Bütçe
35.000 tl
Recep Baltaş'ın bahsettiği QD OLED ile bu Asus WOLED'in karşılaştırması:
İkinci sayfada karşılaştıran şunu ekliyor:
İlk mesajımda bahsettiğim HDR ayarları kısmında ''Hala denemeler yapıyorum ancak Samsung'daki kadar iyi bir renk canlılığı yakalayamadım.'' kısmını güncelliyorum. Nihayet kusursuz bir HDR performansına ulaşabildim Asus monitörde. Ayarları ve yapmanız gerekenleri sırasıyla yazıyorum.

Öncelikle şunu belirteyim HDR modunu sadece HDR bir içerik tüketeceksek kullanacağız. Bunun için ya izleyeceğiniz filmde ya da oynayacağınız oyunda HDR desteği olmalı. Windowsun Auto HDR veya Nvidia nın RTX HDR modlarının hepsi çöp. Oyunun kendisinde bu destek yoksa RenoDX birçok oyun için HDR modu yayınlıyor. Bunu kullanabilirsiniz gayet iyi çalışıyor.

HDR bir içerik kullanacağınız zaman kısayol olarak Windows Tuşu + Alt + B kombinasyonunu kullanabilirsiniz. İşimiz bitince aynı yolla kapatıyoruz. Öyle bir kez açayım Windows'ta da HDR ile gezineyim diye bir durum yok. Windows HDR malesef çöp.

Asus xg27aqdmg HDR ayarları

-Öncelikle Windows 11 arama çubuğuna HDR Ayarları yazıp ilgili menüye giriyoruz. Buradan önce HDR aktif edip, ardından Otomatik HDR ayarını kapatıyoruz. HDR video akışı kapalı ise bunu da açabilirsiniz.
-Google 'a Windows HDR calibration app yazıp ilgili programı microsoft app storedan indirip çalıştırıyoruz.
-İndirdiğiniz programı çalıştırıp yönergeleri izleyerek ayarları yapıyoruz. Burada önemli olan nokta son adımda dağın üzerinden geçen bir uçak resmi geliyor. Burada renk doygunluğunu ayarlıyoruz ancak maksimuma bile alsanız gözle fark etmeniz biraz zor. Bana göre en iyi ayar 90. Size de o şekilde tavsiye ederim. Ben bu kısmı ilk başta kaçırmışım, o yüzden renkler hep soluk oluyormuş.
-Monitör kontrol panelinde ise önce Image kısmından Adjustable HDR aktif edip Console HDR moduna alıyoruz. Daha sonra en baştan ayarlar şu şekilde: VRR- OFF, Brightness 90, Uniform Brightness-OFF, Contrast 80, Saturation 50, Color temp 6500K
Bu karşılaştırma konusunda bilin bakalıım kimler de yorum yapmış?

Recep Baltaş'ın bahsettiği qd OLED ile bu ASUS Woled'in karşılaştırması:
İkinci sayfada karşılaştıran şunu ekliyor:

Bu karşılaştırma konusunda bilin bakalıım kimler de yorum yapmış?

Samsung mat kaplama kullanıyor, Dell ise parlak kaplama... Bu yüzden g6'yı beğenmeyen çok fazla insan var. Çünkü renkleri ve kontrastı yeterince iyi göstermiyor.
G6 kullanıcı yorumlarından birisi. Ve böyle onlarca yorum daha gördüm. Bilmem anlatabiliyor muyum? İstesen de glossy qd OLED seviyesinde renkler yakalayamazsın.

Desktop Screenshot 2025.05.15 - 22.54.04.87.webp

Ayrıca Aqdmg'nin yansıma işleme özelliğide AW2725DF kadar iyi değil. Madem yansımalardan bahsediyoruz tam bilgi verelim. Ayrıca incelemelerde AW2725DF'nin renk doğruluğu Aqdmg'den iyi çıkıyor. Bu kadar popüler olmasının sebebi de monitörü çok iyi kalibre etmeleri. Kendin kalibrasyon cihazı olmadan renk ayarlaması yaparsan renk doğruluğu daha da kötü olur. Yani stok ayarda kullanmak en mantıklısı.

Dell.

Desktop Screenshot 2025.05.15 - 22.49.06.18.webp

ASUS.

Desktop Screenshot 2025.05.15 - 22.49.24.68.webp

Son düzenleme:
Herkese değerli yorumları için çok teşekkür ederim. Açıkçası anlayamadığım bilmediğim bir konu, yorumları hayretle okudum :D geçmişte HP Pavilion serisi bilgisayarımı IPS panel olmadığı için satmıştım, mat solgun görüntü hiç keyif almıyorum. Akşam 8 sabaha karşı 4'e 5'e kadar EA FC oynuyorum çoğunlukla ve standart kullanıcı olarak daha az problem yaşamak istiyorum. Ayrıca sosyalde gezmeyi, yazılar okumayı da severim yazılar önemli açıkçası.

Herkese değerli yorumları için çok teşekkür ederim. Açıkçası anlayamadığım bilmediğim bir konu, yorumları hayretle okudum :D geçmişte HP Pavilion serisi bilgisayarımı IPS panel olmadığı için satmıştım, mat solgun görüntü hiç keyif almıyorum. Akşam 8 sabaha karşı 4'e 5'e kadar EA FC oynuyorum çoğunlukla ve standart kullanıcı olarak daha az problem yaşamak istiyorum. Ayrıca sosyalde gezmeyi, yazılar okumayı da severim yazılar önemli açıkçası.

Sizin için AW2725DF çok daha mantıklı. Akşam vakti kullandığınız için qd OLED panelin renklerinden yararlanmak daha mantıklı. Ayrıca metin netliği sizin için önemliymiş yine Dell daha mantıklı. Zaten CS 2 vs oynuyormuşsunuz yine 360Hz monitör daha mantıklı olacaktır. AW2725DF, en az şikayet bulunan OLED monitörlerden birisi. Yazılımsal veya donanımsal herhangi bir sorunu yok. Kalibrasyon olarak da incelemelerde ve kullanıcı yorumlarında biraz daha iyi çıkıyor. O yüzden Dell almanızı öneririm.

Ben çok arada kalmıştım. OLED monitörde araştırmalarım 1 seneye yakın sürdü. Hiçbir zaman tarafımı belli edemedim. Her iki altyapınında kullanım senaryolarına göre artıları ve eksileri vardı. Benim hayatımın senaryosuna göre WOLED tipi panel kazandı. Renkler bana göre daha güzel ve gerçekçi. QD-OLED gerçekçilikten öte fazla canlılık ve fazla doygunluk var ama herkese göre o kadar canlılık hitab etmeyebilir. O renklerin patlaması ve aşırı canlılığı bana hoş gelmiyordu. Yani burada bu daha iyi, şu daha kötü diyemeyiz. Yani şöyle söyleyeyim sokakta yürürken gördüğün 1 adet yeşil otun yeşilliği/rengi, test etmek içinde tüm detayları zaman, yer, gölge vs hepsini oyundada/programdada ayarsak, ekranda ki görsel gerçek hayattakinden daha parlak ve canlı görünüyor. Bu da benim hoşuma gitmedi. Ayrıca bunları bir oyuncu gözünden söylüyorum. WOLED, daha çok gerçeğe yakın geliyordu benim için.

QD-OLED için şöyle düşündüm sürekli bu kadar canlılık karşısında kalmakla yorabilir ve alıştığımız zaman canlı gelmeyebilir ve belki de ayarlarıyla oynayıp canlılığı, aşırı renk patlamalarını kısabilirdim. Bunu almanın neresi mantıklı diye düşünmeye başladım.

WOLED için ise kısaca şunu söyleyebilirim, bu zaten benim dışarda gördüğüm renkler ve görseller. Benim gibi doğal renkleri daha çok sevenler veya benim gibi gözüne hoş gelenler için, eksiksiz kusursuz bir siyah olması nedeniyle inanılmaz, muazzam bir doğal görüntü elde ediyorsunuz.

Şimdi QD-OLED de ben gün boyu siyahları, mor renk görmek zorunda mıyım? Evet belki yıllarca ışık sızmalı, tüplü, vs acayip monitörler kullandık. Ayrıca bu siyah bozulması, üreticilerin birçoğunun QD-OLED monitörlerinde gün ışığındada ortaya çıktığını söylüyorlar ve bende dayanamayıp QD-OLED PG32UCDM ve WOLED PG32UCDP monitörlerinide aldım.

