Teacher80
Uzman
Recep Baltaş'ın bahsettiği QD OLED ile bu Asus WOLED'in karşılaştırması:
İkinci sayfada karşılaştıran şunu ekliyor:
Selam dostlar, yaklaşık 2 ay kadar Samsung Odyssey OLED G6 LS27DG612SUXUF modelini kullandıktan sonra ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG modeline geçtim ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu iki monitör fiyat avantajı ile çok revaçta ancak birbirinden farklı panellere sahip OLED ekranlar ve kısa sürede ikisini de deneyimlemiş biri olarak kendimce artı ve eksi yönlerini birkaç madde altında sıralamak istedim. Samsung piyasadaki diğer QD-OLED panel monitörler ile benzer özelliklere sahip ve yazdıklarım çok büyük ölçüde diğer QD-OLED panel monitörler için de geçerli olacaktır...
- Lyzard
- asus samsung
- Forum: Monitörler ve Görüntüleme Aygıtları
Bu karşılaştırma konusunda bilin bakalıım kimler de yorum yapmış?İlk mesajımda bahsettiğim HDR ayarları kısmında ''Hala denemeler yapıyorum ancak Samsung'daki kadar iyi bir renk canlılığı yakalayamadım.'' kısmını güncelliyorum. Nihayet kusursuz bir HDR performansına ulaşabildim Asus monitörde. Ayarları ve yapmanız gerekenleri sırasıyla yazıyorum.
Öncelikle şunu belirteyim HDR modunu sadece HDR bir içerik tüketeceksek kullanacağız. Bunun için ya izleyeceğiniz filmde ya da oynayacağınız oyunda HDR desteği olmalı. Windowsun Auto HDR veya Nvidia nın RTX HDR modlarının hepsi çöp. Oyunun kendisinde bu destek yoksa RenoDX birçok oyun için HDR modu yayınlıyor. Bunu kullanabilirsiniz gayet iyi çalışıyor.
HDR bir içerik kullanacağınız zaman kısayol olarak Windows Tuşu + Alt + B kombinasyonunu kullanabilirsiniz. İşimiz bitince aynı yolla kapatıyoruz. Öyle bir kez açayım Windows'ta da HDR ile gezineyim diye bir durum yok. Windows HDR malesef çöp.
Asus xg27aqdmg HDR ayarları
-Öncelikle Windows 11 arama çubuğuna HDR Ayarları yazıp ilgili menüye giriyoruz. Buradan önce HDR aktif edip, ardından Otomatik HDR ayarını kapatıyoruz. HDR video akışı kapalı ise bunu da açabilirsiniz.
-Google 'a Windows HDR calibration app yazıp ilgili programı microsoft app storedan indirip çalıştırıyoruz.
-İndirdiğiniz programı çalıştırıp yönergeleri izleyerek ayarları yapıyoruz. Burada önemli olan nokta son adımda dağın üzerinden geçen bir uçak resmi geliyor. Burada renk doygunluğunu ayarlıyoruz ancak maksimuma bile alsanız gözle fark etmeniz biraz zor. Bana göre en iyi ayar 90. Size de o şekilde tavsiye ederim. Ben bu kısmı ilk başta kaçırmışım, o yüzden renkler hep soluk oluyormuş.
-Monitör kontrol panelinde ise önce Image kısmından Adjustable HDR aktif edip Console HDR moduna alıyoruz. Daha sonra en baştan ayarlar şu şekilde: VRR- OFF, Brightness 90, Uniform Brightness-OFF, Contrast 80, Saturation 50, Color temp 6500K