Charles Smith

Üstün
Makaleler
3
Günde 3 ila 4 saat oyun yayını açsam, kitle toplayabilir miyim? GTA 5, RDR 2, GTA 4, ETS 2, Max Payne 2, Forza 4, Fall Guys gibi oyunları yayında oynasam, zamanla on on beş kişi de olsa izlenir mi? Ayda 300 lira falan kazanabilir miyim? Oyun oynarken boşuna oynamak yerine yayın açayım diyorum. Sizce mantıklı mıdır? Yayın açabilirsin derseniz, hangi yayın platformu tutunma ve gelişme bakımından yeni başlayanlar için uygundur? Hangisinde kolay tutunur ve para kazanırım? Sıkıntı olmazsa bir ay falan her gün 3-4 saat yayın açabilirim. Ondan sonrası muamma. Ne düşünüyorsunuz?

Günde 3 ila 4 saat oyun yayını açsam, kitle toplayabilir miyim? GTA 5, RDR 2, GTA 4, ETS 2, Max Payne 2, Forza 4, Fall Guys gibi oyunları yayında oynasam, zamanla on on beş kişi de olsa izlenir mi? Ayda 300 lira falan kazanabilir miyim? Oyun oynarken boşuna oynamak yerine yayın açayım diyorum. Sizce mantıklı mıdır? Yayın açabilirsin derseniz, hangi yayın platformu tutunma ve gelişme bakımından yeni başlayanlar için uygundur? Hangisinde kolay tutunur ve para kazanırım? Sıkıntı olmazsa bir ay falan her gün 3-4 saat yayın açabilirim. Ondan sonrası muamma. Ne düşünüyorsunuz?
Oyun yayını açan çok insan var. Farklı bir şeye yönel. Mesela az yapılan bir tarzı video olarak çek sen yap. Yurtdışındaki yayıncıları kopyala türkiyeye getir.

Oyun yayını açan çok insan var. Farklı bir şeye yönel. Mesela az yapılan bir tarzı video olarak çek sen yap. Yurtdışındaki yayıncıları kopyala türkiyeye getir.

Dedikleriniz mantıklı ama onlar için zaman lazım. Benim zamanım yok. Sadece günlük iki saat oyun oynarken aynı zamanda da yayın acarim diye düşündüm. Siradisi şeylere imkanım yok maalesef.

Sosyal medya da tutulan şeyler genelde özgün olur. Yayıncılık konusunda örnek vermek gerekirse eğer kendin olduğun için seni izleyecek insanların toplanmasını sağlayacak bir özgünlüğün olmalı. Örnek olarak Jahrein(Drama ve genel kültür), Elraenn(Sohbet Muhabbet) gibi gibi. Daha bir çok örnek var ama bu iki yayıncı çok bilindiği için böyle bir örnek vermek istedim. Uzun lafın kısası seni sen olduğun için, içeriğin sahibi sen olduğun için izleyecek birilerini bulmak mesele.

Eğer eskilerden bir yayıncı değilsen yükselmen çok zor. Popüler bir yayıncının desteği alarak yükselebilirsin maalesef. YouTube kanalı açıp orada büyüyüp sonra yayıncılığa geçmekte başka bir seçenek.

Yayıncılık zor bir iş. Göründüğü kadar kolay değil. İçerik üretmek, enerjini koruyabilmek önemli. İzleyici sayısı fazla olan bir yayıncı tarafından belli aralıklarla host destekleri alman lazım. Şu an izlediğin yayıncıların hepsi birbirine destek vererek bu günlere geldi. Tek başına bir yerlere gelmesi zor. Arka çıkılması gerekiyor.

Ben de keyif için bir ara yayıncılık yaptım. 100 kişi izlenmelere kadar çıktım fakat aşırı yordu beni. Baktım ki oyun oynadığım kadar yayıncılıktan keyif almıyorum. İnsanlarla uğraşması zor oluyor.

Bir de tavsiye olarak Kick üzerinden yayın aç. Twitch bitti. Küçük yayıncılara Kick daha çok destek veriyor. Aynı zamanda Youtube hesabın da olsun. Bazı kesitleri orada paylaşırsın.

Çok sabır isteyen bir iş. Pes etmeden yayınlara devam etmen lazım. İzleyici sayısı 1 ile başlar, aylar geçtikçe yavaştan katlanır. Belli noktaya gelmek hele ki destek almıyorsan çok uzun sürer. Yani para kazanmaya ancak 1-2 yıl sonra başlarsın. Sabrın yoksa bu işe bulaşma.

Son düzenleme:
Yayıncılık treni kaçtı. Ben mantıklı olmadığını düşünüyorum. Bu işe yapılacak zaman ve para yatırımına yazık olması büyük olasılık.

Para harcamam bu iş için. Zaman da harcamış olmuyorum çünkü yayın acmasam da oyun oynuyorum zaten.

Eğer eskilerden bir yayıncı değilsen yükselmen çok zor. Popüler bir yayıncının desteği alarak yükselebilirsin maalesef. YouTube kanalı açıp orada büyüyüp sonra yayıncılığa geçmekte başka bir seçenek.

Youtube kanalı belki ama emek istiyor.

Yani para kazanmaya ancak 1-2 yıl sonra başlarsın. Sabrın yoksa bu işe bulaşma.

Mesela bir ay içinde 200 lira da mı kazanamam?

Vallhi bilemiyorum hocalarim. Oyun oynarken acayim bakalim yayin. ne olacak? Ayda 100, 200 alsam yeter de artar. Zaten yazdan sonra sik sik yayin acamam bile. Ben ileride illa ki icerik uretecegim ama. Oyun kanali da olur egitimle falan ilgili de olur bilemiyorum. Yapacagim ama. Tuketici olmak zoruma gidiyor.

Son düzenleme:
Mesela bir ay içinde 200 lira da mı kazanamam?
:) Maalesef ütopik bir beklenti. 1 ayda 5 kişi izlerse şükür et. Kick kurallarını bilmiyorum. Twitch en az 50 dolar kazanmadan para vermeye başlamıyor. 50 dolar kazanmakta öyle kolay iş değil. Sevileceksin ki üstüne insanlar abone olacak. Zor. Fakat kick izleyici başına para veriyor galiba emin değilim.

Zaten para kazanmak için yayıncılığa başlarsan o iş olmaz. Beklentin olmadan başlayacaksın. Bu şekilde düşünürsen baştan kaybedersin. Madem aylık 200 beklentin var, yarı zamanlı Migros vs. çalış. Daha çok para kazanırsın.