Omerta Silenzio

Başarılı
Makaleler
18
Yer
Aokigahara
images.webp

Selam. Direkt konuya gireceğim. Geçen hafta kahve molasında yanımdaki arkadaş ChatGPT'nin yazdığı React komponenti gösterdi. "gördün mü, 30 saniyede yaptı benim 2 saatte yapacağımı" dedi. Sonra da, "biz bittik ağa işsiz kalacağız galiba." dedi.

Bu panik havasını her yerde görüyorum. Twitter'da, Instagram'da, LinkedIn'de, hatta senin şu an okuduğun bu forumda bile. Herkes kıyamet senaryoları yazıyor. Ama tarihte bunu kaç kere gördük? Ciddi soruyorum.

1800'lerde dokuma tezgahları geldiğinde işçiler fabrikaları yaktı, "işimizi alacaklar" diye. 1970'lerde hesap makinesi çıktığında muhasebeciler panikti. 2000'lerde Excel makroları geldiğinde "elle hesap yapan bitiyor" dediler. Peki ne oldu? Matematik profesörleri işsiz kaldı mı? Muhasebeciler sokağa mı döküldü?

Hayır. İşler evrimleşti, değişti, hızlandı arkadaşlar. Hesap makinesi matematikçiyi öldürmedi, basit işleri onun omuzundan aldı, daha karmaşık problemlere odaklanmasını sağladı.

Şimdi aynı dönemeç bizim karşımızda. Ve ben sana diyorum ki, evet, değişim geliyor. Ama hayır, bu bir sonu değil, bir başlangıcı işaret ediyor.

Yapay zeka kod yazıyor mu, kopyalıyor mu?​

Önce şunu netleştirelim: ChatGPT, claude, Copilot vs. ne yapıyor gerçekten?

Ben bu sistemleri günde en az 100 defa kullanıyorum. İş akışıma entegre ettim. Ve sana bir gerçeği söyleyeyim: Bu sistemler düşünmüyor arkadaş. Sıfır.

LLM'ler ne yapıyor biliyor musun? İstatistiksel olasılık hesaplıyor. Milyarlarca satır kod, stack overflow sorusu, GitHub reposu, dokümantasyon... Hepsini yutmuş, ezberlememiş ama örneklemiş. Sen ona "Python'da dosya okuma kodu yaz" dediğinde, milyonlarca örnek arasından en olası, en doğru görünen kombinasyonu sana sunuyor.

Geçen gün test ettim mesela. Bana recursive binary Search yaz dedim. Yazdı, çalıştı, gayet iyi. Sonra "peki bu algoritmayı neden iterative değil de recursive tercih ettin?" diye sordum. Saçmaladı. Cevap şuydu: "recursive yaklaşım daha okunabilir ve eğitimsel açıdan anlaşılır olduğu için..."

Yav kardeşim, sen bana hiçbir şey "tercih etmedin". O kelimeyi milyonlarca dokümanda görmüşsün, bana papağan gibi tekrarlıyorsun.

İşte gerçek bu: Yapay zekâ yaratıcı değil, derleyici. Muazzam bir derleme kapasitesi var evet ama sıfırdan bir şey icat etmiyor. Daha önce görmediği bir problemi, yeni bir mimariyi, bambaşka bir yaklaşımı tek başına üretemez.
Ve bu çok önemli bir ayrım.

Kod yazmak ile mühendislik yapmak arasındaki uçurum​

Ben 3.5 senedir bu işi yapıyorum. Ve sana şunu söyleyebilirim: Kod yazmak, işimin belki %30'u. Gerisi ne biliyor musun?
  • Müşteriyle 2 saat ne istediğini anlamaya çalışmak (çünkü çoğu ne istediğini bilmiyor)
  • "WhatsApp gibi ama farklı olsun" diyen bir müşteriye "farklı" kelimesinin 47 farklı anlamını açıklamak
  • PostgreSQL mi MongoDB mu tartışması yapmak, sonra da ekibe SQL'in neden daha mantıklı olduğunu anlatmak
  • Sistemin 3 yıl sonra 1 milyon kullanıcıya scale edebilmesi için şimdiden mimariyi düşünmek
  • Security açıklarını öngörmek, SQL Injection'dan tutun da cors politikalarına kadar
  • Git Conflict'leri çözmek
  • Junior'ın merge ettiği kodu geri almak ve ona "kardeşim bu Production'ı patlatır" diye nazikçe açıklamak
Şimdi söyle bana: ChatGPT bunların hangisini yapabilir?

Geçen ay bir e-ticaret projesi aldım. Müşteri dedi ki "basit bir alışveriş sitesi istiyorum". Ben dedim ki "tamam, ödeme sistemi ne olacak, stok yönetimi, kargo entegrasyonu, iade süreci?" adam baktı suratıma. Bu soruları sormayı düşünmemişti bile.

İşte yapay zeka burada çaresiz. Sen ona "Python'da flask API yaz" dersen yazar. Ama "bu müşteri için hangi mimari daha uygun, mikroservis mi monolitik mi, ddd yaklaşımı mı yoksa basit MVC mi?" diye sorduğunda... Sana 4 sayfada genel bilgi verir, hepsi doğrudur ama hiçbiri senın projenize özel olmaz.

Kod yazmak zanaat. Mühendislik yapmak ise sanat. Ve yapay zeka henüz sanatçı değil.

