Mesele gitmemesi değil, 1.4 motor illa ki gider yani çok yakar çok bağırır ama gider. Motorun direkt kendisi sıkıntılı, yağ eksiltiyor. Firmaya sıfır km almıştım oradan biliyorum. Sıfır km araba yağ eksiltir mi la? Bu eksiltiyor işte. Onun dışında bizdeki en fulluydu konforu falan gayet iyiydi yani B segmente göre. C segment diyenler olacaktır, hayır Egea B segment...

Bir de ben 6 ileri manuelini sevmedim, aralıkları çok az. 80 kmh hıza çıkana kadar 6 vites atmak çok saçma yani en azından 6. vitesin aralığını fazla yapsalarmış 100-120 kmh hızda 2000 devirde gidebilseymiş olurmuş. 1.3 Doblo kullanıyorum aynı zamanda kullanması daha kolay vallahi.

O kadar da kötü değil. Atmosferik benzinli kullanmayı bilmeyen kötülediği bir araç diyorum. Yağ yakma olayında da kalın sekman atınca düzeliyor. Ayrıca eser miktarda yakacağı yağda göze batmasın çok mühim değil.

Kusura bakmayın ama bu 1.4 turbo değil, dizel değil, turbo dizel hiç değil. 3000 devir ile rampa çıkmayı bekleyemezsiniz. 1.8'in altında atmosferik bir araç alıyorsanız o gaza basacaksın bu kadar basit. Sen bayıra girerken 3'ten 4'e al nasılsa hızlıyım diye sonra araba neden boğuldu çekişi düştü. Düşer tabi, 3. viteste 4500/5000 devir yardıracaksın.

Eki Görüntüle 283791Eki Görüntüle 283792

3. vites yüksek devirde de yokuşları çıkamıyorsun ki. Rampa çıkarsın anca.

Hocam tek bir söz söyleyeyim, alınır. Hatta 1.0 Turbo Firefly motoru var Egea'nın. Biraz daha performans istiyorsan, o da alınabilir.

Egea modellerinde bulunan tüm motorlar alınır. 1.4, 1.0, 1.3, 1.6, 1.5 motor hepsi alınabilir.

1.4 benzinlilerde yakıt biraz fazla tabii. Atmosferik şartlarına göre de kullanacağın için doğal bir durum.

Şehiriçi trafiği ağırlıklı trafikte olanlar için en mantıklı araçlar elektrik, hibrit ve atmosferik araçlar zaten. Sürekli söylerim bunu. Sürekli uzun yola gidiliyorsa, ticari iş yapılıyorsa, kilometre çok yapılıyorsa o zaman mantıklı dizel arabalar.

Son düzenleme:
1.3 veya 1.6 al rahatına bak derim, 1.4 fire kötü değil ama 1.3 veya 1.6 varken 1.4 almanın bir mantığı yok bence.
1.3 alinmamali, mantığı yok artık. Ya 1.6 ya da 1.4. Eski 1.3'ler gibi az yakmıyor 1.3'leri. 1.0, 1.4t-Jet ve 1.5 de fena değil ama piyasada çok bulunanlardan yorumluyorum.

Herkes kafasina göre bir yorumda bulunmus, kimisi 1.8 alti atmosferiklerde gaza basacaksin demis, kimisi baska konusmus. Arkadaslar, hacime göre motor yorumlama devri bitti artik. Kimi araç uzun strokelu oluyor, torku daha erken dolduruyor, kimisi kısa strokelu olup hızlı hızlı devir çevirmeye çalışıyor.

Son düzenleme:
Hocam tek bir söz söyleyeyim, alınır. Hatta 1.0 Turbo Firefly motoru var Egea'nın. Biraz daha performans istiyorsan, o da alınabilir.

Egea modellerinde bulunan tüm motorlar alınır. 1.4, 1.0, 1.3, 1.6, 1.5 motor hepsi alınabilir.

1.4 benzinlilerde yakıt biraz fazla tabii. Atmosferik şartlarına göre de kullanacağın için doğal bir durum.

