimdi iyi yazılımcı: yapay zekayı iyi kullanan, çıkan kodu analiz edebilen, doğru soruyu sorabilen kişi.
Ben artık kendimi kod yazıcı değil, "kod denetleyicisi" olarak görüyorum. Ne yapıyorum biliyor musun?
- prompt engineering: ChatGPT'ye "Python'da API yaz" demek yerine "Python flask ile restful API yaz, jwt authentication kullansın, PostgreSQL bağlantısı olsun, error handling ekle, logging ile her isteği kaydet" diyorum. Detay önemli. Sen ne kadar iyi prompt yazarsan, o kadar iyi kod alırsın.
- code review modu: yapay zeka kodu yazıyor, ben inceliyorum. "bu neden try-catch içinde? Exception handling yeterli mi? SQL Injection riski var mı? Bu performanslı mı?" sorularını soruyorum. Yapay zeka asistan, ben şef.
- hız kazanımı: eskiden 10 saatte yaptığım bir CRUD işlemini şimdi 1 saatte yapıyorum. Nasıl? Basit kısımları yapay zekaya yaptırıyorum, kritik kısımlara ben odaklanıyorum.
Ve müşteri fark etmedi bile. Çünkü sonuç aynıydı, hatta daha hızlıydı.
İşte gelecek bu. Klavye hızın değil, doğru soruyu sorma yeteneğin para edecek. 10 saatlik işi 1 saate indirebiliyorsan, sen freelancer olarak 10 kat daha fazla iş alabilirsin. Şirkette çalışıyorsan, 10 kat daha değerli olursun.
Sonuç: Korkma!
kısaca, yapay zeka senin işini elinden almayacak. Ama yapay zekayı iyi kullanan bir başka yazılımcı senin işini elinden alacak. bu kadar basit.1800'lerde dokuma tezgahına direnen işçiler kaybetti. Tezgahı kullanmayı öğrenen işçiler kazandı. Aynı döngü yine dönüyor.
Sen ne yapacaksın?
Seçenek 1: Korkacaksın, panikleyeceksin, bitti artık diyeceksin, hiçbir şey yapmadan izleyeceksin. 2-3 yıl sonra keşke hazırlansaydım diyeceksin.
Seçenek 2: ChatGPT'yi, GitHub Copilot'u, Claude'u öğrenmeye başlayacaksın. Prompt yazma becerisini geliştireceksin. AI'ın ürettiği kodu analiz etmeyi, Debug etmeyi, iyileştirmeyi öğreneceksin. "kod ameli" olmaktan çıkıp sistem mimarı olacaksın.
Ben sana garanti veriyorum: 5 yıl sonra hala yazılımcılara ihtiyaç olacak. Ama bu yazılımcılar sadece kod yazanlar değil, sistemi tasarlayanlar, yapay zekayı yönetenler, insanlarla iletişim kuranlar olacak.
Son olarak şunu söyleyeyim: Ben yapay zekadan korkmuyorum. Çünkü o benim rakibim değil, asistanım.
Eskiden benim bir junior yardımcım vardı. Ona basit işleri verirdim, o hallederdi, ben büyük resimlere odaklanırdım. Şimdi junior yapay zeka. Ücretsiz, yorulmaz, 7/24 çalışır. Ve ben hala şef pozisyonundayım. Sen de öyle olmalısın. Hadi herkese iyi sosyaller.
Son düzenleyen: Moderatör: