Hocam sen de hem ayranım dökülmesin hem de ayranı avcumda taşıyayım(!) diyorsun. Bir yere kadar evet zayıflarsın ama sağlıklı olmaz bence.
Haklısınız.
Hocam siz biraz kilo fazlası olan normal bir birey değilsiniz 125 kilo aşırı bir değer. O yüzden tavsiyem bir diyetisyen ve doktor kontrolünde vitamin değerlerinize, aldığınız gıdaya bakıp düzenli bir beslenme sistemi oluşturmanız en sağlıklısı olur.
Evet dediğiniz gibi abur cuburu kesip sağlıksız, şekerli, beyaz unlu gıdaları, paketli gıdaları keserseniz uzun sürede kilo vermeniz olası ama bunları yemeyip akşam 2 tabak pilav yanına 3 tabak kuru fasulye yerseniz, "sağlıklı" diye akşamları yarım kilo meyve yiyip üstüne günde 4-5 öğün beslenirseniz kilo veremezsiniz. Yürüyüş ise hiçbir şey yapmamaktan faydalı bir hareket olsa dahi dediğiniz gibi büyülü bir yöntem değil. Bu yürüyüş olayını biraz daha felsefi olarak almalısınız sallıyorum asansör kullanmak yerine merdiven çıkarsanız, metrodan çıkarken merdiven kullanırsanız ya da yürüyen merdivende yürürseniz kısaca bir noktadan bir noktaya giderken yaya gitmeyi felsefe edinirseniz faydası olur. Yoksa her gün 1 saat yürüyüm derseniz bir süre sonra bayarsınız. Sizin kilo verme olayınız yarış değil maraton, bu olaya başlayacaksanız 2-3 yıl uğraşacaksınız.
Böyle aşırı yemek yiyen biri değilim. Paketli ürünleri çok tüketiyorum. Hareketim gerçekten az, markette çalışıyorum ama çoğunlukla kasada ayakta duruyorum, ürün dizimi falan yapıyorum. Kardeşim benden daha fazla yiyor fakat paketli ürünleri benden çok daha az tükettiği için onun kilosu boyuna göre ideal. Kalorilerin neredeyse yüzde seksenini oluşturan paketli ürünleri çıkartırsam büyük bir kalori açığı oluşur diye düşünüyorum. Hareketimi de öncesine göre artıracağımı düşünürsek temel gerekli olan şeyleri yapmış oluyorum gibi. Kas kaybı için protein, kas antrenmanı falan da gerekli biliyorum fakat spor salonuna gitmeyi istemiyorum. Onun için direnç lastiği aldım set halinde onları kullanmaya başlayayım.
125 kilodan bir anda kalori açığı oluşturmak yerine 1 gün sadece su iç. Diğer gün kalori açığı oluştur, 1 gün sadece su iç şeklinde giderseniz kilo verebilirsiniz. Günde en az 10.000 adım en azından spor yapmasan bile merdiven, rampa çıkmalısınız. Bu kilodayken aşırı hareket edip çok aç kalmanı da tavsiye etmem. Tansiyon, şeker gibi etmenler seni çok zorlayabilir.
Genel olarak kendinizi aç bırakmayın diyorlar vücut kendini koruma altına alıyormuş falan. Aralıklı oruç nasıl olur acaba, belli bir süre yiyorsunuz kalan zamanda aç oluyorsunuz. Vücut kendini onarıyormuş ve kilo da veriliyormuş.
3.5 aydır diyet yapıyorum. 91 kilodan 76 kiloya düştüm. Spor veya yürüyüş yapamıyorum günlük 1500 kalorinin üstüne çıkmamaya çalıştım. Çok fazla su içen biri değilim ama bu süreçte 1.5 litrenin üstüne çıkmaya çalıştım. Ne kadar zorlarsam da 2.5 litreyi geçemiyorum.
Günlük kalori ihtiyacı kişiden kişiye değiştir tabii ki ama 1500 kalori çok az değil mi? Yapay zekaya sorduğum zaman benim günlük almam gereken kalori 2800 dedi ve bundan 500 az alırsan yeterli bir kalori açığı yapmış olursun diye ekledi.
Kalori açığı artı vücut çalışma daha verimli olur. Ancak sadece kalori açığı değil alınan kalorinin nasıl alındığı da önemli, yulafdan alınan 300 kalori ile yağlı bir yemekten alınan 300 kalorinin etkileri farklı olur.
Doğru. İlk başta bunu pek önemsememiştim fakat sonralardan daha iyi anladım.