Cem Yilmaz

Uzman
Makaleler
1
Herkese merhaba, aktif olarak İstanbul'da özel bir üniversitede %50 burslu olarak İngilizce Bilgisayar Mühendisliği okumaktayım ancak bölümümden asla memnun değilim. Hocalarımızın İngilizceleri yetersiz olduğu için dersleri anlatmakta genellikle zorlanıyorlar ve bu bizim açımızdan inanılmaz yorucu olabiliyor. Mesela Arap bir hocamız var (Arap olmasıyla bir problemim yok), ancak aksanı yüzünden dersi asla anlayamıyoruz.

Bölümden nefret etmemin bir diğer sebebi de gördüğüm eğitimin beklediğimden çok daha farklı olması. Çocukluğumdan beri Bilgisayar Mühendisliği benim hayalimdi ve hep bunun için çalışıyordum, ancak sektörle alakalı hiçbir bilgim yoktu. Anlayacağınız tamamen bir çocukluk hayaliydi. Bölümümün 2. senesinin 2. dönemine başladık ve şunu söyleyebilirim ki ben bu 2 senede Bilgisayar Mühendisliğiyle alakalı neredeyse hiçbir ders almadım. İlk sene zaten sadece 1 tane bölüm dersi vardı, 2. sene de verilen derslerin kalitesizliği beni bu bölümden soğuttu.

Yurt dışında bir üniversitede okumak istiyorum. İngilizce seviyem gayet yeterli, IELTS'ten 6.5 puan aldım yani dil konusunda bir problem yaşamam. Ancak hangi bölümü seçmem gerektiği konusunda kararsızım. Polonya'da üniversite sınavı olmadan istediğimiz bölüme kayıt yapabildiğimizi öğrendim ve ilgimi çekmeye başladı ancak hangi bölümü yazmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum.

Sizden bu konuda bir tavsiye almak için bu postu açıyorum. İlgi alanlarımı ve hangi mesleğe daha yatkın olduğumu öğrenmemde bana yardımcı olacak tavsiyeleriniz var mıdır? Şimdiden herkese teşekkür ediyorum. İyi Sosyaller!

Hangisinden zevk alacağını bilemeyiz gideceğin Üniversitenin bölümlerini ve derslerini paylaşıyorlardır iyice araştır ve bundan eğlenirim, gelecekte bundan daha rahat iş bulurum dediğine git. O bölümün derslerini araştır neler işlendiğini vb detaylıca gör. Gerekiyorsa Üniversite ile görüş. Buradan düzgün bir öneri alamazsın biz seni tanımıyoruz duygularını anlayamayız.

Dışardaki garsonluk bölümü bile alacağın zevkten buradaki bölümlerden kat kat iyi olur. YÖK acilen kapatılmalı üniversiteler maaş hocaları dolu. Hiçbirinin bir nok bildiği yok alanında bile seçmeli ders alıyorlar adamın dersten haberi yok para gelsin de yeter.

Dışardaki garsonluk bölümü bile alacağın zevkten buradaki bölümlerden kat kat iyi olur. YÖK acilen kapatılmalı üniversiteler maaş hocaları dolu. Hiçbirinin bir nok bildiği yok alanında bile seçmeli ders alıyorlar adamın dersten haberi yok para gelsin de yeter.
Türkiye'de kaç üniversite gördün de şu kanıya varabildin merak ettim.

Türkiye'de kaç üniversite gördün de şu kanıya varabildin merak ettim.

97'de Gazi Eğitim Türkçe öğretmenliğinden mezun oldum, şu an ise Pamukkale kimya mühendisliği 2. dönemim ve ülkedeki müfredatın acilen baştan yazılması gerek. Fizik 2 laboratuvar dersinde dirençlerin renk kodlarını işleyeceğiz yarın, eğer olaya biraz hakimsen ne kadar komik olduğunu zaten anlarsın. Hakim değilsen de özet geçeyim; yıllar yıllar önce, Gargamel adında bir büyücünün şirinleri toplayıp yemeye çalıştığı çağlarda insanlar dirençlerin üzerine rakam yazmak yerine renkli halkalar koyuyorlardı. Renkler farklı farklı rakamlara denk gelecek şekilde düşünülmüştü ve 4, 7, 3, 10^3 şeklinde rakamlara denk gelen renk kodlarına bu sırayla sahip direncin ohm değeri 473K oluyordu. Yıllar yıllar sonra, üretim teknikleri gelişince insanlar dedi ki biz ne kadar boş bir işle uğraşıyoruz, artık dirence direkt 4733 yazalım ve son hane 10'un kaçıncı kuvveti olduğunu, ilk haneler de değeri belirtsin. 1004 yazan bir dirençte rahatça anlıyoruz ki 100 ve 4 tane sıfır var yani 1 Megaohm yani 1 milyon ohm değerine sahip. ODTÜ dahil birçok müfredatı inceledim ve tüm Türkiye fizik ve mühendislik öğrencileri 2025 yılında benle birlikte bu Nuh'un gemide lehim yaparken kullandığı tip dirençlerin renklerini çok önemliymiş gibi öğrenip bunu ne kadar iyi bildiğine dair not alıyor :)

1740291769216.webp

1740291850012.webp

@Big Boss şu anda gerçekten Türkiye'de ki en boş verilen ders direnç kodlaması. Bu dirençleri Arduino ile yapılan ufak projeler haricinde kullanmıyoruz. Elektronik okumama rağmen PCB'ler de bulunan sayılı zamazingoların ne olduğunu altta attığın fotoğrafı gördüğüm de anladım. Tek dirençlerde değil belki sayılacak çok şey vardır ama yaz yaz bitmez işte.

97'de Gazi Eğitim Türkçe öğretmenliğinden mezun oldum, şu an ise Pamukkale kimya mühendisliği 2. dönemim ve ülkedeki müfredatın acilen baştan yazılması gerek. Fizik 2 laboratuvar dersinde dirençlerin renk kodlarını işleyeceğiz yarın, eğer olaya biraz hakimsen ne kadar komik olduğunu zaten anlarsın. Hakim değilsen de özet geçeyim; yıllar yıllar önce, Gargamel adında bir büyücünün şirinleri toplayıp yemeye çalıştığı çağlarda insanlar dirençlerin üzerine rakam yazmak yerine renkli halkalar koyuyorlardı. Renkler farklı farklı rakamlara denk gelecek şekilde düşünülmüştü ve 4, 7, 3, 10^3 şeklinde rakamlara denk gelen renk kodlarına bu sırayla sahip direncin ohm değeri 473K oluyordu. Yıllar yıllar sonra, üretim teknikleri gelişince insanlar dedi ki biz ne kadar boş bir işle uğraşıyoruz, artık dirence direkt 4733 yazalım ve son hane 10'un kaçıncı kuvveti olduğunu, ilk haneler de değeri belirtsin. 1004 yazan bir dirençte rahatça anlıyoruz ki 100 ve 4 tane sıfır var yani 1 Megaohm yani 1 milyon ohm değerine sahip. ODTÜ dahil birçok müfredatı inceledim ve tüm Türkiye fizik ve mühendislik öğrencileri 2025 yılında benimle birlikte bu Nuh'un gemide lehim yaparken kullandığı tip dirençlerin renklerini çok önemliymiş gibi öğrenip bunu ne kadar iyi bildiğine dair not alıyor :)

Eki Görüntüle 127129

Eki Görüntüle 127130

Adam makale yazdı özet :)