Risk altındaki grup: "kod ameleleri" ve juniorlar​

Eğer sen şu an "bana HTML'de mavi buton yaz", "CSS'de bu Div'i ortala", "JavaScript'te array nasıl ters çevrilir" diye Google'layarak geçiniyorsan... Dostum, senin işin gerçekten zor.
Çünkü yapay zeka tam da bunu yapıyor. Hatta senden daha hızlı, hata yapmadan, ve şikayet etmeden.

Ben şunu gördüm: Stack overflow trafiği %50 düştü son 1.5 yılda. Neden? Çünkü insanlar artık "how to reverse array in JavaScript" yazmıyor Google'a, direkt ChatGPT'ye soruyor. 5 saniyede cevap alıyor, kopyalıyor, işine bakıyor.

Peki bu ne demek?
"Kopyala-yapıştır" yazılımcılarının günleri sayılı demek. Eğer senin işin sadece hazır kodu bulup projeye entegre etmekse, bu işi artık bir AI araç 100 kat daha hızlı yapıyor.

Ama juniorlar öldü mü?
Hayır. Ama evrimleşmeleri lazım.
Eskiden junior işe giriyordu, "bak oğlum, şu basit taskları halledersin, yavaş yavaş öğrenirsin" diyorduk. Şimdi artık basit tasklar yok. Yapay zeka onları hallediyor.

Şimdi Junior'dan beklenen ne? Yapay zekayı kullanabilmek. Yani sen artık junior olarak işe girerken sadece "for loop nasıl yazılır" bilgisiyle giremiyorsun. Sen şunu bileceksin:
  • ChatGPT'ye doğru prompt nasıl yazılır?
  • Dönen kodu nasıl Debug ederim?
  • Bu kod neden yanlış, mantığı ne?
  • Alternatif yaklaşımlar var mı, trade-off'ları ne?
Yani artık junior bile kod üretici değil, kod denetleyicisi olmak zorunda. Çıta yükseldi. Üzgünüm ama gerçek bu.

Yapay zekanın henüz çözemediği insan faktörü​

Geçen hafta bir Client Meeting'e girdim. Müşteri projenin Demo'suna bakıyordu. Her şey mükemmel, kod çalışıyor, UI güzel. Müşteri dedi ki: "çok güzel ama ben bunu hayal etmemiştim."
İşte o an yapay zekanın asla yapamayacağı bir şey yaptım: Empati kurdum.

Dedim ki "tamam, sen aslında ne hayal ediyordun?" 1 saatlik sohbet. Adam çizdi, anlattı, ben dinledim. Sonunda anladım: Adam sadece renk şemasından rahatsızmış. Kod değil, tasarım değil, sadece mavi yerine yeşil istiyormuş ama bunu söylemesini bilmiyormuş.

Bunu ChatGPT yapabilir mi? Bir Client'ın yüz ifadesinden rahatsızlığını anlayabilir mi? Telefonda tonundan "evet diyor ama aslında hayır demek istiyor" hissini alabilir mi?

Ben sana yazılımın %60'ının iletişim olduğunu söylemek istiyorum. Kod sadece %40. gerisi:
  • Müşteriyle yanlış Brief'i düzeltmek için nazik ama kararlı olmak
  • Takımda çıkan "React mi vue mu" kavgasını bitirmek
  • PM'in imkansız Deadline'ını gerçekçi hale getirmek için diplomatça pazarlık yapmak
  • Bug bulduğunda "acaba sorun DB'de mi, API'de mi, Frontend'te mi?" diye içgüdüsel hissetmek
  • Kod Review'da Junior'ın moralini bozmadan "bu yaklaşım iyi değil" demek

Dün 4 saat bir Bug'ı çözdüm. Hata neydi biliyor musun? Bir junior "timestamp" yazacağına "timestmap" yazmıştı. Typo. Basit bir typo. Ama sistemi patlatmıştı.

ChatGPT bu hatayı bulabilir miydi? Belki. Ama asıl sorun şu, o junior neden bu hatayı yaptı? Yorgun muydu? Acele mi etti? Task'ı tam anlamadı mı?

Ben de elemanla konuştum. Kanka, yorgun görünüyorsun" dedim. 3 gündür uyuyamıyorum, annem hastanede dedi.

İşte o an ben sadece kod yazan biri değildim. Bir insan evladı olarak başka bir insanı dinledim. "git eve, dinlen, işine ben bakarım bu hafta" dedim.

Yapay zeka bunu yapabilir mi? İnsanı dinleyebilir mi? Moral verebilir mi? Takım ruhunu koruyabilir mi?
Hayır. Ve yapamayacak da.

yeni nesil yazılımcı profili: "AI operatörü" olmak​

Yazılımcılar ölmeyecek. Ama profil değişecek.
eskiden iyi yazılımcı demek: hızlı kod yazan, algoritma bilen, Syntax'ı ezbere bilenlerdi. Şimdi öyle değil.

şimdi iyi yazılımcı: yapay zekayı iyi kullanan, çıkan kodu analiz edebilen, doğru soruyu sorabilen kişi.

