97'de Gazi Eğitim Türkçe öğretmenliğinden mezun oldum, şu an ise Pamukkale kimya mühendisliği 2. dönemim ve ülkedeki müfredatın acilen baştan yazılması gerek. Fizik 2 laboratuvar dersinde dirençlerin renk kodlarını işleyeceğiz yarın, eğer olaya biraz hakimsen ne kadar komik olduğunu zaten anlarsın. Hakim değilsen de özet geçeyim; yıllar yıllar önce, Gargamel adında bir büyücünün şirinleri toplayıp yemeye çalıştığı çağlarda insanlar dirençlerin üzerine rakam yazmak yerine renkli halkalar koyuyorlardı. Renkler farklı farklı rakamlara denk gelecek şekilde düşünülmüştü ve 4, 7, 3, 10^3 şeklinde rakamlara denk gelen renk kodlarına bu sırayla sahip direncin ohm değeri 473K oluyordu. Yıllar yıllar sonra, üretim teknikleri gelişince insanlar dedi ki biz ne kadar boş bir işle uğraşıyoruz, artık dirence direkt 4733 yazalım ve son hane 10'un kaçıncı kuvveti olduğunu, ilk haneler de değeri belirtsin. 1004 yazan bir dirençte rahatça anlıyoruz ki 100 ve 4 tane sıfır var yani 1 Megaohm yani 1 milyon ohm değerine sahip. ODTÜ dahil birçok müfredatı inceledim ve tüm Türkiye fizik ve mühendislik öğrencileri 2025 yılında benimle birlikte bu Nuh'un gemide lehim yaparken kullandığı tip dirençlerin renklerini çok önemliymiş gibi öğrenip bunu ne kadar iyi bildiğine dair not alıyor
Eki Görüntüle 127129
Eki Görüntüle 127130