Konu Başlıkları Gizle
Merhaba,
Bu rehberde hash nedir, ne için doğrulanmalıdır ve hash doğrulamasını 7-Zip kullanarak nasıl yapabilirsiniz onu göreceksiniz.
Bende Fedora 39 Workstation ISO'su mevcut, örnekler bunun üzerinden olacak.
Fedora 39 Workstation bazında hash değerinin kontrolü için sitesinden checksum dosyasını indirdim, indirilen dosyayı direkt tarayıcıda açınca SHA-256 hash değerine ulaştım. CTRL + F ile bende mevcut olan ISO'nun değerini karşılaştırdım ve aynı çıktı. Bu da demek oluyor ki veri bütünlüğü yerinde.
Bu rehberde hash nedir, ne için doğrulanmalıdır ve hash doğrulamasını 7-Zip kullanarak nasıl yapabilirsiniz onu göreceksiniz.
Hash nedir, ne için doğrulanmalıdır:
Hash, veri bütünlüğünü kontrol etmek için çeşitli matematiksel algoritma türlerinin kullanımı sonucu oluşan sabit bir değerdir. Hash doğrulaması ile dosyanın veri bütünlüğünün kontrolü sağlanır. Eğer kontrolünü sağladığınız dosyanın hash değeri orijinal dosya ile aynı değil ise dosyanın veri bütünlüğü yerinde olmayabilir.Hash doğrulaması:
Bu rehberde 7-Zip üzerinden ilerleyeceğim için 7-Zip'in sisteminizde kurulu olması gerekiyor. 7-Zip'i buradan indirip kurabilirsiniz.Bende Fedora 39 Workstation ISO'su mevcut, örnekler bunun üzerinden olacak.
- Hash doğrulaması yapılacak dosyaya sağ tıklayın, Windows 11 kullanıyorsanız en alttaki seçeneği seçin veya Shift'e basılı tutarak sağ tıklayın.
- Açılan menüden 7-Zip'e gelin, sonra CRC SHA, en sonunda da hash doğrulama algoritmasına tıklayın. Ben SHA-256 kullanacağım.
- Karşınızda SHA-256 hash değeri. Bu değeri orijinal dosyanın değeri ile karşılaştırarak veri bütünlüğünün yerinde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
af52046e43c6f06afd3456d2a9a36dd9782fcb204f05a21b1c31f593db36a8e8
Fedora 39 Workstation bazında hash değerinin kontrolü için sitesinden checksum dosyasını indirdim, indirilen dosyayı direkt tarayıcıda açınca SHA-256 hash değerine ulaştım. CTRL + F ile bende mevcut olan ISO'nun değerini karşılaştırdım ve aynı çıktı. Bu da demek oluyor ki veri bütünlüğü yerinde.