Ben artık kendimi kod yazıcı değil, "kod denetleyicisi" olarak görüyorum. Ne yapıyorum biliyor musun?
  1. prompt engineering: ChatGPT'ye "Python'da API yaz" demek yerine "Python flask ile restful API yaz, jwt authentication kullansın, PostgreSQL bağlantısı olsun, error handling ekle, logging ile her isteği kaydet" diyorum. Detay önemli. Sen ne kadar iyi prompt yazarsan, o kadar iyi kod alırsın.
  2. code review modu: yapay zeka kodu yazıyor, ben inceliyorum. "bu neden try-catch içinde? Exception handling yeterli mi? SQL Injection riski var mı? Bu performanslı mı?" sorularını soruyorum. Yapay zeka asistan, ben şef.
  3. hız kazanımı: eskiden 10 saatte yaptığım bir CRUD işlemini şimdi 1 saatte yapıyorum. Nasıl? Basit kısımları yapay zekaya yaptırıyorum, kritik kısımlara ben odaklanıyorum.
Geçen ay bir backend projesi bitti. Normalde 3 hafta sürerdi. Ben 1 haftada bitirdim. Nasıl? Tüm boilerplate kodları (auth, middleware, database setup vs.) ChatGPT yazdı. Ben sadece business Logic'e odaklandım.
Ve müşteri fark etmedi bile. Çünkü sonuç aynıydı, hatta daha hızlıydı.

İşte gelecek bu. Klavye hızın değil, doğru soruyu sorma yeteneğin para edecek. 10 saatlik işi 1 saate indirebiliyorsan, sen freelancer olarak 10 kat daha fazla iş alabilirsin. Şirkette çalışıyorsan, 10 kat daha değerli olursun.

Sonuç: Korkma!​

kısaca, yapay zeka senin işini elinden almayacak. Ama yapay zekayı iyi kullanan bir başka yazılımcı senin işini elinden alacak. bu kadar basit.
1800'lerde dokuma tezgahına direnen işçiler kaybetti. Tezgahı kullanmayı öğrenen işçiler kazandı. Aynı döngü yine dönüyor.

Sen ne yapacaksın?
Seçenek 1:
Korkacaksın, panikleyeceksin, bitti artık diyeceksin, hiçbir şey yapmadan izleyeceksin. 2-3 yıl sonra keşke hazırlansaydım diyeceksin.

Seçenek 2: ChatGPT'yi, GitHub Copilot'u, Claude'u öğrenmeye başlayacaksın. Prompt yazma becerisini geliştireceksin. AI'ın ürettiği kodu analiz etmeyi, Debug etmeyi, iyileştirmeyi öğreneceksin. "kod ameli" olmaktan çıkıp sistem mimarı olacaksın.

Ben sana garanti veriyorum: 5 yıl sonra hala yazılımcılara ihtiyaç olacak. Ama bu yazılımcılar sadece kod yazanlar değil, sistemi tasarlayanlar, yapay zekayı yönetenler, insanlarla iletişim kuranlar olacak.

Son olarak şunu söyleyeyim: Ben yapay zekadan korkmuyorum. Çünkü o benim rakibim değil, asistanım.

Eskiden benim bir junior yardımcım vardı. Ona basit işleri verirdim, o hallederdi, ben büyük resimlere odaklanırdım. Şimdi junior yapay zeka. Ücretsiz, yorulmaz, 7/24 çalışır. Ve ben hala şef pozisyonundayım. Sen de öyle olmalısın. Hadi herkese iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eskiden makine muhendisleri herseyi elle ciziyordu sonra solidworks cikti ama makine muhendisleri issiz kalmadi veya autocad cikmadan once mimarlar ve insaat muhendisleri herseyi elle yapiyordu bir bilgisayar programi onlarin isini elinden almadi aksine amelelik islerini devraldi bizim icin yapay zeka da ayni bakin bu donem algoritmalar ve programala dersine gecmeden once sonkez C de proje yapayim dedim bilimsel hesap makinemin kullanim klavuzunu ve arc trigonemetrik fonksiyonlari yapay zekaya yazdirdim amelelik isleriyle o ugrassin.

Bazı noktalara katılıyorum. Çoğuna katılmıyorum. Katıldığım kısım yazılımcı için yapay zekanın oluşturduğu kodu anlamak ve hataları kolay şekilde tespit edebilme olmalı. Çok yazılım terimlerine aşina değilim başlangıç seviyesi bilgim var bundan dolayı kusura bakmayın. Eski tarihlerden insanlığın gelişimi üzerine örnekler vermişsiniz. Bunlar kalıplaşmış cümleler yani bu örnekleri göstermeniz gelmekte olan büyük bir çağa girişle kesinlikle aynı değildir. Şu anda bilinçlendirme kısmına geçilmedi sadece veriler üzerine çalışıyor. Ancak birçok alanda bilgi edinebiliyorsunuz. Koca devasa bilgileri özetleyerek birkaç cümleye sığdırabiliyor. Ve yılları bırakalım 1 ayda bile inanılmaz şekilde gelişmeler yaşanıyor. Belki şimdilik prompt sıkıntıları olabilir ama o da zamanla düzelecek ve ne istediğini anlayabilir düzeye gelecek. Maalesef sizin adınıza üzüldüm ancak yazılım diye bir şey olmayacak artık. ABD de tanıdığım da var binlerce kişiyi işten çıkardılar. Programlama dilleri zamanla makine dilinden insan diline doğru yakınlaştı. Bazısı daha insana yakın bazısı makine diline yakın. Peki neden insana daha yakındı? Çünkü daha kolay ve anlaşılır olabilmesi daha çok verimlilik ve rahatlık sağlamaktı. Yazılımcılarda müşteri ve bilgisayar arasındaki görevi iletişimi görüyordu. Şimdi ne olacak o aradaki görevli olan yazılımcıya gereksinim kalmayacak. Prompt ile yazarak belki kod bile görmeden direk oluşacak her şey. O noktaya geliyoruz. Şu anki durumdaki küçümsediğiniz yapay zeka biyolojide 1000 yılda çözümü anca bulunacak karmaşık yapıdaki şeyleri çözüyor. Hatta ölümsüzlüğe bile gidiliyor başlangıcına geldik gibi. Her 1 yıl 50 yıl atlayacak gibi büyük olaylar gerçekleşiyor. Hatta şu anda 10 yıllık gençleşme sağlayacak bir şey yaptılar. İnsan denemelerine geçildi.

