Yer
Turkiye
Selam, iyi sosyalller.

Linux'a geçmeyi istiyorum. Dizüstünde daha fazla Windows kullanmak istemediğim için böyle bir karar aldım. İlk defa kişisel bilgisayarımda Linux deneyeceğim için Yusuf Ipek'in videolarında tavsiyesi üzerine Zorin OS geçmeyi düşünüyorum. Yeni olduğum için bir şeyler kolay olsun istiyorum açıkçası.

Günlük olarak genelde tarayıcıda takılıyorum. WhatsApp, Zoom, Wallpaper Engine gibi uygulamaları kullanıyorum. Oyun olarak CS2, Witcher 3, Mafia vs oynuyorum. Riot Games oyunları için sonradan Windows Dual-boot yapmayı düşünüyorum. Bunları göz önüne alarak Zorin OS geçmeli miyim herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım? Başka önerilerinizde olursa beklerim.

Resmi uygulama yok, WhatsApp Web kullanman gerek.
Resmi destek yok, alternatifleri kıyaslanmayacak kadar kötü ve kullanması zor.

Zorin OS'u bilmiyorum ama dağıtımlar arasında son kullanıcı için kayda değer farklar olmuyor genelde. Çak geç, çok sorgulama. Şahsen Ubuntu kullanıyorum ben, Zorin de Ubuntu temelli zaten.

Dual boot yapacaksan hic kurmakla ugrasma. Bir kac defadan sonra acmazsin.
Linux için mi yoksa Windows için mi dediniz hocam?

Resmi uygulama yok, WhatsApp Web kullanman gerek.

Resmi destek yok, alternatifleri kıyaslanmayacak kadar kötü ve kullanması zor.

Zorin OS'u bilmiyorum ama dağıtımlar arasında son kullanıcı için kayda değer farklar olmuyor genelde. Çak geç, çok sorgulama. Şahsen Ubuntu kullanıyorum ben, Zorin de Ubuntu temelli zaten.
Ya hem öğrenmek açısından hem de kişiselleştirilme açısından aklım Linux'a kayıyor fakat bu saydıklarımın desteği yoksa bir düşünmem gerecek, teşekkür ederim.

Hocam dual boot kurmayın imkanınız varsa çünkü insan yüzüne bakmıyor bir süreden sonra Linux'un :D Benim önerim Kubuntu, sonrasında da EndeavourOS kullanmanız. Kubuntu'ya alıştıktan sonra da direkt EndeavourOS kullanabilirsiniz çünkü. Çok zor değil ve KDE'yi en düzgün, hatasız çalıştıran distro'lardan biri. Tek sorun EndeavourOS'te mağaza yok. Onun için de terminal üzerinden indiriyorsunuz dosyaları ki çok da zor değil. Örneğin Telegram indirmek isterseniz "sudo pacman -S telegram-desktop" yazmanız yeterli oluyor. Masaüstü ortamı olarak da KDE öneririm :)

Linux için mi yoksa Windows için mi dediniz hocam?

Ya hem öğrenmek açısından hem de kişiselleştirilme açısından aklım Linux'a kayıyor fakat bu saydıklarımın desteği yoksa bir düşünmem gerecek, teşekkür ederim.
Dual boot varken Linux'u acman zor olacak. Linux daha iyidir, Windows kotudur demiyorum ama simdiye kadar kime dual boot Linux kurduysam hepsi mutlaka Windows kullanmaya devam ettiler. Amacin Linux'a gecmek ise Linux disinda bir sey kurma. Yoksa her sorun yasadiginda cozum aramak yerine Windows a gececeksin.

Dual boot yapmadan kullanma. 1 hafta dene alışabilecek misin? Sorun yaşayacak mısın? Mesela ben mint kurduğum da sık sık laptop kapanmama sorunu yaşadım. Onun haricinde dağıtım istiyorsan Fedora öneririm.

Dual boot varken Linux'u acman zor olacak. Linux daha iyidir, Windows kotudur demiyorum ama simdiye kadar kime dual boot Linux kurduysam hepsi mutlaka Windows kullanmaya devam ettiler. Amacin Linux'a gecmek ise Linux disinda bir sey kurma. Yoksa her sorun yasadiginda cozum aramak yerine Windows a gececeksin.
Alakası yok gayet de dual boot yapılıyor. Garuda Linux + Windows 11 kullanıyorum. 7 ay olmuştur rahat, bir kere bile problem yaşamadım.

Hocam dual boot kurmayın imkanınız varsa çünkü insan yüzüne bakmıyor bir süreden sonra Linux'un :D Benim önerim Kubuntu, sonrasında da EndeavourOS kullanmanız. Kubuntu'ya alıştıktan sonra da direkt EndeavourOS kullanabilirsiniz çünkü. Çok zor değil ve KDE'yi en düzgün, hatasız çalıştıran distro'lardan biri. Tek sorun EndeavourOS'te mağaza yok. Onun için de terminal üzerinden indiriyorsunuz dosyaları ki çok da zor değil. Örneğin Telegram indirmek isterseniz "sudo pacman -S telegram-desktop" yazmanız yeterli oluyor. Masaüstü ortamı olarak da KDE öneririm :)
Tavsiyeniz için teşekkür ederim, bunu bir düşüneceğim.

Demek istediğinizi anladım, kullandığım uygulamalara bir alternatif bulduğumda tamamen geçiş yapmam daha doğru olacak sanırım.

Dual boot yapmadan kullanma. 1 hafta dene alışabilecek misin? Sorun yaşayacak mısın? Mesela ben mint kurduğum da sık sık laptop kapanmama sorunu yaşadım. Onun haricinde dağıtım istiyorsan Fedora öneririm.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim, bunuda bir düşüneceğim.

Alakası yok gayet de dual boot yapılıyor. Garuda Linux + Windows 11 kullanıyorum. 7 ay olmuştur rahat, bir kere bile problem yaşamadım.
Sanırım bahsettiği durum bu değildi, anladığım kadarıyla dual boot kurarsam en sonunda bir şekilde kolaya kaçıp Windows'a dönme durumuydu.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim, bunu bir düşüneceğim.

Demek istediğinizi anladım, kullandığım uygulamalara bir alternatif bulduğumda tamamen geçiş yapmam daha doğru olacak sanırım.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim, bunu da bir düşüneceğim.

Sanırım bahsettiği durum bu değildi, anladığım kadarıyla Dual boot kurarsam en sonunda bir şekilde kolaya kaçıp Windows'a dönme durumuydu.

Hocam kesinlikle haklı. Bende zamanında Windows 10'dan Linux Mint'e geçmiştim. 4 ay sonra birkaç sorun yaşadım diye uzun uğraşlar sonucu zar zor ISO dosyası oluşturarak Windows'a geçtim. Kurtuldum sandım ama sonra anladım Linux'un büyüklüğünü. Koşarak kaçtığım Linux Mint'e geri döndüm ve şu an mutluyum. Eğer dualboot kurarsanız en ufak sorunda uğraşmak istemeyip hemen Windows'a dönme ihtimaliniz çok yüksek. O yüzden bence 1-2 ay sadece Linux kurun ama bir Windows USB'si bulunsun hazırda çünkü biraz zahmetli oluyor Linux'ta ISO dosyası oluşturmak. Baktınız beğenmediniz geri Windows'a geçersiniz veya dualboot yaparsınız.