vxer1

Üyecik
Yer
Bursa
Çok fazla yurt dışında okuyan insan görüyorum, ancak hiçbirine güvenemiyorum. Bazıları YKS sınavının yurtdışında hiçbir önemi olmadığını söylüyor. Sizce ekonomik açıdan zorluk çıkartmayan ve üniversiteleri Türkiye'den daha iyi olan bir ülke var mı? Varsa söylerseniz sevinirim. IELTS gibi sınavlara girsek yetiyor mu? Yurtdışında okuyan arkadaşlar bizzat ilgilenirse sevinirim.

Paran azsa Almanya veya İtalya, Fransızca biliyorsan Fransa'da seçenek olabilir ve paran çok azsa genellikle Rusya tavsiye ediliyor. Kesinlikle bu seçenekleri "ben gider okurum sonra Avrupa'da kalırım" diye plan yaparak düşünmeyin. Yeni mezun, tecrübesiz ve yabancı birisi olarak hiçbir ülkede öyle kolay kolay iş bulamazsınız.

Ayrıca YKS sınavının önemi olmaması başarısız bir öğrenci iseniz mezun olabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Türk üniversitelerinde eşek bağlasan 5 senede mezun olur zihniyeti var iken yurtdışında hele hele yabancı öğrencileri gözünün yaşına bakmadan bırakırlar. İtalya'ya gelip okulu uzatıp bursunu yakan sonra da mezun olamadan dönen çok insan var.

Kimi okul sırf IELTS ister kimisi ek sınav ister kimisi kendi sınav yapar. Ülkeden ülkeye, bölümden bölüme, okuldan okula değişen bir şey. Araştırmanız lazım.

Şahsen aileniz banka hesabına bakarak yaşayan bir aile ise onları bu külfet altına sokmamanızı tavsiye ederim. Yok burs yetiyor yok öyle yok böyle hikaye.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Blackraven Bu işler gözüktüğündende zor gibi duruyor. Bir de muhtemelen Avrupa'ya gitsem ikinci sınıf insan muamelesi göreceğim. O da gözümü korkutuyor. Kesin yurtdışına giderim demiyorum ama millet çocuk oyuncağıymış gibi anlatınca ilgimi çekti biraz.

@Blackraven Bu işler gözüktüğündende zor gibi duruyor. Bir de muhtemelen Avrupa'ya gitsem ikinci sınıf insan muamelesi göreceğim. O da gözümü korkutuyor. Kesin yurtdışına giderim demiyorum ama millet çocuk oyuncağıymış gibi anlatınca ilgimi çekti biraz.
Bende gitmek istiyorum ama gözümü korkutuyor yurt dışında okumak.