Hocam, "başlangıç seviyesinde bilgim var" itirafıyla başlayıp, sektörün geleceği hakkında yazılım bitti, geçmiş olsun gibi kesin hükümler vermen tam bir Dunning-Kruger örneği bana göre. Yazdıklarında teknik gerçeklikten ziyade bilim kurgu filmlerinden fırlama bir heyecan var.

Öncelikle yazılımın ne olduğunu temelden yanlış anlamışsın. Yazılım dilleri neden var? Çünkü insan dili muğlaktır, belirsizdir. Sen yapay zekaya "bana güzel bir e-ticaret sitesi yap" dediğinde, güzel kelimesinin arkasındaki binlerce teknik parametreyi kim belirleyecek? Aradaki çevirmen dediğin yazılımcı, aslında müşteri ne istediğini bilmediği için kaosu matematiğe döken kişidir. Prompt ile kod kalkmaz, sadece soyutlama katmanı artar. Prompt'u denetleyecek teknik bilgiye sahip olmayan adam, çıkan ürünün neden patladığını anlayamaz.

Tanıdığının gördüğü işten çıkarmaların sebebi yapay zeka değil. pandemi döneminde şişen kadroların, faiz artışları ve ekonomik daralma yüzünden küçültülmesi. Şirketler "Yapay zeka geldi, hadi juniorları kovalım" demiyor, "Bedava para bitti, kârlılığa dönmemiz lazım" diyor. İki olayı birbirine bağlamak mantıksız.

Ayrıca konuyu yazılım mühendisliğinden alıp biyolojiye, ölümsüzlüğe, gençleşmeye getirmen zaten argümanın bittiği yer. AlphaFold'un protein yapısını çözmesi muazzam bir şeye evet ama bu, senin bankacılık uygulamanın transaction yönetimiyle veya bir oyunun network mimarisiyle tamamen alakasızdır.

Bir teknolojinin gelişmesi başka, o teknolojinin bir mesleği yok etmesi başka. Matbaanın hattatlığı bitirmesi gibi değil bu daha çok, hesap makinesinin muhasebeciyi daha nitelikli hale getirmesi durumu. O yüzden "yazılım olmayacak" gibi radikal söylemleri bırakıp, bahsettiğin teknolojinin teknik temellerine odaklanman daha sağlıklı olur. Yoksa 5 sene sonra prompt girerek mucize bekleyen ama ınternal Server Error alınca ekrana boş boş bakan kalabalıktan farkın kalmaz. Selametle. @Utku92

Hocam, "başlangıç seviyesinde bilgim var" itirafıyla başlayıp, sektörün geleceği hakkında yazılım bitti, geçmiş olsun gibi kesin hükümler vermen tam bir dunning-kruger örneği bana göre. Yazdıklarında teknik gerçeklikten ziyade bilim kurgu filmlerinden fırlama bir heyecan var.

Öncelikle yazılımın ne olduğunu temelden yanlış anlamışsın. Yazılım dilleri neden var? Çünkü insan dili muğlaktır, belirsizdir. Sen yapay zekaya "bana güzel bir e-ticaret sitesi yap" dediğinde, güzel kelimesinin arkasındaki binlerce teknik parametreyi kim belirleyecek? Aradaki çevirmen dediğin yazılımcı, aslında müşteri ne istediğini bilmediği için kaosu matematiğe döken kişidir. Prompt ile kod kalkmaz, sadece soyutlama katmanı artar. Prompt'u denetleyecek teknik bilgiye sahip olmayan adam, çıkan ürünün neden patladığını anlayamaz.

Tanıdığının gördüğü işten çıkarmaların sebebi yapay zeka değil. Pandemi döneminde şişen kadroların, faiz artışları ve ekonomik daralma yüzünden küçültülmesi. Şirketler "yapay zeka geldi, hadi juniorları kovalım" demiyor, "bedava para bitti, kârlılığa dönmemiz lazım" diyor. İki olayı birbirine bağlamak mantıksız.

Ayrıca konuyu yazılım mühendisliğinden alıp biyolojiye, ölümsüzlüğe, gençleşmeye getirmen zaten argümanın bittiği yer. Alphafold'un protein yapısını çözmesi muazzam bir şeye evet ama bu, senin bankacılık uygulamanın transaction yönetimiyle veya bir oyunun network mimarisiyle tamamen alakasızdır.

Bir teknolojinin gelişmesi başka, o teknolojinin bir mesleği yok etmesi başka. Matbaanın hattatlığı bitirmesi gibi değil bu daha çok, hesap makinesinin muhasebeciyi daha nitelikli hale getirmesi durumu. O yüzden "yazılım olmayacak" gibi radikal söylemleri bırakıp, bahsettiğin teknolojinin teknik temellerine odaklanman daha sağlıklı olur. Yoksa 5 sene sonra prompt girerek mucize bekleyen ama ınternal server error alınca ekrana boş boş bakan kalabalıktan farkın kalmaz. Selametle. @Utku92

Hocam, siz şu anki AI dil modellerine göre yorumluyorsunuz. GPT ilk çıktığında nasıldı? Şimdiki hali nasıl onu önce karşılaştırın. Süslü güzel cümleler ile de anlatmışsınız. Tabii ki herbokolog gibi atlamak istemediğimden linç yememek adına belirttim. Dil modeli evet bazı kelimeleri anlayamayabilir, bende diyorum ki prompt kısmı da gelişip insana yakın anlama kısmına geçebilir veya ayrı olarak prompt için özel dil modeli de çıkabilir. Ve hatadan bahsetmişsiniz zaten sıfır hatasız oluşturma noktasına geldiğinde olay noktalanacak, biteceği düşüncesindeyim. Saygılarımla.

