Bütçe
40.000-50.000 TL
Makaleler
16
Yer
LTAF
Arkadaşlar selam.

Elimde yüksek ihtimalle 40 - 50.000 TL gibi bir bütçe olacak 1-2 ay içerisinde. Sınava girdik ve beklediğim sıralama tahminleriyle bir yazılım, bilgisayar ya da elektrik-elektronik mühendisliği programına yerleşeceğim.

Oyun oynamayı seviyorum ve oyun oynayamamak konusunda uzun süredir içimde kalan bir olay var, yıllar boyu herkese iyi bilgisayarlar önerdim, dizdim arkadaşlarıma fakat hiçbir zaman kendi elimde o sağlamlıkta rahat rahat oyun oynayabileceğim bir makine olmadı. Şimdi bu bütçeyle büyük ihtimalle 5050-5060 bir laptop alabiliyorumdur.

Aklımı öbür yandan MacBook kurcalıyor çünkü pil ömrünün mükemmel olması, hafif olması, fanının olmaması, oyun olmasa da çoğu işte güçlü olması vs. üniversitede çok rahat olurmuş gibi geliyor. Ayrıca yüksek ihtimalle yurtta kalarak üniversiteye başlayacağımı düşündüğümde zaten oyun oynayabilecek rahat ortamı bulabilecek miyim emin değilim.

Şimdi eğer bir oyuncu laptopu alıp çift fanlı ağır bir makineyi taşımak zorunda olup yine de oyun oynayacak ortamı bulamazsam daha kötü olur diye düşünüyorum. Bir de büyük ekran biraz sevmiyorum, 14 inç Asus TUF makineler gördüm çok hoşuma gitti ama fiyatları fazla abartı durumda. Onun dışında çoğu oyuncu bilgisayarı 16 inç'ten başlıyor.

Ama eğer MacBook alırsam da rahat rahat kasmadan, takılmadan, 50 tane patch yapmadan oyun oynayabileceğim günler hala içimde ukte kalmış olacak. O sebeple bu iki seçenek arasında kararsızım. Aslında bu yüzden bu konuyu biraz da üniversiteye başlayıp yurtta vs. kalırken rahat rahat bilgisayarın başına oturup oyun oynanacak alan bulabiliyor muyum diye tecrübeli arkadaşlar yanıtlasın amacıyla açtım.

Şimdiden teşekkürler.

Oyun oynayacak o ortamı mutlaka yaratırsın merak etme. Bu kadar çok istiyorsan, neden olmasın? Önce kendine bir gaming laptop alırsın, ağırlığı ve fanları seni çok rahatsız ederse ileride makul fiyatlı bir tablete vs geçebilirsin.

Ayrıca yüksek ihtimalle yurtta kalarak üniversiteye başlayacağımı düşündüğümde zaten oyun oynayabilecek rahat ortamı bulabilecek miyim emin değilim.
Yurtta kalacaksan oyuncu laptop alabilirsin. Bizim arkadaşlar CS falan atıyordu. 16 inç'e alışırsın. Yeri gelir çantana da atarsın. Sana tavsiyem oyuncu laptop alman.

Bir de KYK'de kalacaksan hangi tip KYK'de kalacağına göre değişir. En kötülerinde masalar ortak oluyor. Hangi şehre gideceğine ve kalacağın yurt tipine göre değişir. Bazı yurtlar var 2 monitör bile takılabiliyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar selam.

Elimde yüksek ihtimalle 40 - 50.000 TL gibi bir bütçe olacak 1-2 ay içerisinde. Sınava girdik ve beklediğim sıralama tahminleriyle bir yazılım, bilgisayar ya da elektrik-elektronik mühendisliği programına yerleşeceğim.

Oyun oynamayı seviyorum ve oyun oynayamamak konusunda uzun süredir içimde kalan bir olay var, yıllar boyu herkese iyi bilgisayarlar önerdim, dizdim arkadaşlarıma fakat hiçbir zaman kendi elimde o sağlamlıkta rahat rahat oyun oynayabileceğim bir makine olmadı. Şimdi bu bütçeyle büyük ihtimalle 5050-5060 bir laptop alabiliyorumdur.

