Yelleeror 2

Becerikli
Merhaba arkadaşlar.

Sistemi yaklaşık 3 gün önce aldım. Açıkçası bu 3 gün boyunca sürekli Windows kurulumu, sürücüler, BIOS ayarları, programlar ve oyunları yüklemekle uğraştım. Daha doğru düzgün keyfini bile süremedim.

Sistemim:
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • RX 9070 XT.
  • RAM'ler BIOS'tan EXPO/XMP ile 5600 MHz olarak ayarlı.
  • BIOS üzerinden işlemcinin dahili grafik birimini (iGPU/APU) devre dışı bıraktım.
İlk fark ettiğim sorun Discord tarafında oldu. Discord açıkken özellikle yayın açtığım anda ekran kartı kullanımı %60-70 seviyelerine çıkıyordu. bugün ise durum daha da garipleşti ve kullanım bazı anlarda %100'e kadar çıktı. buna rağmen kartın çektiği watt değeri normal görünmüyordu. Hem AMD Adrenalin'den hem de Görev Yöneticisi'nden baktığımda kullanım değerleri bana çok sağlıklı gelmedi.

Sorun sadece bununla da kalmadı.

Bugün Valorant oynarken, hiçbir şey yapmadığım halde Windows'un o USB takıldı/çıkarıldı sesi geldi. Tam o ses geldiği anda oyun ciddi bir FPS düşmesi yedi ve kısa süreli dondu. Sonra tekrar normale döndü. O anda herhangi bir USB cihazı takıp çıkarmadım. Bu yüzden ekran kartı ya da sürücüyle ilgili bir problem olabileceğinden şüpheleniyorum.

Bunun dışında bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra masaüstünde problem yok gibi görünmesine rağmen bazen Windows ayarlar uygulaması bile 60 FPS çalışıyormuş gibi takılarak açılıyor. böyle küçük ama can sıkan takılmalar yaşıyorum.

Discord kaynaklı olabileceğini düşündüğüm için bugün DDU ile sürücüyü tamamen kaldırıp internet bağlantısını keserek AMD 26.6.4 sürücüsünü temiz kurulum yaptım. şu an bu sürüm yüklü. Discord'un donanım hızlandırmasını da kapatıp denedim ancak herhangi bir değişiklik olmadı. Yayın açınca sorun yine devam ediyor.

Ve sankı oyunlarda renk tıtremesı vardı boyle cogu oyunda var açıkçası anlayamadım monıtorle kaynaklı dıyenler açıkçası 2 gun once 5060 Ti da boyle seyler olmuyordu boyle renk tıtremesı derken ekran kartı falan sorunlu anlayanlar cıkmasın oyunda ıken oluyor zaten renk boyle kararsız kalıyor.

İşin en can sıkıcı tarafı ise şu; bu bilgisayarı alabilmek için neredeyse bütün birikimimi harcadım. Bu devirde para kazanmak zaten çok zor. Hatta ilk başta RTX 5070 Ti'lı, giriş seviyesi anakart ve güç kaynağı olan bir sistem almayı düşünüyordum. Sonra "madem alıyorum, düzgün olsun." diyerek daha kaliteli parçalar seçtim.

Yaklaşık 4 yıldır NVIDIA ekran kartı kullanıyordum ve bu kadar kısa sürede bu kadar fazla sorun yaşamamıştım. Açık konuşmam gerekirse son 3 günde yaşadıklarım, 4 yılda yaşadığımdan fazla gibi hissettiriyor. Gerçekten moralim çok bozuldu.

Şu an neyin donanımsal, neyin sürücüsal, neyin yazılımsal olduğunu ayırt edemiyorum.

Benim yerimde olsanız ilk olarak hangi testleri yapardınız? Bu belirtiler sizce ekran kartını mı, sürücüyü mü, BIOS ayarlarını mı yoksa başka bir şeyi mi işaret ediyor?

Gerçekten yardımcı olabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam işteyim maalesef dediğim gibi eve gelince atacağım.