Şimdi Junior'dan beklenen ne? Yapay zekayı kullanabilmek. Yani sen artık junior olarak işe girerken sadece "for loop nasıl yazılır" bilgisiyle giremiyorsun. Sen şunu bileceksin:
Yani artık junior bile kod üretici değil, kod denetleyicisi olmak zorunda. Çıta yükseldi. Üzgünüm ama gerçek bu.
Bu tarz bi yazinin AI olmasi beni farkli bi sekilde rahatsiz ediyor.

1. Junior olarak ise girerken zaten hic bir donemde sadece "for loop nasil yazilir" bilgisiyle girilmiyordu.
2. ChatGPT'ye dogru prompt yazmanin gram onemi yok. ChatGPT kullanabiliyor olmasi da hic bir junior'in onu ise almam icin hic bi zaman arti saglamiyor. Aksine hatta guven kiriyor. Cunku bu bana bu junior hakkinda iki sey soyluyor;
  • Muhtemelen berbat bi kod yazdiracak cunku henuz kod okumayi bilmiyor, high quality ve low quality code arasindaki farki bilmiyor, adi ustunde, junior. Yeterli tecrubesi yok. Normalde beklenilen bi sey. Ama bu durumda uretilen kodu da anlamiyorlar buyuk cogunlukla. Cunku hic bi zaman kodun tam olarak ne yaptigini anlamamis. High level logic var ama implementation details hakkinda en ufak bi fikri yok.
  • AI salak sacma bi kararla bi sey yazdiginda ve bende sordugumda bunu neden yaptin diye, muhtemelen yuzume bonbon bakacak.
3. AI hic bir zaman in-house araclardan yeterince haberdar degil. Bu da in-house araclarin AI ile internete sizmasi (ki dusuk oncelikli bi problem) yada yanlis sekillerde kullanilmasiyla (daha buyuk bi problem, vakit kaybi yaratiyor) sonuclaniyor. Sonrasinda da yanlis araclar kullanarak acilmis PR okuyup, tek tek yanlis arac kullanimlari isaretlemekle vakit kaybediyorum.
4. Kod okumayi bilmedigi icin ben okumak zorunda kalacagim. Ekibe birini alirken amacimiz is yukunu dagitmak. Dusuk oncelikli basit veya dusuk-orta oncelikli gorevleri verirken junior'a amacimiz bu insanlar bi yandan muhendislik ogrenirken, bizim de paralel olarak farkli islerle ugrasmamizi saglamak. Sonrasinda bi PR geliyor, 40 dosyali, baksan bi is gununde 3k satir kod yazmis ama at hepsini gitsin cope. Kendi yapsa bi haftada bitecek bi sey, AI ile yine bi haftada bitiyor, ustune bi de review sirasinda benim zamanimi caliyor.

Kalanlarina itiraz etmiyorum. Temelde olsa nasil debug yapilacagini bilmeleri guzel bi arti oluyor, one cikariyor. Kod neden yanlis eger mantik olarak anlayabiliyorsa benim icin yeterli. Daha iyi bi yontem varsa ben oneriyorum zaten review sirasinda. Trade-off'larda proje seviyesinde arac secimleri icinse onun isi degil henuz. Teklifle gelebilir, degerlendiririz. Gerekirse fikir tartisabiliriz arac secimleri konusunda kendisini gelistirmesi adina, bi seyleri neden tercih ettigimiz adina sorular da sorabilir. Ancak bunu bu noktada bilmesini zaten beklemiyorum. Sormalarini bekliyorum.

Hayir, kod uretici olmak zorunda, denetleyici degil. Urettigi kodu da biraz anlasa yeter. Genel olarak sektorun junior algisi farkli. Sektor'de genel olarak kod denetleyici olmasini beklemiyor. Junior'dan 3-4 sene tecrubeli mid-senior becerisi bekliyor ki bu oldukca yanlis. Hatta o kadar yanlis ki zamanla sektorde kuculme sebebi bile olacagini dusunuyorum. Ama bu durum AI'dan once de boyleydi. Pandemi surecinde biraz kirilmisti ama simdi pandemideki fazlaliklar atilinca eski haline cok sert bi sekilde dondu beklentiler anlaminda.

Eki Görüntüle 226748

Selam. Direkt konuya gireceğim. Geçen hafta kahve molasında yanımdaki arkadaş ChatGPT'nin yazdığı React komponenti gösterdi. "gördün mü, 30 saniyede yaptı benim 2 saatte yapacağımı" dedi. Sonra da, "biz bittik ağa işsiz kalacağız galiba." dedi.

Bu panik havasını her yerde görüyorum. Twitter'da, Instagram'da, LinkedIn'de, hatta senin şu an okuduğun bu forumda bile. Herkes kıyamet senaryoları yazıyor. Ama tarihte bunu kaç kere gördük? Ciddi soruyorum.

