Alihsan0

Becerikli
Evet dediğim gibi bilgisayar daha yeni, 2-3 günlük. İlk gün 13 saat driver, BIOS gibi kurulumları yaparken hiçbir sorun yoktu ama arada sanki ekran 1 milisaniyeliğine kararıyor gibiydi. Sonra her şey bitti Valorant yükledim, birkaç round sonra tak diye restart attı ve uyarı çıkarak kapattı (galiba bir sorunla karşılaştık yeniden başlatılıyor tarzı). Neyse sonra oyunu saldım çünkü aynı şeyler birkaç kez oldu, sonra normal masaüstünde gezerken falan restart atmaya başladı ve bu sefer uyarı olmadan direkt yaptı. Bütün driverlar en güncel halde yonga seti vs. CrystalDiskMark ile SSD'ye baktım sorunsuz hatta Windows 11'in son güncellemesi SSD'de sıkıntı çıkarıyor diye onu da kaldırdım. PSU kaldırmıyor desek hiç mantıklı gelmiyor NZXT C750 750W yani. Onun dışında şöyle bir anormallik var, işlemci boştayken normal değerlerde, Afterburner ile Valorant'ta bakıyorum 70-75'i geçmiyor derece olarak ama OCCT testinde ekstrem seviyede test yaptığım zaman 90-95'e çıkıyor. Soğutucu da stok değil Thermaltake astria 200. birkaç yöntem denedim ama sonuç aynı bende oyunu kaldırdım biraz sanki düzeldi gibi. Acaba gerçekten Valorant buna sebep olmuş olabilir mi? Donanımsal bir sıkıntı da olabilir bence restart atıyor sonuçta yazılımsal bir şey olduğunu pek düşünmüyorum. Sistemin montajı İtopya'da yapıldı ve parçalar da oradan. Aşağıya bırakıyorum.

• Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F.
  • Ekran kartı: ASUS Dual OC RTX 5060.
  • RAM: Corsair Vengeance RGB DDR5 6000 MHz CL36 32 GB (2x16)
  • İşlemci soğutucu: Thermaltake astria 200.
  • SSD: Samsung 990 Pro 1 TB.
  • PSU: NZXT C750 80+ Bronze 750W.
  • Kasa: MSI MAG pano M100R pz siyah.
@Rauf @LH44 o kadar efordan sonra :D.

Son düzenleme:
OCCT Power testi yapın. Yüke bindiğinde sistem kapanıyorsa yüksek ihtimalle PSU sorunlu.

Ayrıca kabloları da elinizle yuvalarına doğru bastırın, tam oturduğundan emin olun.

Ekran kartını da sök-tak yapın. Taşırken oynamış olabilir.

Hocam OCCT'yi yapayım şimdi kaç dakika yapayım ve "ınstruction set" hangisinde olsun yani Auto mu, AVX mi, SSE mi falan diyeceğim de herhalde default ayar yani Auto, 10 dk iyidir galiba? Diğer kablo ve ekran kartını ben şu an yapmayayım yemiyor çünkü açıkçası :D yarın beraber bakarız ona tanıdığım abimle ama camı veya arkayı açıp sistem kapalıyken kabloları denerim belki.

PSU kaliteli ondan bir şey olmaz demeyin, belli olmuyor bu işler.

Hocam yok estağfurullah ondan değil sadece normal şartlarda kaldırması gerekirken olmuyorsa büyük ihtimal ondandır dedim yani, o yüzden dedim galiba PSU sıkıntılı diye anormal olduğu için.

OCCT Power testi yapın. Yüke bindiğinde sistem kapanıyorsa yüksek ihtimalle PSU sorunlu.

Ayrıca kabloları da elinizle yuvalarına doğru bastırın, tam oturduğundan emin olun.

Ekran kartını da sök-tak yapın. Taşırken oynamış olabilir.

Hocam 5 dakikalık yaptım. Tam 5. dakika bitti sesle hiçbir sorun yok diye belirtirken tak diye restart yedim. 1. dakikadan da bir tane SS aldım ne olur ne olmaz diye çünkü işlemci de anormal, oyundayken dediğim gibi gayet normal sıcaklıkta veya tarayıcıda falan dolaşırken ama OCCT'de uçuyor. Onun dışında OCCT Config bıraktı bir tane onu da yine de bırakayım (bırakamıyorum : D).