5600 RAM'de şüpheli sendeki, AMD sürücü çökmesinden tut da aklına gelen her şeyi yapar o Micron. :D 6000 CL30 diye bas bas boşuna bağırmıyorlar forumlarda, değil mi? Ekran kartı sorunuysa ama Sinerji göndermeden de çözemezsin. Sinerji'ye gönderdiğinde de genelde olumlu sonuç alabilir misin, soru işareti. Ekran kartı sorunlarında genelde teknik ekip ne hikmetse bir probleme rastlayamıyor.

O güç bağlantı şeklini bir gözden geçirtin; o kısım da önemli.

Son düzenleyen: Moderatör:
5600 RAM'de şüpheli sendeki, AMD sürücü çökmesinden tut da aklına gelen her şeyi yapar o Micron. :D 6000 CL30 diye bas bas boşuna bağırmıyorlar forumlarda, değil mi? Ekran kartı sorunuysa ama Sinerji göndermeden de çözemezsin. Sinerji'ye gönderdiğinde de genelde olumlu sonuç alabilir misin, soru işareti. Ekran kartı sorunlarında genelde teknik ekip ne hikmetse bir probleme rastlayamıyor.

O güç bağlantı şeklini bir gözden geçirtin; o kısım da önemli.

Hocam en iyisi eve geceyim ondan sonrq teker teker tüm çözümleri denemek bakalım ne olacak açıkçası bende bilmiyorum yani ama RAM ile alakalı oldugunu sanmıyorum gene de çözmeye calısırız.

Hocam en iyisi eve geceyim ondan sonrq teker teker tüm çözümleri denemek bakalım ne olacak açıkçası bende bilmiyorum yani ama RAM ile alakalı oldugunu sanmıyorum gene de çözmeye calısırız.

Telaş edecek bir durum yok ama ekran kartı demeden önce çok fazla sebep var. AM5 sistemler narin, tek tek deneyeceksiniz. BIOS güncelleyip stok ayarlarda bakacaksınız, dahili grafik ve Fast Boot kapatacaksınız. Windows hızlı başlatmayı da kapatın. Sürücüler ve Windows temiz kurulum gerekli. Biraz mesai ister.

RAM ile alakalı oldugunu sanmıyorum

İhtimal var. EXPO açacaksan Bank Refresh Mode normal alman lazım artık Micron ya da Samsung çipse. Bu kısım derin, senin kafanı bulandırmayalım.

Bu konu özelinde irdelenmesi gereken çok fazla şey var.

USB aygıtı sök-tak sesi geliyorsa, voltaj dalgalanması olması büyük ihtimal. Kablolama komple gözden geçirilmeli. Başka bir güç kaynağı ile denenmeli. Windows ve çevre birimleri de tek tek USB 2.0 portunda denenecek; biraz yorar ama çözülür hocam.

USB aygıtı sök-tak sesi geliyorsa, voltaj dalgalanması olması büyük ihtimal. Kablolama komple gözden geçirilmeli. Başka bir güç kaynağı ile denenmeli. Windows ve çevre birimleri de tek tek USB 2.0 portunda denenecek; biraz yorar ama çözülür hocam.

Adımlar belli, denenmesi lazım tek tek. AMD ekran kartı diyene kadar tonla sebep var. Hazır sistem vakası ve kullanılamıyor sistem sağlıklı şekilde. Gözden geçirilecek mecburen.

Bu bağlantı şekli özellikle önemli, Pure 2x8 pin model olduğundan tek kablodan 2x8 hatalı olur. @X99

1783763576276.webp

Bu bağlantı şekli özellikle önemli, Pure 2x8 pin model olduğundan tek kablodan 2x8 hatalı olur. @X99

2 kablo ayrı ayrı çekilmesi lazım, aldığı kasanın güç kaynağı bu işe izin vermez, tam modüler değil sanırım.

Şu sorunu BitFenix ve segotep kasada yaşamadık, Cooler Master ayıp etmiş.