1800'lerde dokuma tezgahları geldiğinde işçiler fabrikaları yaktı, "işimizi alacaklar" diye. 1970'lerde hesap makinesi çıktığında muhasebeciler panikti. 2000'lerde Excel makroları geldiğinde "elle hesap yapan bitiyor" dediler. Peki ne oldu? Matematik profesörleri işsiz kaldı mı? Muhasebeciler sokağa mı döküldü?

Hayır. İşler evrimleşti, değişti, hızlandı arkadaşlar. Hesap makinesi matematikçiyi öldürmedi, basit işleri onun omuzundan aldı, daha karmaşık problemlere odaklanmasını sağladı.

Şimdi aynı dönemeç bizim karşımızda. Ve ben sana diyorum ki, evet, değişim geliyor. Ama hayır, bu bir sonu değil, bir başlangıcı işaret ediyor.

Yapay zekâ kod yazıyor mu, kopyalıyor mu?​

Önce şunu netleştirelim: ChatGPT, claude, Copilot vs. ne yapıyor gerçekten?

Ben bu sistemleri günde en az 100 defa kullanıyorum. İş akışıma entegre ettim. Ve sana bir gerçeği söyleyeyim: Bu sistemler düşünmüyor arkadaş. Sıfır.

Llm'ler ne yapıyor biliyor musun? İstatistiksel olasılık hesaplıyor. Milyarlarca satır kod, stack overflow sorusu, GitHub reposu, dokümantasyon... Hepsini yutmuş, ezberlememiş ama örneklemiş. Sen ona "Python'da dosya okuma kodu yaz" dediğinde, milyonlarca örnek arasından en olası, en doğru görünen kombinasyonu sana sunuyor.

Geçen gün test ettim mesela. Bana recursive binary Search yaz dedim. Yazdı, çalıştı, gayet iyi. Sonra "peki bu algoritmayı neden iterative değil de recursive tercih ettin?" diye sordum. Saçmaladı. Cevap şuydu: "recursive yaklaşım daha okunabilir ve eğitimsel açıdan anlaşılır olduğu için..."

Yav kardeşim, sen bana hiçbir şey "tercih etmedin". O kelimeyi milyonlarca dokümanda görmüşsün, bana papağan gibi tekrarlıyorsun.

İşte gerçek bu: Yapay zekâ yaratıcı değil, derleyici. Muazzam bir derleme kapasitesi var evet ama sıfırdan bir şey icat etmiyor. Daha önce görmediği bir problemi, yeni bir mimariyi, bambaşka bir yaklaşımı tek başına üretemez.
Ve bu çok önemli bir ayrım.

kod yazmak ile mühendislik yapmak arasındaki uçurum​

Ben 3.5 senedir bu işi yapıyorum. Ve sana şunu söyleyebilirim: Kod yazmak, işimin belki %30'u. Gerisi ne biliyor musun?
  • Müşteriyle 2 saat ne istediğini anlamaya çalışmak (çünkü çoğu ne istediğini bilmiyor)
  • "WhatsApp gibi ama farklı olsun" diyen bir müşteriye "farklı" kelimesinin 47 farklı anlamını açıklamak.
  • PostgreSQL mi MongoDB mu tartışması yapmak, sonra da ekibe SQL'in neden daha mantıklı olduğunu anlatmak.
  • Sistemin 3 yıl sonra 1 milyon kullanıcıya scale edebilmesi için şimdiden mimariyi düşünmek.
  • Security açıklarını öngörmek, SQL Injection'dan tutun da cors politikalarına kadar.
  • Git Conflict'leri çözmek.
  • Junior'ın merge ettiği kodu geri almak ve ona "kardeşim bu Production'ı patlatır" diye nazikçe açıklamak.
Şimdi söyle bana: ChatGPT bunların hangisini yapabilir?

Geçen ay bir e-ticaret projesi aldım. Müşteri dedi ki "basit bir alışveriş sitesi istiyorum". Ben dedim ki "tamam, ödeme sistemi ne olacak, stok yönetimi, kargo entegrasyonu, iade süreci?" adam baktı suratıma. Bu soruları sormayı düşünmemişti bile.

İşte Yapay zekâ burada çaresiz. Sen ona "Python'da flask API yaz" dersen yazar. Ama "bu müşteri için hangi mimari daha uygun, mikroservis mi monolitik mi, ddd yaklaşımı mı yoksa basit MVC mi?" diye sorduğunda... Sana 4 sayfada genel bilgi verir, hepsi doğrudur ama hiçbiri senın projenize özel olmaz.

Kod yazmak zanaat. Mühendislik yapmak ise sanat. Ve Yapay zekâ henüz sanatçı değil.

risk altındaki grup: "kod ameleleri" ve juniorlar​

Eğer sen şu an "bana HTML'de mavi buton yaz", "CSS'de bu Div'i ortala", "JavaScript'te array nasıl ters çevrilir" diye Google'layarak geçiniyorsan... Dostum, senin işin gerçekten zor.
Çünkü Yapay zekâ tam da bunu yapıyor. Hatta senden daha hızlı, hata yapmadan, ve şikayet etmeden.