Aklımı öbür yandan MacBook kurcalıyor çünkü pil ömrünün mükemmel olması, hafif olması, fanının olmaması, oyun olmasa da çoğu işte güçlü olması vs. üniversitede çok rahat olurmuş gibi geliyor. Ayrıca yüksek ihtimalle yurtta kalarak üniversiteye başlayacağımı düşündüğümde zaten oyun oynayabilecek rahat ortamı bulabilecek miyim emin değilim.

Şimdi eğer bir oyuncu laptopu alıp çift fanlı ağır bir makineyi taşımak zorunda olup yine de oyun oynayacak ortamı bulamazsam daha kötü olur diye düşünüyorum. Bir de büyük ekran biraz sevmiyorum, 14 inç ASUS TUF makineler gördüm çok hoşuma gitti ama fiyatları fazla abartı durumda. Onun dışında çoğu oyuncu bilgisayarı 16 inç'ten başlıyor.

Ama eğer MacBook alırsam da rahat rahat kasmadan, takılmadan, 50 tane patch yapmadan oyun oynayabileceğim günler hala içimde ukte kalmış olacak. O sebeple bu iki seçenek arasında kararsızım. Aslında bu yüzden bu konuyu biraz da üniversiteye başlayıp yurtta vs. kalırken rahat rahat bilgisayarın başına oturup oyun oynanacak alan bulabiliyor muyum diye tecrübeli arkadaşlar yanıtlasın amacıyla açtım.

Şimdiden teşekkürler.

ASUS TUF A16 Ryzen 7 260 ve 5060. Hem pil hem de hikayeli oyun performansı tatmin eder. Yalnız rekabetçi oyunlarda üzebilir biraz.

Son düzenleyen: Moderatör:
@umut, tek tek ilerleyelim.

Öncelikle, hedeflerinizi tutturmuş olmanızı tebrik ediyorum. Evet, bütçenizde 5050-5060m Laptoplar bulunabiliyor.

MacBook modellerin aklınızı kurcalaması normal evet çünkü MacOS ekosistemi bambaşka bir şey ancak bunun yanında getireceği eksiler de var. En basitinden oynayabileceğiniz oyunlar çok sınırlı olacak, F/P değiller, Planlı eskitmeye her zaman kurban gidecekler daha da sayılabilir. Eğer aklınızda ufak bile olsa oyun oynama düşüncesi varsa MacBook modellere bakmayın derim.

Çift fanlı olması emin olun Laptoplar için daha iyi. Tek fanlı cihazların ne performans verdiğini herkes biliyor burada, o yüzden orayı hızlı geçeceğim. Büyük ekran sevmemenizi anlarım, kendimden örnek vereyim ben de tam orta boyutları sevmiyorum. ya 13.6", 14" ya da 17", 18" olacak ortasını bir daha tercih etmem gibi geliyor ancak piyasa standartları eskiden 15.6" iken yavaş yavaş 16", 16.1" seviyelerine dönmeye başladı. Özellikle de küçük ekran piyasada oldukça az. Elle tutulur modeller de genel olarak Zephyrus G14, TUF A14, ROG FLOW Z13 gibi gibi. Bu da seçenek az olduğu için fiyatların arşa çıkması demek. İkinci elden belki bir A14 denk getirebilirsiniz tabii ki.

Son kısma gelecek olursak, en kötü ihtimalle ses engellemesi olan bir kulaklığı takar oyun oynarsınız. Burada odanıza gelecek insanların size göstereceği anlayışta çok önemli. Diyelim ki siz onlarda rahatsız olmasın diye MacBook aldınız, onlar sizi bu kadar düşünmeyebilir. O yüzden ben gönlünüze göre olanı tercih etmenizi öneriyorum.

Selamlar, öncelikle sizi tebrik ediyorum.

Hocam, benim kendi görüşüme bakılacak olursa Apple ekosistemi içindeyseniz Mac tercih edebilirsiniz; ancak o kadar özgür olamazsınız.

Benim tavsiyem, güzel bir gaming laptop tercih etmeniz yönünde olacaktır. Bu laptopta isterseniz Linux çalıştırır, isterseniz Windows kullanırsınız. Yeri geldiğinde yapay zeka çalıştırır, yeri geldiğinde oyun oynarsınız.

Ben Mac'lerin özgür olmadığını düşündüğüm için tamamen gaming laptop tercih ederdim. Kendim de şahsen öyle yaptım; Mac alacaktım ancak 5050'li laptop tercih ettim. Şu an gayet memnunum, tek eksisi pil ve taşırken ağır olması.