İngilizce biliyorsanız izleyin,

🛠️ AMD sistemlerdeki gizemli hataların çözümü: Suçlu RAM veya disk değilmiş!​

YouTuber, AM4 işlemcileri test etmek için kullandığı AMD tabanlı test sisteminde (ASUS B550a ROG STRIX, Ryzen işlemciler, 2x8GB DDR4 RAM ve NVMe SSD) uzun süredir yaşadığı ve bir türlü anlam veremediği sorunları nasıl çözdüğünü anlatıyor [00:00].

yaşanan sorunlar ne alanlardaydı?

• masaüstü ve oyun hataları: sistem oyunlarda genel olarak iyi çalışsa da masaüstü kullanımında ve özellikle Spider-Man 2 gibi "Direct Storage" (doğrudan depolama) teknolojisi kullanan oyunlarda çöküyordu [00:29].
  • disk ve hafıza hataları: aynı anda birkaç oyun yüklemeye çalışırken rastgele disk hataları (disk error) alıyordu ve NVMe SSD'ye tekrar erişebilmek için bilgisayarı yeniden başlatması gerekiyordu [00:44].
  • rastgele yeniden başlatmalar: sistemde durduk yere bellek (RAM) hataları ve ani reset atmalar meydana geliyordu [00:44].

uygulanan yanlış teşhisler

• Yayıncı ilk başta sorunun yazılımsal olduğunu düşünerek sistemi Linux üzerinde de test etmiş ancak aynı hataları almaya devam etmiş [01:03].
  • Bileşenleri tek tek stok ayarlarda stres testine (CPU, GPU ve RAM) soktuğunda hiçbir kararsızlık veya hata tespit edilememiş; her şey normal görünüyormuş [02:05].
  • Sorunun RAM, anakart veya arızalı bir SSD'den kaynaklandığı düşünülse de aslında durum tamamen farklı çıkmış [01:15].

beklenmedik çözüm: Güç kaynağı (PSU)

• Tüm bu donanımsal hataların arkasındaki tek suçlunun güç kaynağı (PSU) olduğu ortaya çıkmış [02:19].
  • işin ilginç yanı: sistemde daha önce denenen iki farklı kaliteli güç kaynağı (BitFenix 650W Gold ve Aerocool Strike 850W Silver), bu sistemde hata verirken, sökülüp daha fazla güç tüketen başka bilgisayarlara takıldığında sorunsuz çalışıyormuş [02:46], [05:25]. Yani PSU'lar aslında arızalı değilmiş, sadece bu spesifik donanım kombinasyonuyla (muhtemelen filtreleme veya dalgalanma toleransı nedeniyle) uyumsuzluk yaşıyormuş [03:10], [05:40].
  • Sisteme yeni bir Corsair RM850X Shift model PSU takıldığı an, yaşanan mavi ekranlar, bellek hataları ve disk çökmelerinin tamamı tamamen ortadan kalkmış [04:04], [04:23].
  • performans artışı: güç kaynağı değişiminden sonra, Steam üzerinden dosya doğrulaması yaparken disk hızı 600 MB/s'den 1.2 GB/s'ye (tam iki katına) çıkmış [04:39].

forumdaşlara tavsiye (ana fikir)

Bilgisayar toplarken kullanıcıların en çok bütçeden kıstığı ve değerini hafife aldığı parça güç kaynağıdır [02:14]. Eğer sisteminizde RAM, anakart veya SSD arızası gibi görünen ama testlerde bir türlü yakalayamadığınız gizemli çökmeler/yavaşlamalar varsa, mutlaka güncel ve kaliteli bir PSU ile deneme yapın. 40-50 dolar daha fazla verip iyi bir güç kaynağı almak sizi bu tarz açıklanamayan kararsızlıklardan kurtarabilir [06:14].

2 kablo ayrı ayrı çekilmesi lazım, aldığı kasanın güç kaynağı bu işe izin vermez, tam modüler değil sanırım.

Şu sorunu BitFenix ve segotep kasada yaşamadık, Cooler Master ayıp etmiş.

Hazır sistemler tehlike, 500K'lık sistemi bile çöp etme potansiyeli var. Gözün açık olması lazım, özelleştirme ekranı hangi güne duruyor? Bir de not düşeceksin bu tarz durumlara özel, 2 ayrı kablo çekecekler. :)