Makaleler
24
Efendim merhabalar,

Benim 1,5 senedir kafamin bir kosesini yiyen bir borsa fikrim var. Zamaninda ekonomi dersleri de aldigim icin temel kapitalizm, arz-talep gibi seyleri biliyorum. Ama bu borsa, kripto gibi vadeli ve borsa islerini bilmiyorum. Bunlari ogrenecek guzel bir yer var mı? Ne de olsa herkes bir yerden zamanla ogrendi bunu. Kenara ayirdigim kucuk bir meblagim da var, bununla artik o kafamdaki dusunceleri sona erdirmek icin aksiyona gecmek istiyorum. Bu yüzden borsa ile hasir nesir olan arkadaşlar bana yardimci olabilirse cok sevinirim. Bunlari nereden ogrenebilirim?

Alttaki kanalları uzun süredir takip ediyorum. Günü gününe içerik paylaşarak piyasayı bize güncel olarak aktarıyorlar. Ayrıca sürekli yeni yatırımcılar için bilgiler de veriyorlar.

Borsa yorumları için:

Teknik analiz için:

Onun dışında kripto tam anlamıyla bir kumardır. Yatırım aracı olarak kabul etmek doğru değil.

Ekonomi derslerini nereden ve ne kadar aldınız? Mikro ekonomi, para-banka, finansal piyasalar, istatistik/ekonometri bilginiz ne durumda? Borsa işleri derken öğrenmek istediğiniz türev araçlar mı? Hisse senedi piyasası mı?

Ekonomi derslerini nereden ve ne kadar aldınız? Mikro ekonomi, para-banka, finansal piyasalar, istatistik/ekonometri bilginiz ne durumda? Borsa işleri derken öğrenmek istediğiniz türev araçlar mı? Hisse senedi piyasası mı?
Okudugum unversitede gerekli yuzeysel ders almistim. Bize sadce genel ekonomik terimler ve mikro ekonomiden anlatmislardi. Piyasalar gibi ozel konulara girmediler hic. Turev araçlar ve hisse senedi piyasalari konusunda bir bilgim yok. Yani dediğim genelde halka arz one cikiyor ama hisse alimi/satimi gibi seyler. Daha bu konuda cok az bilgim oldugundan terimleri neredeyse bilmiyorum.

Okudugum unversitede gerekli yuzeysel ders almistim. Bize sadce genel ekonomik terimler ve mikro ekonomiden anlatmislardi. Piyasalar gibi ozel konulara girmediler hic. Turev araçlar ve hisse senedi piyasalari konusunda bir bilgim yok. Yani dediğim genelde halka arz one cikiyor ama hisse alimi/satimi gibi seyler. Daha bu konuda cok az bilgim oldugundan terimleri neredeyse bilmiyorum.
Tam olarak hangi bölümde ihtisas yaptınız? Türev araçlar, hisse senedi vs. gibi konular işletme, ekonomi ve finans gibi bölümlerde yahut İİBF ya da İşletme çatısında fakültede mevcutsa ilgili derslerin alınmasıyla öğrenilebilir. Tabi burada işlemin fiili yapılmasının gösterimi öğretim görevlisine kalmış durumda ama önemli olan fiili gösteriminden ziyade kavramsal ve hukuki çerçeveye hakim olabilmek yani mesela borsa emirlerini; piyasa emri, limit emri vs. nedir? Hangisi hangi durumda yapılır öğrendikten sonra ilgili aracı kurumun ara yüzünde onu bulmak çok da zor değildir.

Tam olarak hangi bölümde ihtisas yaptınız?
Yurtdisinda bilgisyar muhendisligi okuyorum. Evet, cok alakasiz ders ama ilk siniflara ekonomiye girisi "Muhendis ekonomisi" basliginda gectiler. Ben oyle kor topal girmek istemiyorum bu ise. Bilgim yok ama bu konuda ilgim var, gerekli kitap vs. kaynaklari da okuyabilirim gerekirse. Amacim isi yapisal ogrenip sonra borsa islerine girmek. Yoksa bodoslama gireceksem bana bir artisi olmayacagi icin bundan cekiniyorum.

Ekonomi dersleri Kitap İngilizcesi gibidir. Sokakta hiç bir işe yaramaz.

Borsa şu şekilde işler. Büyük yatırımcılar yanıltır, küçük yatırımcının elinden parasını alır ve daha zengin olur. Küçük yatırımcı bir şeyler bildiğini sanır. Biriktirir, kaybeder. Biriktirir, kaybeder. Biriktirir, kaybeder.