Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Merhabalar. Bilgisayarımı yeni topladım ve bütün ışıklar yanıyor. Anakart üzerinde kırmızı ışık yanıyor, görüntü yok.
Sistem;
  • AMD Ryzen 5 7500F
  • Gigabyte B850M Force
  • Sapphire Pure RX 9060 XT 16GB
  • GoodRam IRDM Black 16 GB 6000 MHz CL30
  • Kioxia Exceria Pro 1TB
  • Thermalright Spirit 120 SE ARGB
  • Aerocool D501A White
  • Raijintek Cratos Lite 850W

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CPU ışığı yanıyor, herhalde kırmızı olan o. CMOS tuşu varsa basın bilgisayar da kapalıyken ve güç varken anakart üzerinden, yoksa ya RAM'leri yanlış taktınız ya da işlemci pinlerini eğdiniz. umarım olmamıştır ama mümkün. RAM'leriniz 2x16 GB ise 2 ve 4'üncü slota takın tek RAM ise en baştaki soldaki slota takın. Anakartınızda flash BIOS bölümü varsa en son BIOS'u atmayı deneyin bilmiyorsanız yazarsınız.
Soğutucum yazıyor başta.

Clear CMOS yaptım. Sistemi açtım başta sırayla CPU, DRAM ışıkları yandı ve söndü. Şu an hala VGA ışığı yanıyor.

Ekran kartında güç yetmiyor diyeceğim ama PSU'nuz fazlasıyla yeterli 850W. Çıkarıp takmayı denediniz değil mi Kartı? Bir de bir ihtimal başka PCI-e güç kablosuyla dener misiniz?

Soğutucunuza göre değişir. Çok baskı yaptıysanız sıktıysanız da pinleri eğebilirsiniz çok hassas AM5 soket. Dediğim gibi bir de doğru BIOS'u attığınıza emin olun.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B850M-FORCE-rev-10/support#Support-Bios
Buradaki F5 olan BIOS'u atıyorsunuz değil mi? Ve REV 1.0 1.1 1.2 diye anakart farkları var. @xsharke
F5 REV 1.0 olanı atıyorum evet.

Ekran kartında güç yetmiyor diyeceğim ama PSU'nuz fazlasıyla yeterli 850w. Çıkarıp takmayı denediniz değil mi Kartı?
Evet çıkarıp taktım. Soğutucu fanları, kasa fanları, ekran kartı fanları çalışıyor ve ışıkları yanıyor.

Kartı söküp taktın mı ve diğer güç bağlantılarını kontrol ettin mi? iGPU'dan görüntü al diyeceğim ama 7500F takmışsın. İşleri zora sokmuşsun biraz :D

Elinde başka kart var mı?

HDMI/DP kablolarını ayrı ayrı dene. iGPU olsaydı işin rahattı. Bu tarz durumlarda yedek kart ya da iGPU şart. 7500F tehlikeli işlemci.

Kartı söküp taktın mı ve diğer güç bağlantılarını kontrol ettin mi? iGPU'dan görüntü al diyeceğim ama 7500F takmışsın. İşleri zora sokmuşsun biraz :D

Evet söküp taktım. Başka kartım yok. Clear CMOS işlemini fişten çıkarıp yaptım enerji varken deneyeyim mi tekrar?

Evet söküp taktım. Başka kartım yok. Clear CMOS işlemini fişten çıkarıp yaptım enerji varken deneyeyim mi tekrar?

Enerji varken Clear CMOS deneme. 6 Layer kart, PCB değerse problem çıkartma şansı var. Elektrik olmayacak anakartta bu işlem sırasında mümkünse. Sadece tuş ile sıfırlarken elektrik olabilir, onda sorun yok. Tuş yok bu modelde. Sadece BIOS Flashback tuşu var. BIOS güncelleme işlemini başarabildin mi?

VGA ışığı apayrı bir mevzu şu anda. Genelde DRAM ya da CPU'da takılı kalır. Sorun VGA ise işleri zora sokar. Elinde yedek kart yok, iGPU yok.

Kartı söküp taktın mı ve diğer güç bağlantılarını kontrol ettin mi? IGPU'dan görüntü al diyeceğim ama 7500F takmışsın. İşleri zora sokmuşsun biraz :D

HDMI/DP kablolarını ayrı ayrı dene. iGPU olsaydı işin rahattı. Bu tarz durumlarda yedek kart ya da iGPU şart. 7500F tehlikeli işlemci.

Geriye bir tek işlemci pinlerinde sorun olabileceği aklıma geliyor. :cautious: @xsharke Ekran kartına takılı güç kablolarından bir resim atar mısın? Komple kasayı da yakın çekim mümkünse.

Geriye bir tek işlemci pinlerinde sorun olabileceği aklıma geliyor. :cautious: @xsharke Ekran kartına takılı güç kablolarından bir resim atarmısın?

Her şeyin sökülüp baştan geri takılması lazım, işlemci dahil buna. Ama %99 oranında DRAM-CPU takılı kalır. VGA kısmı şüpheli AM5'te.

Yedek kart yok, iGPU yok.

@cr0xip Şurada PCIE, Display Port falan bent olduysa ya da Pressure sorunu varsa bu tabloyu yapabilir ama nadirdir. Yüksek oranda DRAM/CPU yakar bent ya da Pressure durumlarında. Yine de denenmesi lazım. Yedek kart ve iGPU olsa işler çok kolaydı. En azından Flashback yapabilirseniz iyi olur.

@xsharke Bu kartlar USB seçiyor. Elinde varsa başka USB'leri de dene FAT32 ve Gigabyte.BIN şeklinde. USB'yi tanımazsa işlem başlamaz.