- Makaleler
- 1
CO yapılıyken CS yapılabiliyor mu? +200'deki sıcaklık fırlamasını engellemek için voltajı sizin gibi kilitlemek mi gerekiyor? Elle voltaj gireceksek sanırım CO patlayacak.
Yani şimdi 600 ve 650 FPS örneği vermiş 2 sistem üzerinden. Birinde 6600 CL24 600 FPS alsın, diğerinde 650 FPS ama 6000 CL32 olsun demiş. 650 FPS olan, her daim daha akıcı oyun deneyimi sunar görüşüne ben katılmıyorum. Saçma buluyorum bu kısmı. %1 ve %0.1 FPS'ler ne alemde? Tamam X3D için çok fark olmadığını kabul etsek de örneğin bir 9700X için bariz fark olacaktır. Her şey ortalama FPS değildir, Gaming özelinde akıcılık parametreleri var. O konuda yanlışı var, katıldığımı söyleyemem. Onun haricinde video başarılı, niş kitleye hitap ediyor. Diğer dediklerine de katılıyorum, bunlar boş adam işi. Kimse de uğraşıp size ayarlamaz, cebine 3-5 kuruş koyun tarzında belirtmek istemiş. Haklı burada, bundan sonrasında ben de uğraşmayacağım kimseyle zaten. Vefa nedir bilen yok.
CO ve CS ayrı ayarlar, PBO algoritmasına dahil ikisi de. Medium, High ve Max. Freq. için CS ile her daim oynarsın. İhtiyaca göre bakarsın, Ryzen Per Core rehberini takip et. Orada çekirdekleri tek tek belli bir voltaja sabitledikten sonra Shaper üzerinden frekans aralığına özel eğri ve negatif Offset'ler ile ilerlersin. Videoda mantığını anlatmış.
En azından emeğe saygı, bunları anlatan bir insan var TR'de. Kendisiyle fikir uyuşmazlıklarım olmasa iyi bir ikili olabilirdik. Bu tarz insanlara sahip çıkmak lazım, artık türümüz tükendi. Kişi bazlı da artık ben de uğraşmayacağım. Ücretli hizmet bunların hepsi, o konuda haklı. OC ya da tuning konularında fikir uyuşmazlıkları zaten olur, yılların tecrübesi onda ya da bende, bir başkasında farklı olabilir. Bu işlerde tek bir doğru yok, her şeye rağmen saygı duymak lazım.
BCLK, RAM stabilitesinin içinden geçiyor. Gen 3 M.2 bağlıysa 100.25 MHz dahi yapamadım ben, Gen 4 ile 102-103 MHz aralığı mümkün. GPU ile de alakası var, NVIDIA ve AMD sınırları farklı. ECLK ve asenkron yoksa uğraşmaya değmez. 101-102 MHz BCLK ile belki oynanır. Tüm timing, voltaj, frekans vs. gözden geçirilmesi lazım. 2200 FCLK, 101 BCLK ile 2222 MHz tekabül eder. Boot etmez çoğu sistemde. 2233 açabilen örnekler çok sınırlı çünkü. @TechMad uğraşırsa ona yarayabilir, 2233 açabiliyor onun çip. 2222 FCLK ve 6000 MT/s özelinde iş yapar. 101 BCLK ile 6060 MT/s edecektir.
PBO stabilitesini de bozacaktır, sil baştan uğraşmak gerekir. Çarpan 100.00 MHz yerine 101-102 MHz olması bunu gerektiriyor.
Son düzenleme: