Yer
İstanbul
Parça Parça Sistem Kurma

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zaman sonra masaüstü bir bilgisayar toplamaya karar verdim ve muhtemelen son olacak. Ancak malum döviz kurlari ve bilgisayar fiyatları yüzünden bu işi adım adım yapmayı planlıyorum. Üç aşamalı bir sistem kurma planı hazırladım ve sizlerin fikirlerine ihtiyacım var. Lütfen bu konuda önerilerinizi esirgemeyin. Tüm yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim.

Kullanım Olarak: Front-end yazılımcıyım. Yüksek grafik kalitesine sahip oyunlar oynasam da genelde RDR2, HoI4, KCD seviyesinde kalıyor. Online FPS oyunlarına pek ilgi duymuyorum. Çalışma alanımın verimliliği için geniş ekranlar benim için çok faydalı oluyor. Bu nedenle ekran önerilerinizde bunu da dikkate alırsanız sevinirim. Bütçem esnek eğer gerekirse zorlayacağım dediğim gibi bu son dans :)

1. Tur: Ana Bileşenler​

Sistemi çalışabilir hale getirecek temel parçalar:
  • İşlemci (CPU)
  • Anakart
  • RAM: Tek slot, sonra ikinciyi eklerim.
  • Ekran Kartı: İşlemci "F" modeli değilse, entegre grafikle başlayabilirim.
  • Kasa
  • Güç Kaynağı (PSU)
  • İşlemci Soğutucusu: Kutudan çıkan yeterli değilse.

2. Tur: Geliştirmeler​

Performans artışı için:
  • Ekran Kartı: (Gerekirse)
  • RAM: 2. slot eklenir.
  • SSD: NVMe ya da SATA.
  • HDD: Depolama için.

3. Tur: Aksesuarlar​

Tamamlama aşamasında:
  • Monitör: Geniş olması öncelikli.
  • Klavye & Fare
  • Mikrofon/Kulaklık
Not: Halihazırda 500 GB bir hard disk, standart bir monitör, klavye, fare vs. basit donanımlarım var.

Bu adımlara göre hareket etmeyi planlıyorum. Sizce bu sıralama doğru mu? Eksik ya da öncelikli olması gereken bileşenler var mı? İlgili parçalar nelerdir önerilerinizi ve şahsi tecrübelerinizi bekliyorum. Tekrardan teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Açık konuşmak gerekirse kasa toplamayla uğraşmaktansa eli yüzü düzgün bir laptop + uw bir monitör alıp keyfime bakarım.

Uw bir monitör zaten yeterince çalışma alanını sağlayacağı gibi laptopun üzerindeki ekranı da 2. ekran olarak kullanırsın.

Şahsen ben de bu amaca yönelik olarak uw monitör almayı planlıyorum. Tek ve nisbeten ufak bir ekran yetmiyor maalesef daha geniş bir çalışma alanı veya 2. bir çalışma alanı arıyor insan.

Bence de ultra geniş ekranlar çok kullanışlı ve tercihim, ancak şimdilik 50k bütçeyi kasam olmadan buna ayırmayı düşünmüyorum. 3. turda, ekran tercihim bu olacak tabi yaklaşık 6 ay içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyorum.

Çalıştığım firmalar zaten iyi bir laptop veya MacBook sağlıyor, ancak kişisel freelance işlerim için ayrı bir sistem kurmak istiyorum. Oyun yüklü bir cihaz kullanmayı tercih etmiyorum, bu yüzden bunu tamamen ayırmak istiyorum.

Anakart ve ana bileşenler için 60k civarında bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Eğer ekran kartı da dahil olacaksa, bu bütçe biraz aşılabilir. Diğer parçalar için (2-3 Tur'da) ise monitör hariç 20k civarında bir planlama yapıyorum.

Bence de ultra geniş ekranlar çok kullanışlı ve tercihim, ancak şimdilik 50k bütçeyi kasam olmadan buna ayırmayı düşünmüyorum. 3. turda, ekran tercihim bu olacak tabi yaklaşık 6 ay içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyorum.