Ben şunu gördüm: Stack overflow trafiği %50 düştü son 1.5 yılda. Neden? Çünkü insanlar artık "how to reverse array in JavaScript" yazmıyor Google'a, direkt ChatGPT'ye soruyor. 5 saniyede cevap alıyor, kopyalıyor, işine bakıyor.

peki bu ne demek?
"Kopyala-yapıştır" yazılımcılarının günleri sayılı demek. Eğer senin işin sadece hazır kodu bulup projeye entegre etmekse, bu işi artık bir AI araç 100 kat daha hızlı yapıyor.

ama juniorlar öldü mü?
Hayır. Ama evrimleşmeleri lazım.
Eskiden junior işe giriyordu, "bak oğlum, şu basit taskları halledersin, yavaş yavaş öğrenirsin" diyorduk. Şimdi artık basit tasklar yok. Yapay zekâ onları hallediyor.

yapay zekanın henüz çözemediği insan faktörü​

Geçen hafta bir Client Meeting'e girdim. Müşteri projenin Demo'suna bakıyordu. Her şey mükemmel, kod çalışıyor, UI güzel. Müşteri dedi ki: "çok güzel ama ben bunu hayal etmemiştim."
İşte o an yapay zekanın asla yapamayacağı bir şey yaptım: Empati kurdum.

Dedim ki "tamam, sen aslında ne hayal ediyordun?" 1 saatlik sohbet. Adam çizdi, anlattı, ben dinledim. Sonunda anladım: Adam sadece renk şemasından rahatsızmış. Kod değil, tasarım değil, sadece mavi yerine yeşil istiyormuş ama bunu söylemesini bilmiyormuş.

Bunu ChatGPT yapabilir mi? Bir Client'ın yüz ifadesinden rahatsızlığını anlayabilir mi? Telefonda tonundan "evet diyor ama aslında hayır demek istiyor" hissini alabilir mi?

ben sana yazılımın %60'ının iletişim olduğunu söylemek istiyorum. Kod sadece %40. gerisi:
  • Müşteriyle yanlış Brief'i düzeltmek için nazik ama kararlı olmak.
  • Takımda çıkan "React mi vue mu" kavgasını bitirmek.
  • Pm'in imkansız Deadline'ını gerçekçi hale getirmek için diplomatça pazarlık yapmak.
  • Bug bulduğunda "acaba sorun DB'de mi, API'de mi, Frontend'te mi?" diye içgüdüsel hissetmek.
  • Kod Review'da Junior'ın moralini bozmadan "bu yaklaşım iyi değil" demek.

Dün 4 saat bir Bug'ı çözdüm. Hata neydi biliyor musun? Bir junior "timestamp" yazacağına "timestmap" yazmıştı. Typo. Basit bir typo. Ama sistemi patlatmıştı.

ChatGPT bu hatayı bulabilir miydi? Belki. Ama asıl sorun şu, o junior neden bu hatayı yaptı? Yorgun muydu? Acele mi etti? Task'ı tam anlamadı mı?

Ben de elemanla konuştum. Kanka, yorgun görünüyorsun" dedim. 3 gündür uyuyamıyorum, annem hastanede dedi.

İşte o an ben sadece kod yazan biri değildim. Bir insan evladı olarak başka bir insanı dinledim. "git eve, dinlen, işine ben bakarım bu hafta" dedim.

Yapay zekâ bunu yapabilir mi? İnsanı dinleyebilir mi? Moral verebilir mi? Takım ruhunu koruyabilir mi?
Hayır. Ve yapamayacak da.

yeni nesil yazılımcı profili: "AI operatörü" olmak​

Yazılımcılar ölmeyecek. Ama profil değişecek.
eskiden iyi yazılımcı demek: hızlı kod yazan, algoritma bilen, Syntax'ı ezbere bilenlerdi. Şimdi öyle değil.

şimdi iyi yazılımcı: yapay zekayı iyi kullanan, çıkan kodu analiz edebilen, doğru soruyu sorabilen kişi.

Ben artık kendimi kod yazıcı değil, "kod denetleyicisi" olarak görüyorum. Ne yapıyorum biliyor musun?
  1. prompt engineering: ChatGPT'ye "Python'da API yaz" demek yerine "Python flask ile restful API yaz, jwt authentication kullansın, PostgreSQL bağlantısı olsun, error handling ekle, logging ile her isteği kaydet" diyorum. Detay önemli. Sen ne kadar iyi prompt yazarsan, o kadar iyi kod alırsın.
  2. code review modu: Yapay zekâ kodu yazıyor, ben inceliyorum. "bu neden try-catch içinde? Exception handling yeterli mi? SQL Injection riski var mı? Bu performanslı mı?" sorularını soruyorum. Yapay zekâ asistan, ben şef.
  3. hız kazanımı: eskiden 10 saatte yaptığım bir CRUD işlemini şimdi 1 saatte yapıyorum. Nasıl? Basit kısımları yapay zekaya yaptırıyorum, kritik kısımlara ben odaklanıyorum.
Geçen ay bir backend projesi bitti. Normalde 3 hafta sürerdi. Ben 1 haftada bitirdim. Nasıl? Tüm boilerplate kodları (auth, middleware, database setup vs.) ChatGPT yazdı. Ben sadece business Logic'e odaklandım.
Ve müşteri fark etmedi bile. Çünkü sonuç aynıydı, hatta daha hızlıydı.

