13021

Deneyimli
Arkadaşlar 1 1.5 yıl önce adama hiç hakeret etmedim. Bir olay anlatmıştı bende inanmadığımdan o yokken hakaret olmadan dalga geçtim isim vermeden. Sonra 1 2 gün sonra okumuş mu ne olmuş bilmiyorum özele bir girdim. Allah'a peygambere bana daha büyük aile üyelerime ölmüşlerime falan sövdü. Bizim yanımızda ki çocuğa sövmüş o da dava açacağım falan dedi sonra açmadı. O zaman küçük olduğumdan açmamıştım. İnternete baktığımda 6 ay üstü olmaz diyor. Sizce dava açabilir miyim?

TCK 125'te belirtilen hakaret suçuna ilişkin dava zamanaşımı, TCK 66/1'in E bendine göre 8 yıl. Bununla birlikte hakaret suçu, şikayete bağlı bir suç olduğundan TCK 73'e göre fiili öğrenmeden itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunulmazsa soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Senin dediğinden anladığım, 1 yıl önce mesajı gördün ancak şimdi dava açmak istiyorsun. Olay olduğunda 15 yaşından büyüksen ve ayırt etme gücün varsa bizzat kendin de şikayette bulunabiliyorsun. Bu nedenle 6 aylık şikayet zamanaşımı geçmiştir, soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Ama adam mesajı 1 yıl önce atmış, lakin sen mesaja daha yeni bakıyor olsaydın iş değişirdi.