Makaleler
1
Cihaz
iPhone 11
Fiyat algımı mı kaybettim bilmiyorum ama bana aşırı pahalı gibi geliyor. Beğendim de… sizce çok pahalı mı? Akıllı saatlerin ömrü ne kadar ki? Sürekli bir akıllı saat alasım geliyor ama heves gibi geliyor. 6000 TL verdikten sonra pişmanlık duygusu yaşarım diye düşünüyorum. Şehrimde temiz 2. el de yok, mantıklı yuvarlak alternatif bir akıllı saat de yok. Ne dersiniz? Fikir almam lazım.

Fiyat algımı mı kaybettim bilmiyorum ama bana aşırı pahalı gibi geliyor. Beğendim de… sizce çok pahalı mı? Akıllı saatlerin ömrü ne kadar ki? Sürekli bir akıllı saat alasım geliyor ama heves gibi geliyor. 6000 TL verdikten sonra pişmanlık duygusu yaşarım diye düşünüyorum. Şehrimde temiz 2. el de yok, mantıklı yuvarlak alternatif bir akıllı saat de yok. Ne dersiniz? Fikir almam lazım.

Özelliklerini kullanacağını düşünüyosan alınır. 3 seneyi geçmiştir belki ne zaman aldığmı hatırlamıyorum. Honor Watch GS Pro almıştım. Adım atma ve egzersiz kaydı gibi özellikler dışında çok fazla özelliğini kullanmadığım için ve hala saat taş gibi olduğundan değiştirme ihtiyacı hissetmedim.

Akıllı saatlerin ömrü ne kadar bir fikrim yok, ancak 3 yıl akıllı saat kullanıp tekrardan normal saat kullanmaya geçmiş biri olarak deneyimlerimi aktarayım.

Akıllı saati ne için (spor, sağlık, görünüm vb.) aldığınıza karar verin önce. Örneğin ben, çok fazla spor yapamadığım ve ne kadar uyuduğum gibi veriler ile ilgilenmediğimden sattım. Akıllı saatlerdeki asıl odak spor ve özelleştirilebilir olması. Spor yapan biri değilseniz özellikleri çok da bir işinize yaramayacak, işinize en çok yarayan özelliği belki de telefon ile konuşmak ve bildirimleri okumak olacak ki bence gereksiz. Bir diğer husus sağlık takibi, açıkçası ben bu saatlerin yaptığı ölçümlerin doğruluğuna inanmıyorum elbette doğruluk payı olabilir ancak kandaki oksijen değeri, stres seviyesi gibi şeylerde verdiği veriler bence doğru değil. Uyku takibi ise ne kadar gerekli tartışılır, insan bir an düşünüp "ulan bu saat benim uykumu takip etse ne değişecek, takip etmese ne değişecek?" diye sorgulayabiliyor ki temel olarak satıp normal saatlere dönme nedenim de bu mantıklı düşüncem olmuştu.

Uzun vadede sürekli şarj olayı ile uğraşmak sıkıcı gelebiliyor, hatta bazen saati şarj etmeden görüntüsü için taktığım da oluyordu. Kişiselleştirme olarak saat arayüzlerini değiştiriyorsunuz ancak değiştirmek için saat arayüzlerine de para bayılmanız gerekiyor, herhalde bu güne kadar 1.000-1.500 TL civarı kadar saat arayüzüne para harcamışımdır. Saat arayüzü alırken normal saatler gibi (Diesel, Seiko vb. markalara ait saatler) gözüksün diye saat arayüzü alıyorsunuz ama yapaylık çok rahatsız edici düzeyde oluyor ve kullanamıyorsunuz, yani tamamen dijital bir saat arayüzü kullanmak uyumlu oluyor bu cihazlarda.

Uzun lafın kısası saate ne için ihtiyacınız var ona bakın, spor yapmıyorsanız ve uyku, sağlık gibi verilerle de uğraşmıyorsanız gereksiz bir harcama. Sonuç olarak kaliteli bir analog saat alırken o saati uzun yıllar kullanmayı amaçlıyorsunuz ve bu yüzden 15.000-20.000 TL kadar para ödüyorsunuz, bu saatlere 5.000-10.000 TL vermek uzun vadede mantıksız ve dayanıksız diye düşünüyorum.