İşte gelecek bu. Klavye hızın değil, doğru soruyu sorma yeteneğin para edecek. 10 saatlik işi 1 saate indirebiliyorsan, sen freelancer olarak 10 kat daha fazla iş alabilirsin. Şirkette çalışıyorsan, 10 kat daha değerli olursun.

sonuç: Korkma!​

kısaca, Yapay zekâ senin işini elinden almayacak. Ama yapay zekayı iyi kullanan bir başka yazılımcı senin işini elinden alacak. bu kadar basit.
1800'lerde dokuma tezgahına direnen işçiler kaybetti. Tezgahı kullanmayı öğrenen işçiler kazandı. Aynı döngü yine dönüyor.

sen ne yapacaksın?
Seçenek 1:
korkacaksın, panikleyeceksin, bitti artık diyeceksin, hiçbir şey yapmadan izleyeceksin. 2-3 yıl sonra keşke hazırlansaydım diyeceksin.

seçenek 2: ChatGPT'yi, GitHub Copilot'u, Claude'u öğrenmeye başlayacaksın. Prompt yazma becerisini geliştireceksin. AI'ın ürettiği kodu analiz etmeyi, Debug etmeyi, iyileştirmeyi öğreneceksin. "kod ameli" olmaktan çıkıp sistem mimarı olacaksın.

Ben sana garanti veriyorum: 5 yıl sonra hala yazılımcılara ihtiyaç olacak. Ama bu yazılımcılar sadece kod yazanlar değil, sistemi tasarlayanlar, yapay zekayı yönetenler, insanlarla iletişim kuranlar olacak.

Son olarak şunu söyleyeyim: Ben yapay zekadan korkmuyorum. Çünkü o benim rakibim değil, asistanım.

Eskiden benim bir junior yardımcım vardı. Ona basit işleri verirdim, o hallederdi, ben büyük resimlere odaklanırdım. Şimdi junior Yapay zekâ. Ücretsiz, yorulmaz, 7/24 çalışır. Ve ben hala şef pozisyonundayım. Sen de öyle olmalısın. Hadi herkese iyi sosyaller.

Elinize sağlık.
AI korkulmayacak bir şey de değil ama zira Amazon birden fazla kez binlerce çalışanının yerine AI çalışanları devreye soktu.

Açık kaynak bir projenin kurucudan sonraki ana geliştiriciyim AI ile bir projeyi sıfırdan yapanlari anlamıyorum çünkü gerçekten AI komik bir geliştirici ben özellikle AI IDE (antigravity) kullanırken çoğunlukla otomatik tamamlama ve öneri olayı için kullanıyorum bazı noktalarda hata ve açıkları test etmek ve bazen de kod yazdırmak için kullanıyorum yalan yok.
Ama neredeyse %95 kontrol ediyorum.
Ederken de gülüyorum hadi bunu buraya yazdın da hiç mi mantığın yok diyorum.
Yazılım geliştirmeyi hobi amaçlı yaptığım için AIdan korkmak yerine zevk alıyorum ama bu AI destekçisi olduğum anlamına gelmiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendini sürekli geliştiren ve uyum sağlayan işsiz kalmıyor. Tamamen bitirmeyecek fakat işsizlik artacak. Tamamen bitiremez. Çünkü bu işin mühendisliği ve çözüm üretmesi de var. Sadece kod yazmaktan ibaret değil. Zaten yapay zeka çoğu sektörü bu şekilde etkileyecek. Ben böyle düşünüyorum.

Ek olarak mademki hayalciyim ve bilim kurgu olarak görmüşsünüz. Buraya not düşüyorum. Zaten şimdiden başladı sisteme kurulabilir AI gelmişti tabii şimdilik bebek adımları. Bende diyorum ki geleceğe not düşülsün, AI agent sistemi öyle gelişecek ki bilgisayarda tam kontrol sağlayacak ve sesli olarak iletişime geçecek ve evet film dizilerde gördüğümüz gibi olacak. Her konuşulanı gerçekleştirecek PC üzerinde. Mesela kod yazacak veya çizim yapacak programı açarak. Ki şimdiden başladı.

Kendini sürekli geliştiren ve uyum sağlayan işsiz kalmıyor. Tamamen bitirmeyecek fakat işsizlik artacak. Tamamen bitiremez. Çünkü bu işin mühendisliği ve çözüm üretmesi de var. Sadece kod yazmaktan ibaret değil. Zaten yapay zeka çoğu sektörü bu şekilde etkileyecek. Ben böyle düşünüyorum.

Ben biteceğini düşünüyorum. Yazarak bile burası böyle olmamış diyerek en kötü 10 kez tekrar olarak kodu baştan yazdırıp düzenliyor. Hatta oluşacak şeyin mini ekranda simülasyonunu da çıkarır bu şekilde mi olmalı gibi görsel olarak da gösterebilir.

Ben biteceğini düşünüyorum. Yazarak bile burası böyle olmamış diyerek en kötü 10 kez tekrar olarak kodu baştan yazdırıp düzenliyor. Hatta oluşacak şeyin mini ekranda simülasyonunu da çıkarır bu şekilde mi olmalı gibi görsel olarak da gösterebilir.

Bu tür sistemleri de kontrol edecek kişi olmalı. Veya bu yapay zekalar belli seviyede kalmayacak. Sürekli daha iyisini yapmak gerek. Bunu da 'yapay zeka' ile değil insan zekasıyla olacağını düşünüyorum. Yani uyum sağlamak gerek. Mesela yapay zekalar patlamadan önce veri bilimi kısmının değer kazanacağını öngörerek kendini geliştirmen gerekiyordu bu alanda gibisinden. Yani sadece gelişmek yetmiyor. Doğru gelişmek de gerekiyor. Ama dediğiniz gibi sektörde eskisi gibi fazla kişi çalışmayacak. Ben bunun çoğu sektörler için geçerli olduğunu düşünüyorum.