Çalıştığım firmalar zaten iyi bir laptop veya MacBook sağlıyor, ancak kişisel freelance işlerim için ayrı bir sistem kurmak istiyorum. Oyun yüklü bir cihaz kullanmayı tercih etmiyorum, bu yüzden bunu tamamen ayırmak istiyorum.

Anakart ve ana bileşenler için 60k civarında bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Eğer ekran kartı da dahil olacaksa, bu bütçe biraz aşılabilir. Diğer parçalar için (2-3 Tur'da) ise monitör hariç 20k civarında bir planlama yapıyorum.

@Caner Uncu / @pawEn sizin bir tavsiyeniz olur mu?

Minimum i7 ve üzeri 11. Nesil İntel işlemci veya muadili nesilde AMD işlemci. Minimum 4000 serisi bir NVIDA GPU. 24 veya üzeri RAM. SSD1TB Cruical veya Samsung olabilir. 800 veya üzeri Power Supply. Monitör konusu da oldukça açık, ne istediğiniz bilmeden önermek mümkün değil.

Sanırım 50-60K arası bir şey düşünüyor yukarıdaki cevabında.
Anakart ve ana bileşenler için 60k civarında bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Eğer ekran kartı da dahil olacaksa, bu bütçe biraz aşılabilir. Diğer parçalar için (2-3 Tur'da) ise monitör hariç 20k civarında bir planlama yapıyorum. Demiştim canım kankim :D

Minimum i7 ve üzeri 11. Nesil İntel işlemci veya muadili nesilde AMD işlemci. Minimum 4000 serisi bir NVIDA GPU. 24 veya üzeri RAM. SSD1TB Cruical veya Samsung olabilir. 800 veya üzeri Power Supply. Monitör konusu da oldukça açık, ne istediğiniz bilmeden önermek mümkün değil.
Bildiğim kadarı ile amd ısınma problemi dışında daha iyi fiyata daha yüksek performans sağlıyor. Benim için kasa olduğundan önemi de yok gibi ısınmanın. Açıkçası bütçem (ilk tur için) 60k; dış kasa işlemci ram cpu ile temel parçaları toplamak amacındayım ama hangi anakart hangi işlemci modeli ve ram'e uygun fikrim yok. marka model olarak temel ihtiyaçlarımı bulmak önceliğim. Cevaplar için teşekkürler tekrardan.

Son düzenleme:
Selam, ben de yazilim gelistiriyorum. Fullstack olarak calisiyorum gerci ama cogu sey ortaktir diye dusunuyorum.

Bence laptop almak mantikli degil, alacaksan da 14"den kucuk tercih ederdim; cunku laptop almanin "bence" tek mantikli aciklamasi mobilite. Mobil bir cihazin da 17" vs olmasi bana mantikli gelmiyor.

Benim kurulumum soyle:
Ryzen 7 5700X
x570 Tomahawk Wifi anakart
4x8gb 3200mhz ddr3 ram
2x1 TB NVME ssd (kc3000)
Asus Dual 6700XT
Corsair Carbid kasa (ve icinde gelen 550W PSU)

Bu sekilde mesela ember projesini ayaga kaldirirken M1 Pro islemcili macbook'umdan daha hizli calistirabiliyorum. Ya da mesela testleri 8 cekirdek 16 thread islemcim oldugu icin 16'ya bolup kosuyorum cok kisa surede tamamlaniyor.

Bence bu ayarda bir sey bakabilirsin. Bu arada masaustu sistemin en guzel ozelligi gelistirilebilir olmasi. Ben bu kasayi ilk 4-5 sene once aldim. O zamandan beri once islemci degistirdim, sonra yeri geldi GPU degistirdim. Sonra baktim anakart sorun oluyor onu degistirdim. Simdi de kafamda GPU'u (ve haliyle PSU) tekrar guncellemek var. Sonrasinda da (muhtemelen 1-2 seneye) AM5 sisteme gecerim.

Monitor olarak da ekstra genis ekstra buyuk monitor onermem acikcasi. Biraz kisisel bir mesele bu ama pencere yonetimini farkli monitorlere bolmek cok daha efektif oluyor. Tek ekran oldugunda yonetmesi daha zor. O yuzden ben 2 tane 27" 2k monitor kullaniyorum. 2k ve 27" bence tam bir "sweet spot".