Akıllı saatlerin ömrü ne kadar bir fikrim yok, ancak 3 yıl akıllı saat kullanıp tekrardan normal saat kullanmaya geçmiş biri olarak deneyimlerimi aktarayım.
Akıllı saati ne için (spor, sağlık, görünüm vb.) aldığınıza karar verin önce. Örneğin ben, çok fazla spor yapamadığım ve ne kadar uyuduğum gibi veriler ile ilgilenmediğimden sattım. Akıllı saatlerdeki asıl odak spor ve özelleştirilebilir olması. Spor yapan biri değilseniz özellikleri çok da bir işinize yaramayacak, işinize en çok yarayan özelliği belki de telefon ile konuşmak ve bildirimleri okumak olacak ki bence gereksiz. Bir diğer husus sağlık takibi, açıkçası ben bu saatlerin yaptığı ölçümlerin doğruluğuna inanmıyorum elbette doğruluk payı olabilir ancak kandaki oksijen değeri, stres seviyesi gibi şeylerde verdiği veriler bence doğru değil. Uyku takibi ise ne kadar gerekli tartışılır, insan bir an düşünüp "ulan bu saat benim uykumu takip etse ne değişecek, takip etmese ne değişecek?" diye sorgulayabiliyor ki temel olarak satıp normal saatlere dönme nedenim de bu mantıklı düşüncem olmuştu.
Uzun vadede sürekli şarj olayı ile uğraşmak sıkıcı gelebiliyor, hatta bazen saati şarj etmeden görüntüsü için taktığım da oluyordu. Kişiselleştirme olarak saat arayüzlerini değiştiriyorsunuz ancak değiştirmek için saat arayüzlerine de para bayılmanız gerekiyor, herhalde bu güne kadar 1.000-1.500 TL civarı kadar saat arayüzüne para harcamışımdır. Saat arayüzü alırken normal saatler gibi (Diesel, Seiko vb. markalara ait saatler) gözüksün diye saat arayüzü alıyorsunuz ama yapaylık çok rahatsız edici düzeyde oluyor ve kullanamıyorsunuz, yani tamamen dijital bir saat arayüzü kullanmak uyumlu oluyor bu cihazlarda.
Uzun lafın kısası saate ne için ihtiyacınız var ona bakın, spor yapmıyorsanız ve uyku, sağlık gibi verilerle de uğraşmıyorsanız gereksiz bir harcama. Sonuç olarak kaliteli bir analog saat alırken o saati uzun yıllar kullanmayı amaçlıyorsunuz ve bu yüzden 15.000-20.000 TL kadar para ödüyorsunuz, bu saatlere 5.000-10.000 TL vermek uzun vadede mantıksız ve dayanıksız diye düşünüyorum.