vxer1

Gelişen
Yer
Bursa
Çok fazla yurt dışında okuyan insan görüyorum, ancak hiçbirine güvenemiyorum. Bazıları YKS sınavının yurtdışında hiçbir önemi olmadığını söylüyor. Sizce ekonomik açıdan zorluk çıkartmayan ve üniversiteleri Türkiye'den daha iyi olan bir ülke var mı? Varsa söylerseniz sevinirim. IELTS gibi sınavlara girsek yetiyor mu? Yurtdışında okuyan arkadaşlar bizzat ilgilenirse sevinirim.

Paran azsa Almanya veya İtalya, Fransızca biliyorsan Fransa'da seçenek olabilir ve paran çok azsa genellikle Rusya tavsiye ediliyor. Kesinlikle bu seçenekleri "ben gider okurum sonra Avrupa'da kalırım" diye plan yaparak düşünmeyin. Yeni mezun, tecrübesiz ve yabancı birisi olarak hiçbir ülkede öyle kolay kolay iş bulamazsınız.

Ayrıca YKS sınavının önemi olmaması başarısız bir öğrenci iseniz mezun olabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Türk üniversitelerinde eşek bağlasan 5 senede mezun olur zihniyeti var iken yurtdışında hele hele yabancı öğrencileri gözünün yaşına bakmadan bırakırlar. İtalya'ya gelip okulu uzatıp bursunu yakan sonra da mezun olamadan dönen çok insan var.

Kimi okul sırf IELTS ister kimisi ek sınav ister kimisi kendi sınav yapar. Ülkeden ülkeye, bölümden bölüme, okuldan okula değişen bir şey. Araştırmanız lazım.

Şahsen aileniz banka hesabına bakarak yaşayan bir aile ise onları bu külfet altına sokmamanızı tavsiye ederim. Yok burs yetiyor yok öyle yok böyle hikaye.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Blackraven Bu işler gözüktüğündende zor gibi duruyor. Bir de muhtemelen Avrupa'ya gitsem ikinci sınıf insan muamelesi göreceğim. O da gözümü korkutuyor. Kesin yurtdışına giderim demiyorum ama millet çocuk oyuncağıymış gibi anlatınca ilgimi çekti biraz.

@Blackraven Bu işler gözüktüğündende zor gibi duruyor. Bir de muhtemelen Avrupa'ya gitsem ikinci sınıf insan muamelesi göreceğim. O da gözümü korkutuyor. Kesin yurtdışına giderim demiyorum ama millet çocuk oyuncağıymış gibi anlatınca ilgimi çekti biraz.
Bende gitmek istiyorum ama gözümü korkutuyor yurt dışında okumak.

Hangi bölüm üstüne düşünüyorsunuz? AP-IB sertifikanız var mı? Okulunuz Abitur veya Matura sunuyor mu? Bütçeniz nedir? IELTS'iniz var mı?
Ayrıca YKS sınav sonuç belgenizi her türlü isteyecekler.
Şahsen aileniz banka hesabına bakarak yaşayan bir aile ise onları bu külfet altına sokmamanızı tavsiye ederim. Yok burs yetiyor yok öyle yok böyle hikaye.
Bursun yettiği ülkeler var bu arada, özellikle İtalya'da DSU bursunu devam ettirebildiğin sürece yaşam masraflarının çok büyük kısmını aradan çıkartabilirsin. En basitinden Homstudent'tan 1 yıllık kira ortalama 5500-6000 Euro, deposit ile beraber 7000 Euro civarı. Abim geçen sene aldı bursu 8000 Euro ki biz oraya göre fasfakir kaldığımız için %99 tam burs alıyoruz. Okul ücretini de ödemiyoruz bu sebeple, yani en azından abimdeki durum buydu.
Tek mesele gösterilecek para, 12500-14500 Euro genellikle kabul için ideal bölge kabul ediliyor İtalya özelinde. Almanya'da ise yanlış hatırlamıyorsam Sperrkonto alt sınırdı.

Elektrik elektronik mühendisliği düşünüyorum. Ama ille de giderim kafasında değilim. Bahsettiğiniz terimler bana çok yabancı geldi. Bu kadar uğraştırıcıysa hiç girişmeyeyim en iyisi.
Biraz kafa karıştırıcı gibi duruyor ama açıklayayım, kafanızda soru işareti kalmasın.
AP-IB genellikle en nitelikli liselerimizde verilen sertifikalar hocam, AP ayrı alınabilir ama masraflıdır.
Abitur ve Matura ise sırasıyla Almanya ve Avusturya'nın denkliğidir, İstanbul Erkek-Alman Lisesi-İELEV ve Sankt Georg Avusturya Liseleri bunları veren okullarımız.
IELTS dünya çapında kabul gören bir İngilizce denklik belgesi diyebiliriz. Sınav sonucunuza göre A1'den C2'ye kadar sınıflandırılırsınız. Birçok okulun standartı B2'dir.
YKS sonuç belgesi neredeyse tüm okulların başvuru sürecinde istenen şey zaten.
İtalya için bahsettiğim DSU bursu başarılı ve ekonomik sorunlar yaşayan öğrenciler için verilen burs, okulun yıllık harç ücretinde de indirim veya hiç ödememe durumunuz da oluyor.
Sporrkonto ise Almanya'nın vize başvurusu için ekonomik yeterlilik sınırı diyebiliriz. 11904 Euro sınırdır, bu sınır da aylık yaşam masraflarının seneye vurulmuş hâlidir ki o da 992 Euro yapıyor.
Elektrik elektronik mühendisliği için İtalya'da Cent-S sınavı uygulanıyor artık. Bazı okullar da kendi sınavını yapıyor. Rekabet oldukça yüksek tabii ki.
Ortadoğu-Pakistan-Hindistanlı kardeşler yüzünden başımız ağrıyor bu sıralar ama, yüksek sıralama yapan öğrencilerin kopya çektiğini düşünüyorlar. Bunun sebebi de bu kardeşlerin sınavlarda toplu kopya çekmesi, tabii genellikle vizede veya sınavlarda patladıkları için geri dönüyorlar ülkelerine.