Sanırım Kumru'nun arkasındaki kişi Binali Yıldırım. :D

1760271199155.webp

Aynı şey... Şu proje OpenAI verileri ile eğitilseydi (DeepSeek gibi), bu sefer de "Yerli Milli ChatGPT" diye eleştirecektiniz.
Bahsettiğiniz "Yerli ve Milli ChatGPT" gibi bir şey olsaydı bu proje, seve seve överdik. Biz bir şeyi 'yerli ve milli' olduğu için eleştirmiyoruz, kötü olduğu için eleştiriyoruz. Bu proje 2022-2023 yıllarında çıksaydı ve rakiplerinden daha iyi bir türkçe dil performansı verseydi ve biz de bu kadar sert yorumlar yapmazdık. Fakat günümüzdeki Türkçe konuşabilen yapay zekalarla karşılaştırınca ilkel kalan bir projeyi sırf 'yerli ve milli' diye savunmam ben. Günümüzde yapay zekalar artık gerçekten ayırt edilemeyen videolar yapabiliyorken, neden sırf Türk malı diye ilkel bir yapay zekayı övelim? Ayrıca bir şeyi eleştirmek ne zamandan beri kurallara aykırı da forum yönetiminin 'bomboş' konulara onay müsade etmesinden yakınıyorsun?

@Silinen üye Ben ne siz gibi ne de bahsettiğiniz ve varlığını reddetmediğim tayfa gibi konumlandırıyorum kendimi. Böyle bir adım atılması iyi hoş ona kimse bir şey demiyor. Çıkıpta sizin ne işiniz var oturun oturduğunuz yerde diyen de yok. Burada insanların alaya aldığı şey ortadaki vaatler ile bu karşılaşılan durum arasındaki durumun arasındaki uçurum fark. Çıkıp "7.4 milyar parametreye sahip model, tamamen Türkçe için eğitilen tokenizer’ı sayesinde çok dilli modellere göre %90’a kadar daha verimli çalışıyor. 300 milyar token ve 500 GB veriden oluşan eğitim setiyle Kumru, Türkçeyi sadece bilmekle kalmıyor, dilin doğal akışını da anlıyor." gibi bir tanıtım yaparsanız ve kullanıcılar girdiğinde, her şeyi geçtim direkt Türkçe ile alakalı bir soru sorduğunda bile neredeyse cevapların tamamı tutarsız ve yanlış ise insanlar çıkıp bu uyuşmazlık ve tutarsızlıkla alay eder. Ve madem bu model kurum içi senaryolar için geliştiriliyor, bunun son kullanıcıya sunulması da özellikle böyle bir performans veriyorken bence stratejik bir hata.

Ben artık bu bir şeyin sırf yerli - milli olduğu için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği düşüncesinden bıktım. Bir şey kötü ise kötüdür. Burada insanlar deneyimlerini paylaşıyor. Burada bu deneyimlerimizi paylaştığımız için Kumru'nun geliştiricilerinin çıkıpta "Böyle böyle dediler biz bu işi bırakalım" diyecek halleri de yok. Modellerini geliştirirler ve daha doğru ve tutarlı bir deneyim sunduklarında o gün biz yine kullanırız ve deriz ki tamam bu adamlar bunu vaat ettiler ve gerçekten de bu vaatlerini gerçekleştirmişler. Şahsen böyle bir şey olduğunda seve seve kullanırım giderim makineme de kurarım. Herkese iyi sosyaller.