Merhaba, sistemimdeki MSI 3070 Ti X3 Ventus'u Galax 4070 Ti Super ile değiştirdim fakat bugün PUBG oynarken monitörler kapandı ve bütün kasanın fanları Full hızda dönmeye başladı. Reset atıncaya kadar da açılmadı. Daha sonra bilgisayar boşta sadece Chrome açık iken 10 dakikalığına markete gittim ve döndüğümde yine aynı manzarayla karşılaştım. Sorun ne olabilir? Yardımcı olur musunuz? Eski ekran kartımda hiç böyle bir şey yaşamamıştım.
- Sistem: Gigabyte Aorus B550 Elite V2 anakart
- Ryzen 5900X işlemci
- Kingston 4x8 GB 3600MHz RAM
- EVGA 750W GQ PSU
- Gigabyte Aorus Waterforce II 360
Sorununuz için aşağıdaki adımları izleyerek çözüm arayışınıza başlayabilirsiniz:
1.
Kablo ve Bağlantıları Kontrol Edin:
- Ekran kartının PCIe slotuna doğru şekilde oturduğundan emin olun.
- Güç bağlantı kablolarının (6/8 pin) ekran kartına sağlam bir şekilde takılı olduğundan emin olun.
- Monitör kablolarını kontrol edin; sağlamca takıldığından emin olun.
2.
Güç Kaynağını Değerlendirin:
- 750W PSU, RTX 4070 Ti Super için yeterli olmalıdır. Ancak PSU’nun performansında bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
- PSU’nun çıkış voltajlarının doğru olup olmadığını (özellikle +12V) bir multimetre ile kontrol edin.
3.
Sıcaklık ve Soğutma Kontrolü:
- İşlemci ve ekran kartının sıcaklıklarını izlemek için yazılım kullanın (örneğin MSI Afterburner).
- Kasada yeterli hava akışının olduğundan ve fanların düzgün çalıştığından emin olun.
4.
Güncellemeleri Kontrol Edin:
- Ekran kartı için en güncel sürücülerin yüklü olduğunu kontrol edin. Nvidia’nın resmi sitesinden en son sürücüleri indirin ve kurun.
- Anakartın BIOS sürümünü güncelleyin; özellikle yeni GPU ile uyumlu olması önemlidir.
5.
Aşırı Yük Dumanı:
- PUBG gibi grafik yoğun oyunlar çalıştırırken, sistemin aşırı yüklenmediğinden emin olun. Oyun içi grafik ayarlarını düşürmeyi deneyin.
- Gerekirse, işlemci ve ekran kartının güç ayarlarını optimize edin.
6.
Bellek (RAM) Testi:
- RAM modüllerini ayrı ayrı test edin. Tek bir modül ile sistemi çalıştırarak RAM’inizde bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
7.
Sorunun Teşhisini Yapın:
- Olaylara neden olan hata mesajlarını görmek için Windows olay günlüğünü kontrol edin.
- Hangi koşul altında ekranı kaybettiğinizi not edin, bu size durumu daraltmakta yardımcı olacaktır.
8.
Donanım Sorunlarını İnceleyin:
- Ekran kartını başka bir sistemde veya farklı bir ekran kartını mevcut sistemde deneyin. Eğer ekran kartı başka bir sistemde de aynı sorunları çıkartıyorsa, muhtemel bir donanım arızası olabilir.
Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeye çalışın. Eğer sorun devam ederse, daha fazla detay sağlayarak yeniden destek isteyebilirsiniz.