Değil hatta ucuz sayılır. Ömür olarak düzgün kullandığınız sürece yıllarca kullanırsınız. Normal belli bir kalitenin üstündeki saate de zaten az para vermeyeceksiniz. Aldıktan sonra pişman olur musunuz o size kalmış. Ben 2,5 yıldır gayet keyifle kullanıyorum. Hatta şu anda da kolumda saat duruyor.

Bu noktada gün içerisinde yaptığınız aktivitelere bakmanız gerek.

Apple watch kullandığım için ona istinaden daha önce şöyle bir şey yazmıştım:
Sağlık ve spor için kusursuz çalışıyor. Suya dayanıklı, sıcak ve soğuk havalarda problem yaşatmıyor. Sağlam ve pil ömrü çok uzun. Telsiz olarak kullanılabiliyor, kaza yaparsanız, kalp krizi geçirirseniz otomatik olarak yardım çağırıyor. EKG bile çekiyor. Faydaları say say bitmez.

Türkiye'ye göre pahalı fakat Amerika gibi ülkelerde 1-1.5 maaşınız ile hem son model watch hem de iphone alabiliyorsunuz. Telefonumu veya cüzdanımı çaldırmamın mümkün olacağı ortamlarda sadece saat ile bile dışarı çıktığım oluyor, ödeme, iletişim vs. tüm işlemlerimi ondan yapabiliyorum.

Sporda sürekli telefonu elime almak, nabız ölçümü gibi şeylerle uğraşmama gerek kalmıyor. Ben uğraşmadan tüm değerlerimi takip ediyor. Rapor sunuyor.

Uyku takibi konusuna gelirsek uyku saatinize ve kalitesine göre o günkü beslenmenizde değişiklikler yapmanız gerekiyor. Uykunuz ne yiyip ne içeceğinizi bile belirliyor. Kaslar iyi dinlenmezse, az uyursanız mecburen takviye gıdalarda artış yapıyorsunuz.

Fakat tekrar söylediğim gibi bu yazdıklarım apple watch için geçerli, diğer ürünleri kullanmadım.

Değil hatta ucuz sayılır. Ömür olarak düzgün kullandığınız sürece yıllarca kullanırsınız. Normal belli bir kalitenin üstündeki saate de zaten az para vermeyeceksiniz. Aldıktan sonra pişman olur musunuz o size kalmış. Ben 2,5 yıldır gayet keyifle kullanıyorum. Hatta şu anda da kolumda saat duruyor.

Hangi modeli kullanıyorsunuz?

Akıllı saati ne için (spor, sağlık, görünüm vb.) aldığınıza karar verin önce. Örneğin ben, çok fazla spor yapamadığım ve ne kadar uyuduğum gibi veriler ile ilgilenmediğimden sattım.
Hocam, görünüm tamamen kişisel tercih meselesi ama ben dijital saatleri daha kullanışlı ve hoş buluyorum. Casio'nun dijital saatlerine baktım, saatçide denedim fakat aşırı ufak duruyorlardı. Daha büyük olan G-Shock dijital çelik modeli vardı ama o da 20.000 TL civarındaydı. Plastik dijital G-Shock'lar ise ya çok pahalı ya da uygun fiyatlı olanları tarz olarak hoşuma gitmiyor. Bu yüzden acaba replika mı alsam diye düşünüyorum, fakat bu da sanki olmadığım gibi görünmek gibi geliyor.

Bu yüzden acaba replika mı alsam diye düşünüyorum, fakat bu da sanki olmadığım gibi görünmek gibi geliyor.
Saati, saate bakmak için kullanıyorsan replika alma, ama görünüm için takıyorsan al gitsin. Bir tanıdığım var, sürekli çakma saat kullanır hatta bazı saatleri çalışmaz ama görünüm için takar.