Dosya Ekleri

• 1. dakika occt sonuçları.webp
    1. dakika occt sonuçları.webp
    101,8 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleme:
Hocam yok estağfurullah ondan değil sadece normal şartlarda kaldırması gerekirken olmuyorsa büyük ihtimal ondandır dedim yani, o yüzden dedim galiba PSU sıkıntılı diye anormal olduğu için.

Hocam 5 dakikalık yaptım. Tam 5. dakika bitti sesle hiçbir sorun yok diye belirtirken tak diye restart yedim. 1. dakikadan da bir tane SS aldım ne olur ne olmaz diye çünkü işlemci de anormal, oyundayken dediğim gibi gayet normal sıcaklıkta veya tarayıcıda falan dolaşırken ama OCCT'de uçuyor. Onun dışında OCCT Config bıraktı bir tane onu da yine de bırakayım (bırakamıyorum : D).
İşlemci normal sıcaklıklarda aslında. Daha doğrusu hava soğutucu için normal. Oyunlarda 85 üstü görseydi o zaman tamam. Ancak sizde böyle bir durum yok.

Sorun "yüksek ihtimalle" PSU'dan kaynaklanıyor.

Siz yarın ekran kartını da sök-tak yapıp tekrar deneyin. Sorun devam ederse servise götürüp kontrol ettirin.

İşlemci normal sıcaklıklarda aslında. Daha doğrusu hava soğutucu için normal. Oyunlarda 85 üstü görseydi o zaman tamam. Ancak sizde böyle bir durum yok.

Sorun "yüksek ihtimalle" PSU'dan kaynaklanıyor.

Siz yarın ekran kartını da sök-tak yapıp tekrar deneyin. Sorun devam ederse servise götürüp kontrol ettirin.
Olabilir hocam birkaç yerde stok fanla bile 85 gördüm yazılarını okuyunca biraz şaşırdım belki oyun için belirtmişlerdir :). Dediğiniz gibi önce ekran kartını sök-tak ve kabloları da yerine oturttuktan sonra yine olmazsa en son denildiği gibi farklı bir PSU ile deneriz öyle sonuca ulaşırız diye düşünüyorum inşallah. Teşekkür ederim herkese dönütler için.

Son dakika güncellemesi 😀: Normal sadece YouTube'da video izlerken restart attı 🤣🤣 ve bu sefer uyarısı yeniden başlatma yerine böyle bir ekran çıktı. Mobilden görsel bırakamıyorum nedense kısaca "güncelleme %15 oranında tamamlandı/ güncelleştirmeler devam ediyor." diye yazılar geldi 😀😀😀. Güncelleştirmeleri kontrol ederken baktım SSD bozan KB5063878 güncelleştirmesini ben kaldırmıştım bu geri yüklemiş 🤣.

Son düzenleme:
Yok ben bunu zaten ekstra olarak söyledim Windows 11'de böyle bir şey var diye. Bunun da bir ayarı yok galiba ilk günden zaten kaldırmıştım ama kaldırma aşamasında bile kendi kendine tekrar yüklüyor. Denilen şeyleri zaten açıkladığım gibi yarın beraber yapacağız, bugün maalesef durumum çok müsait değil PC de kapalı zaten 🙂.

Güncelleme: Evet hocamlar kısaca PSU bozuk :D. Buyurun bu da başka bir Corsair 750W PSU ile yapılan test ile karşılaştırmaları. PC: Gençleştim resmen, bu kadar mı fark eder! :rofl:

Bu sefer de şey oldu ama o kafama takıldı. Restart atmalar gitti değerler hala fırlıyor ama o başka bir hatadan mıdır?

Yaw tam o kadar video kaydettim restart anını kaydetmek için hiçbirinde olmadı tam tarayıcıda takılıyordum tak diye restart attı 🤣, neyse zaten PSU'yu yarın götürüyorum.

Güncelleme: Öncelikle herkese selam PSU'yu servise verdim, 2 haftaya durumu belli olur muş. Şu anda yeni PSU'yu taktım ve yeni haliyle yazıyorum, yeni PSU da bu. Yalnız kendimi biraz cahil gibi hissediyorum aslında şu an :). Çünkü OCCT test sonuçları NZXT ile hala aynı; işlemci 90 derece civarlarına çıkıyor, ekran kartı yine 70 derece civarlarına çıkıyor ve sistem yine 1, 200v çekiyor. Dedim neden Corsair acaba yarıya indiriyordu? Aslında düşündüm Corsair'ınki anormal değil mi? Full yük altına soktuğum bir sistem nasıl olurda işlemciyi en fazla 45 dereceye çıkarabilir ki? Testleri beraber gerçekleştirdiğimiz abimle konuştum ve bana o Corsair PSU'nun zaten eski olduğunu ve büyük ihtimal ondan olabileceğini söyledi ve bence benim asıl odaklanmam gereken yer de şurası zaten onun da söylediği gibi: Sistem kendine restart atmaya devam ediyor mu? Ben de bu saatten sonra artık buna bakacağım ama az önce yaptığım OCCT testi ve sonrasında Web'de takılırken şu an bir şey yaşamadığıma göre inşallah daha da olmaz diye tahmin ediyorum :D. Tekrar teşekkürler hem sistemi toplamada hem de buradaki konuda yardım edenler için.