Aklınızda bir soru varsa sorabilirsiniz. Başarılar dilerim.

Oyun oynayacak o ortamı mutlaka yaratırsın merak etme. Bu kadar çok istiyorsan, neden olmasın? Önce kendine bir gaming laptop alırsın, ağırlığı ve fanları seni çok rahatsız ederse ileride makul fiyatlı bir tablete vs geçebilirsin.
S10 FE tablete sahibim zaten halihazirda, onu genel islerimde kullanabilirim. Biraz daha bu fikre yatkin olmaya basladim, guzel bir LOQ ya da TUF kasa is gorur gibi.

Yurtta kalacaksan oyuncu laptop alabilirsin. Bizim arkadaşlar CS falan atıyordu. 16 inç'e alışırsın. Yeri gelir çantana da atarsın. Sana tavsiyem oyuncu laptop alman.
Yurtta hani ortak kullanabilecegim bir masa haricinde kendime ait bir masa bile olmayacagindan suphe duyuyordum, ne tarz bir yurtta kalacagim vs. hic belli degil cok erken seyler.

Son kısma gelecek olursak, en kötü ihtimalle ses engellemesi olan bir kulaklığı takar oyun oynarsınız. Burada odanıza gelecek insanların size göstereceği anlayışta çok önemli. Diyelim ki siz onlarda rahatsız olmasın diye MacBook aldınız, onlar sizi bu kadar düşünmeyebilir. O yüzden ben gönlünüze göre olanı tercih etmenizi öneriyorum.
Hocam aslinda cidden burada ana dusuncem baskalarina verecegi rahatsizlikti, yoksa fan sesinden normalde de cok rahatsiz olan birisi degilim zaten. Oyle hikayeli bir oyuna kafami gommeyeceksem hardcore cok da umrumda olan bir sey degil ama yurtta ayni odada olduklarima verecegim rahatsizlik vs. kafami karistirdi. Dediginiz gibi insanlar cidden bu kadar dusunceli degil ama.

Hocam benim kendi görüşüme bakılacak olursa Apple ekosistemi içindeyseniz Mac tercih edebilirsiniz ancak o kadar özgür olamazsınız.

Benim tavsiyem güzel bir Gaming Laptop tercih etmeniz yönünde olacaktır. Bu laptopta isterseniz Linux çalıştırır isterseniz Windows kullanırsınız. Yeri geldiğinde yapay zeka çalıştırır yeri geldiğinde oyun oynarsınız.

Ben Maclerin özgür olmadığını düşündüğüm için tamamen Gaming Laptop tercih ederdim. Kendimde şahsen öyle yaptım Mac alacaktım ancak 5050'li laptop tercih ettim. Şu an gayet memnunum tek eksisi pil ve taşırken ağır olması.
Hocam ben de gercekten oyle dusunuyorum, ekosistem icerisinde vs. degilim. Apple urunlerinden genel olarak asla haz etmiyorum zaten, baska bir urunlerini de gelecekte de dusunmuyorum. Sadece MacBook'lar bazi alanlarda cidden rakipsiz cihazlar oldugu icin aklimdan gecip duruyordu.

Tum cevaplar icin cok tesekkur ederim arkadaslar, sanirim gaming laptop alip keyfime bakacagim. MacBook'larin ekraninin 60Hz olmasi gibi eksileri de kafami ekstradan karistiriyordu zaten. Her zaman ozgurluk, kendin parca degistir gibi seyleri savunan biri olarak MacBook zaten kapali kutu gibi geliyordu en basindan ama dizi izleyecegim, yazilim islerimi vs. yapacagim basit bir cihaz olabilecegi icin secenekler arasindaydi... Cevaplariniz sayesinde tamamen sildim aklimdan diyebilirim. :D

Selamlar öncelikle sizi tebrik ediyorum.
Öncelikle, hedeflerinizi tutturmuş olmanızı tebrik ediyorum.
Tebrikleriniz icin de ayriyeten cok tesekkur ederim, sag olun. 🙏

@umut, Şunu da eklemek isterim hocam; teknolojik cihaz alırken sahibi siz olmalısınız firma değil. Siz cihazi satın aldınız kiralamadınız. En özgür olacağınız cihazı tercih etmekte fayda var. :D Hayırlı olsun şimdiden.