Ben çok arada kalmıştım. OLED monitörde araştırmalarım 1 seneye yakın sürdü. Hiçbir zaman tarafımı belli edemedim. Her iki altyapınında kullanım senaryolarına göre artıları ve eksileri vardı. Benim hayatımın senaryosuna göre woled tipi panel kazandı. Renkler bana göre daha güzel ve gerçekçi. Qd-OLED gerçekçilikten öte fazla canlılık ve fazla doygunluk var ama herkese göre o kadar canlılık hitab etmeyebilir. O renklerin patlaması ve aşırı canlılığı bana hoş gelmiyordu. Yani burada bu daha iyi, şu daha kötü diyemeyiz. Yani şöyle söyleyeyim sokakta yürürken gördüğün 1 adet yeşil otun yeşilliği/rengi, test etmek içinde tüm detayları zaman, yer, gölge vs hepsini oyundada/programdada ayarsak, ekranda ki görsel gerçek hayattakinden daha parlak ve canlı görünüyor. Bu da benim hoşuma gitmedi. Ayrıca bunları bir oyuncu gözünden söylüyorum. Woled, daha çok gerçeğe yakın geliyordu benim için.
Qd-OLED için şöyle düşündüm sürekli bu kadar canlılık karşısında kalmakla yorabilir ve alıştığımız zaman canlı gelmeyebilir ve belki de ayarlarıyla oynayıp canlılığı, aşırı renk patlamalarını kısabilirdim. Bunu almanın neresi mantıklı diye düşünmeye başladım.
Woled için ise kısaca şunu söyleyebilirim, bu zaten benim dışarıda gördüğüm renkler ve görseller. Benim gibi doğal renkleri daha çok sevenler veya benim gibi gözüne hoş gelenler için, eksiksiz kusursuz bir siyah olması nedeniyle inanılmaz, muazzam bir doğal görüntü elde ediyorsunuz.
Şimdi qd-OLED de ben gün boyu siyahları, mor renk görmek zorunda mıyım? Evet belki yıllarca ışık sızmalı, tüplü, vs acayip monitörler kullandık. Ayrıca bu siyah bozulması, üreticilerin birçoğunun qd-OLED monitörlerinde gün ışığındada ortaya çıktığını söylüyorlar ve bende dayanamayıp qd-OLED PG32UCDM ve woled PG32UCDP monitörlerini de aldım.
Şimdi bende ASUS'un iki adet kardeş monitörü var. Qd-OLED PG32UCDM ve woled PG32UCDP bu iki monitör arasında sadece PG32UCDP'yi kullanıyoruz. Oyunuda geçiyorum, PG32UCDP'de film izlemek de apayrı bir zevk...
Kullanım amacım oyun ve film.
Kısaca kullanım senaryonuza göre seçim yapmanız önemli ama yine de tavsiyem, biraz canlı renklerden feda edip siyahların kusursuz olan modellere bakmanızı tavsiye ederim. Bütün işlerimiz, yani hayatın gece veya karanlık yerlerdeyse ve canlılık sende sorun olmayacak ise ikisi de uygun.