Ben galiba delireceğim 😀.

RESTART.

Dosya Ekleri

• C750 PSU 5. dakika OCCT testi.webp
    C750 PSU 5. dakika OCCT testi.webp
    307,3 KB · Görüntüleme: 59
  • Corsair 750W PSU 5. dakika OCCT testi.webp
    Corsair 750W PSU 5. dakika OCCT testi.webp
    282,5 KB · Görüntüleme: 62
Son düzenleme:
Ben galiba delireceğim 😀.

RESTART.
Hatların voltaj değerleri normal. 🤔
Sorun PSU'dan değil gibi artık. 😀

Ekran kartının driverlarını DDU ile kaldırıp 580 öncesi bir driver kurun kurulu değil ise.

Açıksa EXPO ayarlarını kapatın.

PBO açıksa kapatın.

MemTest86 ile RAM'leri test edin.

Her tuşa basıcaz artık. 😀😀

Hatların voltaj değerleri normal. 🤔
Sorun PSU'dan değil gibi artık. 😀

Ekran kartının driverlarını DDU ile kaldırıp 580 öncesi bir driver kurun kurulu değil ise.

Açıksa EXPO ayarlarını kapatın.

PBO açıksa kapatın.

Memtest86 ile RAM'leri test edin.

Her tuşa basıcaz artık. 😀😀

EXPO, PBO kapattım. DDU ile kaldırıp 580 öncesi olan 577'yi kurdum. RAM testini mecbur sabaha karşıya bırakacağım çünkü belli uzun sürecek ve şu an kafam darmadağın ayrıca da biraz paniğim tuttu desem yalan olmaz herhalde çünkü normalde çok uğraşacak vaktim olmuyor olamayacak da 1 hafta sonra falan ama bakalım. Ama nedense içimdeki bir ses sorunun RAM'de olduğu ve boşa vakit harcadığım gibi geliyor. Bir de ben NVIDIA sürücülerinin otomatik yüklemesini durdur diye işaretledim ama kurmak için yeniden başlatın diyor umarım PC'yi kapatıp açtığımda yüklemiş olmaz. Çünkü zaten ben Ankara dışında yaşıyorum daha dün PSU'yu vermek için Ankara'ya gittim geldim bugün de bekledim yeni PSU montajını yapmak vs. için, kısaca "yoruldum." ama bakalım biraz ileri saatlerde RAM'e, hakikaten içim daraldı-sıkıştı :).

Daha 17'yiz ya:):hasta:.

Son düzenleme:
EXPO, PBO kapattım. DDU ile kaldırıp 580 öncesi olan 577'yi kurdum. RAM testini mecbur sabaha karşıya bırakacağım çünkü belli uzun sürecek ve şu an kafam darmadağın ayrıca da biraz paniğim tuttu desem yalan olmaz herhalde çünkü normalde çok uğraşacak vaktim olmuyor olamayacak da 1 hafta sonra falan ama bakalım. Ama nedense içimdeki bir ses sorunun RAM'de olduğu ve boşa vakit harcadığım gibi geliyor. Bir de ben NVIDIA sürücülerinin otomatik yüklemesini durdur diye işaretledim ama kurmak için yeniden başlatın diyor umarım PC'yi kapatıp açtığımda yüklemiş olmaz. Çünkü zaten ben Ankara dışında yaşıyorum daha dün PSU'yu vermek için Ankara'ya gittim geldim bugün de bekledim yeni PSU montajını yapmak vs. için, kısaca "yoruldum." ama bakalım biraz ileri saatlerde RAM'e, hakikaten içim daraldı-sıkıştı :).

Daha 17'yiz ya:):hasta:.

Hay şansınıza hocam. Önce Memtest ardından Minidump dosyası varsa onu da paylaşabilirsiniz.