mercha

Yetkin
Makaleler
3
Yer
Manisa, Türkiye
Altı ay önce Alienware M15 R5'ten MacBook Air M3'e geçiş yapmıştım. Şimdi geriye dönüp baktığımda, bu cihazın günlük hayatıma nasıl etki ettiğini değerlendirme zamanı geldi.

1742070799632.webp

MacBook Air M3'ün en büyük artıları taşınabilirliği ve pil ömrü oldu (Starbucks'ta daha uzun süre hava atabiliyorum). 12-15 saat arası kullanım süresiyle şarj endişesi olmadan günü tamamlamak büyük rahatlık. Fansız yapısı günlük kullanımda sessizlik sağlıyor ama uzun süren ağır işlerde ısınma hissediliyor. Performans olarak, günlük kullanım ve hafif iş yükleri için gayet yeterli. 8 GB RAM, MacOS'in bellek yönetimi sayesinde oldukça verimli kullanılıyor ve çoklu görevlerde herhangi bir darboğaz hissettirmiyor.

1742070962225.webp

macOS ekosistemine alışmak zor olmadı. AirDrop, Handoff gibi özellikler işleri hızlandırıyor. Trackpad deneyimi hâlâ rakipsiz. Bir de üstüne Swish diye bir uygulama kurdum ve pencere yönetimini bile trackpad ile yapıyorum. Ekran kalitesi güzel, renk doğruluğu tatmin edici, ancak parlaklık seviyesi bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor. Çoklu görev konusunda sistem genel olarak akıcı çalışıyor, birden fazla uygulama açıkken bile performansta düşüş yaşamıyorum.

Ekosistemcik;

Ekran Resmi 2025-03-15 23.40.54.webp

Oyun tarafında Mac hâlâ Windows'un gerisinde. Apple Metal optimizasyonu olan oyunlar fena değil ama genel olarak Windows'a kıyasla seçenekler sınırlı. Parallels veya CrossOver gibi çözümler bazı oyunları çalıştırabiliyor ama tam performans beklememek lazım. Şu zamana kadar sadece native Minecraft ve Parallels üzerinden MiSide oynadım.

1742071081801.webp

Sonuç olarak, MacBook Air M3 hafiflik, pil ömrü ve ekosistem avantajlarıyla beni memnun etti. Günlük kullanımda herhangi bir eksiklik hissetmiyorum ve sistem stabil çalışıyor. Şu an bir Windows laptopa geçer miyim? Hayır. Ama bu Mac'in yanına bir RTX 5070'li kasa iyi giderdi. Tabii ekonomi el vermiyor, o yüzden şimdilik hayallerde yaşıyoruz. 😅