Son zamanlarda Half-Life oynarken tekrar fark ettiğim durum. Dolayısıyla konuya oyunun ses tasarımcısı/bölüm tasarımcısı/bestecisi Kelly Bailey'e teşekkür ederek başlamalıyım.

Her neyse, yeni nesil oyunlardaki sesler siz de farkettiniz mi bilmiyorum ancak, çok.. olağan. Çok tahmin edilebilirler ve doğallar, eski oyunlara baktığım zaman 2 ses arasında genelde sert bir geçiş olurdu, ve bu bahsettiğim geçiş 3 boyutlu/çevresel ses teknolojileriyle birleştirildiğinde oyuna muhteşem bir gerilim sosu katardı.

Sert geçiş derken de ses yarıda kesiliyor demiyorum, crossfade yine vardı; ancak bu geçiş sizin tüylerinizi - belki sizin olmasa bile, benim tüylerimi - diken diken ediyordu.

2 adet örnek atayım;

Yani neden günümüzde bunun gibi ses tasarımı örnekleri göremez olduk anlamış değilim. Aynı durum Minecraft'ta da var mesela. Yağmur olan bölge ile olmayan bölge arasındaki ses efekti geçişi çok sert, ve bu sertlik ayrı bir tat katmış.

Keşke hala kullanılsalar, ama yok. Gerçekçilik adı altında gün geçtikçe daha gerçekçi ve dolayısıyla tahmin edilebilir işler çıkıyor artık. Sizin görüşleriniz nelerdir?

Bodycam oyunundaki ses efektlerine hayranım. O ses efektleri resmen size oyunu yaşatıyor ama bazen de hatalar olabiliyor.

Ya konu sahibi sana bir şey diyeyim mi? Artık oyunlar sarmıyor desem yeridir. Yapılabilecek her şey yapıldı ve ilginç bir şey kalmadı artık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunların aşırı gerçekçiliğe odaklanıp, tarz ve havalı şeylerden vazgeçmesi olayını hiç sevmiyorum.

Resident Evil 4 2005 ile 2023 bunun için en iyi verilebilecek örneklerden birisi. 2005 oyununda ara sahnelerde bir sürü havalı efekt ve sinematografi varken, 2023 oyununda ara sahneler çok daha düz. Aynı şekilde oyunda yapılan birçok hareket 2005 oyununda çok daha havalıydı.

Yeni oyunlar atmosfer işini artık beceremiyor, ses efektleri olsun soundtrackler olsun.

Atmosfer konusunun renk paletiyle de alakası var. Günümüzde çoğu oyun her yeri inanılmaz rengarenk yapıyor. Bütün oyun tek bir renk tonu üzerinden gitsin demiyorum tabii ki. Ancak bunların arasında bir dil birliği olmalı.

1720256153436.webp

Yeni oyunların hepsi beceremiyor demek bir tık haksızlık olur gibi sanki ya. Genel olarak gerçekçiliği hedeflemeyenler yapabiliyor.

Aşağıdaki iki oyunun da atmosferi başlı başına bence gayet başarılı. Birinin zaten - tartışmalı bir şekilde - GOTY'ı var. Hala gerçekçiliği hedeflemeyen ve büyük çaplı oyunlar geliştiren şirketler bize bu konuda istediğimizi veriyor neyse ki.

Yeni oyunlar atmosfer işini artık beceremiyor, ses efektleri olsun soundtrackler olsun.

Halo'yu görünce aklıma Xbox 360. Xbox 360'ı görünce aklıma MLG editleri geliyor. Bu oyunu kendi döneminde deneyimlemesem bile güzel şeyleri anımsatıyor. Şu an bende Halo'nun sanırım bütün oyunları var aslında, acaba bu Halo'ya başlamam için bir işaret mi?

Oyunların aşırı gerçekçiliğe odaklanıp, tarz ve havalı şeylerden vazgeçmesi olayını hiç sevmiyorum.

Resident Evil 4 2005 ile 2023 bunun için en iyi verilebilecek örneklerden birisi. 2005 oyununda ara sahnelerde bir sürü havalı efekt ve sinematografi varken, 2023 oyununda ara sahneler çok daha düz. Aynı şekilde oyunda yapılan birçok hareket 2005 oyununda çok daha havalıydı.
Her ne kadar daha demin oyunu övsem de, sevmediğim kararlarını da eklemem gerektiğini düşündüm.