Şimdi bende Asusun iki adet kardeş monitörü var. QD-OLED PG32UCDM ve WOLED PG32UCDP bu iki monitör arasında sadece PG32UCDP'yi kullanıyoruz. Oyunuda geçiyorum, PG32UCDP'de film izlemek de apayrı bir zevk...
Kullanım amacım oyun ve film.

Kısaca kullanım senaryonuza göre seçim yapmanız önemli, ama yinede tavsiyem, biraz canlı renklerden feda edip siyahların kusursuz olan modellere bakmanızı tavsiye ederim. Bütün işlerimiz, yani hayatın gece veya karanlık yerlerdeyse ve canlılık sende sorun olmayacak ise ikiside uygun.

Ben çok arada kalmıştım. OLED monitörde araştırmalarım 1 seneye yakın sürdü. Hiçbir zaman tarafımı belli edemedim. Her iki altyapınında kullanım senaryolarına göre artıları ve eksileri vardı. Benim hayatımın senaryosuna göre woled tipi panel kazandı. Renkler bana göre daha güzel ve gerçekçi. Qd-OLED gerçekçilikten öte fazla canlılık ve fazla doygunluk var ama herkese göre o kadar canlılık hitab etmeyebilir. O renklerin patlaması ve aşırı canlılığı bana hoş gelmiyordu. Yani burada bu daha iyi, şu daha kötü diyemeyiz. Yani şöyle söyleyeyim sokakta yürürken gördüğün 1 adet yeşil otun yeşilliği/rengi, test etmek içinde tüm detayları zaman, yer, gölge vs hepsini oyundada/programdada ayarsak, ekranda ki görsel gerçek hayattakinden daha parlak ve canlı görünüyor. Bu da benim hoşuma gitmedi. Ayrıca bunları bir oyuncu gözünden söylüyorum. Woled, daha çok gerçeğe yakın geliyordu benim için.

Qd-OLED için şöyle düşündüm sürekli bu kadar canlılık karşısında kalmakla yorabilir ve alıştığımız zaman canlı gelmeyebilir ve belki de ayarlarıyla oynayıp canlılığı, aşırı renk patlamalarını kısabilirdim. Bunu almanın neresi mantıklı diye düşünmeye başladım.

Woled için ise kısaca şunu söyleyebilirim, bu zaten benim dışarıda gördüğüm renkler ve görseller. Benim gibi doğal renkleri daha çok sevenler veya benim gibi gözüne hoş gelenler için, eksiksiz kusursuz bir siyah olması nedeniyle inanılmaz, muazzam bir doğal görüntü elde ediyorsunuz.

Şimdi qd-OLED de ben gün boyu siyahları, mor renk görmek zorunda mıyım? Evet belki yıllarca ışık sızmalı, tüplü, vs acayip monitörler kullandık. Ayrıca bu siyah bozulması, üreticilerin birçoğunun qd-OLED monitörlerinde gün ışığındada ortaya çıktığını söylüyorlar ve bende dayanamayıp qd-OLED PG32UCDM ve woled PG32UCDP monitörlerini de aldım.

Şimdi bende ASUS'un iki adet kardeş monitörü var. Qd-OLED PG32UCDM ve woled PG32UCDP bu iki monitör arasında sadece PG32UCDP'yi kullanıyoruz. Oyunuda geçiyorum, PG32UCDP'de film izlemek de apayrı bir zevk...
Kullanım amacım oyun ve film.

Kısaca kullanım senaryonuza göre seçim yapmanız önemli ama yine de tavsiyem, biraz canlı renklerden feda edip siyahların kusursuz olan modellere bakmanızı tavsiye ederim. Bütün işlerimiz, yani hayatın gece veya karanlık yerlerdeyse ve canlılık sende sorun olmayacak ise ikisi de uygun.

