Şimdi demek istediğim tam olarak şu: Linux'ta varsayılan olarak Python kurulu geliyor diye biliyorum. Ben ise ChatGPT ile hazırladığım Python uygulamalarını çalıştırmak istiyorum. MacOS'ta Python indirip, Launcher'da seçince çift tıklama ile açılıyordu. Linux için nasıl yapmam lazım? Kurmam gerekiyorsa nasıl kurmalıyım? Ve py2app ile .exe ve .app uzantılı uygulamalar yapılıyordu. Aynısını Linux'ta çalışan uzantılar için yapabilecek bir yazılım var mı?
Detaylar
Kim cevapladı?Kısayol dosyası hazırlaman lazım sisteme eklemek için bu arada. Kısayol dosyası olmadan sabitleyemeyebilirsin.Aynısını Linux'ta çalışan uzantılar için yapabilecek bir yazılım var mı?
[CODE lang="bash" title="example.desktop"][Desktop Entry]
Type=Application
Version=1.0
# Uygulama adı
Name=jMemorize
# Yorum
Comment=Flash card based learning tool
# Komut, dosya yolu da olabilir
Exec=jmemorize
# İkon adı, dosya yolu da olabilir
Icon=jmemorize
# Terminalin açılması gerekip gerekmediği
Terminal=false[/CODE]
Bunu tam olarak nereye yazacağımı anlamadım. .py uzantılı dosyayı mı açıp yazmam lazım?Python uygulamasının başına şunu ekle ve çalıştırılabilir izni ver.
#!/bin/env python3
Son düzenleyen: Moderatör:
Evet dosyanın en başına.Bunu tam olarak nereye yazacağımı anlamadım. .py uzantılı dosyayı mı açıp yazmam lazım?
Desktop dosyasını da daha sonra "~/.local/share/applications/" şu konuma atın ve yürütülebilir olarak işaretlediğinizden emin olun. Uygulama listesinde uygulamanız görünecektir. (Görünmesi biraz zaman alabilir.)
Evet. Artık dosya yürütülebilir terminal olmadan.
Örneğin
[CODE lang="python" title="a.py"]#!/bin/env python3
import tkinter as tk
root = tk.Tk();
root.mainloop();
[/CODE]
Hocam "applications" yok.
"~" ev klasörün demek root'a atmana gerek yok. "/home/kullanıcıadın/.local/share/applications/"