Şehiriçi trafiği ağırlıklı trafikte olanlar için en mantıklı araçlar elektrik, hibrit ve atmosferik araçlar zaten. Sürekli söylerim bunu. Sürekli uzun yola gidiliyorsa, ticari iş yapılıyorsa, kilometre çok yapılıyorsa o zaman mantıklı dizel arabalar.

Turbo benzin de şehir içinde gayet kullanılabilir ki atmosferikten daha iyi olur. Atmosferik araçların devri manuel araçların devrinin kapandığı gibi kapanıyor çünkü yaktığı kadar gitmiyorlar. Zaten çoğu modelde de atmosferik motor seçeneği artık yok.

Ha arabam gram arıza çıkartmasın beş kuruş başıma masraf açmasın deniyorsa o zaman alınabilir ancak o kafayla bana göre direkt araba almamak gerek. Binlerce kul yapısı parçanın birleştiği bir mekanizmada illaki arıza çıkabilir çünkü.

3. vites yüksek devirde de yokuşları çıkamıyorsun ki. Rampa çıkarsın anca.

Çok da bir farkı yok, yokuşları 2. viteste çık oldubitti, Turbo dizel değil 2500/3000 devirle 3. vites çıkasın nihayetinde atmosferik.

Demek istediğim şey şu atmosferik araçlar genel olarak yüksek devirde torku verir Turbo benzin veyahut Turbo dizel gibi düşük devirlerde torku alıp rahat rahat çekmez. İllaki düşük devirde de veren vardır ancak genel anlamda yüksek devirde çekiyor, şu ana kadar kullandığım bütün atmosferik araçlarda böyleydi gaza basmadan gitmiyordu. 1.6mjet Egea'da sürdüm 1.4 fire Egea'da sürdüm evet 1.6 bir farklı ancak 1.4 Fire'de gaza bastığın sürece takır takır gidiyor.

Hani yakıta verecek param çoktur bende bir Turbo dizel, Turbo benzin isterim ama yok. Bana ne geliyor ya atmosferik + LPG yada hybrid bu kadar basit.

Son düzenleme:
Turbo benzin de şehir içinde gayet kullanılabilir ki atmosferikten daha iyi olur. Atmosferik araçların devri manuel araçların devrinin kapandığı gibi kapanıyor çünkü yaktığı kadar gitmiyorlar. Zaten çoğu modelde de atmosferik motor seçeneği artık yok.

Ha arabam gram arıza çıkartmasın beş kuruş başıma masraf açmasın deniyorsa o zaman alınabilir ancak o kafayla bana göre direkt araba almamak gerek. Binlerce kul yapısı parçanın birleştiği bir mekanizmada illaki arıza çıkabilir çünkü.

Ben turbo benzinli motorları şehir içi ağırlıklı kullanım senaryosunda yine de üst sıralara koymam. Sonuçta turbo motorların yüke binince küçük hacimden yüksek güç üretirken uzun vadede stres yarattığını da pekâlâ biliyoruz. Sıcak çalıştıkları da su götürmez bir gerçek. Ek olarak turbo motorlarda performanslı kullanımlarda yakıtın ne kadar artabileceğini hem geçmişteki örneklerden hem de yeni üretim turbo araçlardan görüyoruz.

Ayrıca Türkiye gerçeklerinde LPG uyumu ve düşük bakım maliyeti bana göre hâlâ çok ciddi bir kriter. Atmosferik motorlar eğimli yollarda sırtımıza alıp taşıyacağımız kadar çaresiz araçlar değiller tabii. Doğru devirde kullanıldığında gayet işini yapar.

Deneyimlemeden, sadece kâğıt üstündeki verilere bakarak yapılan yorumları her zaman şaşırtıcı bulmuşumdur. Bu son sözüm sana değil bu arada, sözüm meclisten dışarı. Senin deneyimlerini biliyoruz.

Beklentiler işin rengini çok değiştirir, özellikle de performans beklentisi. Beklentilerini normal seviyelerde tutan insanlar için atmosferik motorlar hâlâ gayet mantıklı.