Sanırım bir AVM'ye gidip yerinde görmek en mantıklısı olacak benim için, kalite ve marka güvenilirliği açısından sayılan markalar hep güzel, fark kullanım senaryosu. Gece vakitlerinde kullandığımı belirttim ama belirtmeyi unuttuğum çok önemli bir şey olduğunu fark ettim, karanlıkta kesinlikle bilgisayar kullanamıyorum, 6500k yüksek W ışık altında bilgisayar kullanabiliyorum, gözlerim lazer ameliyatlı, hassas. Monitörlerin ve telefonların yaydığı en ufak ışık karanlık ortamlarda kullanamayacak kadar rahatsızlık veriyor.

Sizin için AW2725DF çok daha mantıklı. Akşam vakti kullandığınız için qd OLED panelin renklerinden yararlanmak daha mantıklı. Ayrıca metin netliği sizin için önemliymiş yine Dell daha mantıklı. Zaten CS 2 vs oynuyormuşsunuz yine 360Hz monitör daha mantıklı olacaktır. AW2725DF, en az şikayet bulunan OLED monitörlerden birisi. Yazılımsal veya donanımsal herhangi bir sorunu yok. Kalibrasyon olarak da incelemelerde ve kullanıcı yorumlarında biraz daha iyi çıkıyor. O yüzden Dell almanızı öneririm.
Her şey kağıt üstü veri değildir. Kendi seçimin ve kendi paranla sorun yok ama bu kadar Oled kullanmış insan var, neyin ne olduğunu bilen. Kibir mi, deneyimsizlik mi fanatiklik mi bilemedim.
Bisiklet sürmeden bisiklet sürme videolarına bakarak bisiklet sürmeyi bildiğini iddia edemezsin.
Umarım sanaldan çıkar ayağın yere basar.

Her şey kağıt üstü veri değildir. Kendi seçimin ve kendi paranla sorun yok ama bu kadar OLED kullanmış insan var, neyin ne olduğunu bilen. Kibir mi, deneyimsizlik mi fanatiklik mi bilemedim.
Bisiklet sürmeden bisiklet sürme videolarına bakarak bisiklet sürmeyi bildiğini iddia edemezsin.
Umarım sanaldan çıkar ayağın yere basar.

Kâğıtüstü veriler mi? Benim nerede kâğıtüstü verilere göre yorum yaptığımı gördün? :rofl: komiksin, artık seni ciddiye bile almıyorum. Ölçüm cihazıyla ölçülen verileri paylaşıyorum, gelmiş bana kâğıtüstü verilerle yorum yaptığımı söylüyor. Matematik ile gösteriyorum sana, 1+1 = 2 bunu değiştiremezsin veya eğip bükemezsin. Dell bariz bir şekilde daha yüksek renk gamutuna sahip.

Sanırım bir AVM'ye gidip yerinde görmek en mantıklısı olacak benim için, kalite ve marka güvenilirliği açısından sayılan markalar hep güzel, fark kullanım senaryosu. Gece vakitlerinde kullandığımı belirttim ama belirtmeyi unuttuğum çok önemli bir şey olduğunu fark ettim, karanlıkta kesinlikle bilgisayar kullanamıyorum, 6500k yüksek W ışık altında bilgisayar kullanabiliyorum, gözlerim lazer ameliyatlı, hassas. Monitörlerin ve telefonların yaydığı en ufak ışık karanlık ortamlarda kullanamayacak kadar rahatsızlık veriyor.
Geçmiş olsun. Böyle bir rahatsızlığınız, durumunuz varken ve bu kadar para verilecekken kesinlikle görerek test ederek almanız gerekli. Mümkün olduğunca araştırarak ve görerek alın. Sizin açınızdan acele etmemek daha faydalı olacaktır.

ASUS'un daha iyi renk gamutu ve metin netliğine sahip olduğunu sanan arkadaşlar elinizde internet var, birazcık araştırın.

RTINGS, monitors unboxed, PC monitors vb dünyaca bilindik profesyonel incelemecilerin yorumlarına ve paylaştıkları verilere bakabilirsiniz. Bariz bir şekilde renk gank gamutunda ve metin netliğinde AW2725DF daha iyi. Bir önceki sayfada bile ölçüm verilerini paylaştım.

Daha canlı renkler, daha duyarlı bir his ve daha iyi metin netliği...

Desktop Screenshot 2025.05.16 - 01.14.43.42.webp