Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

beyron

Çalışkan
4 gün önce İtopya'dan aldığım PC mavi ekran verip oyunların 10 dakikasında çöküyor ve nedenini çözemedim ama işlemcim boşta 60-70 derece arasında oynuyor. Sizce bu normal mi? Sizce sorunun kaynağı nedir?

Sıvı soğutma: 3 fanlı BitFenix.

İşlemci: AMD Ryzen 5 9600X
SSD: Modelikioxia Exceria Plus G3.
RAM: Goodram 32 GB.
Ekran kartı: RTX 5060 Ti 16 GB.
Anakart: ASUS

Ekran görüntüsü 2025-09-04 161111.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-04 215017.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bide daha sormadım ama sadece ram iadesi yaparlarmı acaba komple kasayı istemesinler çünkü kasanında kutusunu attım
Hazır sistem aldıysan tüm kasayı isteyip kendileri test edip görüp iade/değişim sağlayabilirler. Hazır sistem o yüzden çok sevmiyorum. Arayıp öğrenmen lazım firmayı, şimdilik tek RAM ile idare et, 1x16 yeterli zaten 1440P takılıyorsan.

Bunlar kit şeklinde satıldığı için RAM'leri gönderecek bile olsan, 2x16 şeklinde göndermen gerekli, tek stick göndermek ile olmaz. Eğer kit şeklinde değil de 1x16'dan 2 tane alırsan ancak tekli değişim sağlarlar. Bu RAM kiti zaten Samsung, ne yap et 6000 CL30 ile değiştir bir şekilde.
Hocam beynim yandı ama deniyorum işşallah sıkıntı çıkmaz direk ram'i de değiştirebilirdim
Sırasıyla verdim ayarları, olmazsa voltaj artıracağız önce bunları deneyip geri dönüş yap. Samsung mu Hynix mi onu daha öğrenemiyoruz. Anakart QVL List'ten aratmak lazım X870E Godlike gibi kartlardan bu modeli, arattınız mı daha önce.

yapıyorum şuan sonuçlarını atıcam
Ayarlar eksiksiz olsun, her şey dahil verdim. 5600 MT/s profilinde eğer 1.25v ise 1.35v deneyebilirsin, diğer opsiyon o. Önce bu adımlarla bir sonuç alabilecek misin ona bak. Attığım 2 program da iyi bir test aracı, USB'den boot etmene gerek yok RAM mevzusu için, o tarih oldu artık. Pratik değil.

1757168862692.webp

Bu Goodram ne kullanıyor arkadaş ya, N/A diye bir marka mı çıktı biz mi bilmiyoruz :D

EXPO profilindeyken ZenTimings SS lazım bir de.

Son düzenleme:
Bilinmezlikler içindeyiz. N/A yazıyor malesef. BIOS içerisinden ayar vereceğim, onu deneyin.

EXPO açıktan sonra BIOS içerisinden Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

Yine BIOS içerisinden Integrated Graphics kapatın, Fast Boot kapatın.

@beyron ZenTimings indirip SS atın bir de olmazsa, o da dursun RAM için gerekli.

Bu adımlar başarısız olursa BIOS default alıp save & exit yaptıktan sonra, Agesa 1.2.0.3f sürümüne güncelleyin resmi siteden. Sonra bu ayarları tekrar uygulayın.

2 tane program attım, nasıl kullanacağınızı da anlattım, 30'ar dakika test edin en az, TestMem5 için 1usmus, 1 kere hata verir PC resleyin sonra tekrar açın. Diğer programla da 30 dk. Memory kısmındaki Auto basıp start ile başlıyor.

@beyron Memory Context Restore ve Power Down ayarlarını Disable yapın, üste arama yerine yazın, her defasında yeniden trainlesin anakart RAM'leri. Arama kısmında kaç tane çıkıyorsa hepsini kapatın.

DDR Training Runtime Reduction ayarını arat, o ayar varsa bunu disable yap bir de.

Bu tek stick bozuksa yapacak bir şey yok, voltaj basıp tekrar denemen lazım, şu an bu tarz adımları denemen lazım.

IC türünü de öğrenemedik, yüksek ihtimal Samsung-Micron tarzı çıkacak.

Yine BIOS içerisinden Integrated Graphics kapatın, Fast Boot kapatın
Hocam şu iki ayarı bulamadımda bitecek .

Yukarıdaki Search kısmına yaz, Advanced-NB Configuration içinde olmalı Integre Grafik, Fast Boot da yine sağ en üstte Tools ya da Boot kısmındaydı. Üstteki search kısmına da yazabilirsin. @beyron

1757169919708.webp

DDR Training Runtime Reduction diye bir ayar varsa, bunu Disable yap. MCR ve PDM disable yap, bu ikisini demiştim, Memory Context ve Power Down ikilisi. Her açışta trainlesin, hafızada tutmasın.

@beyron Samsung sendeki kit, şaşırtmadı.

Hazır sistemde Hynix konduğu nerede görülmüş.

Yukarıdaki Search kısmına yaz, Advanced-NB Configuration içinde olmalı Integre Grafik, Fast Boot da yine sağ en üstte Tools ya da Boot kısmındaydı. Üstteki search kısmına da yazabilirsin. @beyron

Eki Görüntüle 182627

DDR Training Runtime Reduction diye bir ayar varsa, bunu Disable yap. MCR ve PDM disable yap, bu ikisini demiştim, Memory Context ve Power Down ikilisi. Her açışta trainlesin, hafızada tutmasın.

hocam sonuç bu ss di

Eki Görüntüle 182627

son dediğinizi görmemişim bunlarıdamı yapayım

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-06 175216.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-06 175216.webp
    104,3 KB · Görüntüleme: 35