lawlawlaw

Gelişen
https://techolay.net/sosyal/konu/60-000-70-000-tlye-toplama-sistem-onerisi.128545/ şu konuda @20424 hocamın önerdiği sistemi almayı düşünüyorum. Fiyatı 70.854 TL. Bu fiyata alternatif, daha iyi bir sistem mümkün mü? Ekran kartı 5070 Ti olsun istiyorum.

Screenshot 2025-08-13 at 11.06.33.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Hazır sistem için diyorsanız mantıklı duruyor hocam. Ayrı ayrı toplayacaksanız daha iyi bileşenler ile bir setup hazırlanabilir.

Hazır sistem için diyorsanız mantıklı duruyor hocam. Ayrı ayrı toplayacaksanız daha iyi bileşenler ile bir setup hazırlanabilir.
bu sistemdeki parçaları ayrı ayrı topladığımda daha pahalıya gelmişti. yine 70k ya tavsiye edebileceğiniz bir sistem var mıdır? Ayrı ayrı da toplayabilirim.

https://www.akakce.com/islemci-sogu...ssin-spirit-120-plus-v2-fiyati,217779872.html

Böyle bir sistem yaptım 71600 tutuyor sanırım. Anakarttan biraz daha kısılabilir, SSD Kioxia experia Pro yapılabilir. Arkadaşlar yardımcı olacaktır.

https://www.akakce.com/islemci-sogu...ssin-spirit-120-plus-v2-fiyati,217779872.html

Böyle bir sistem yaptım 71600 tutuyor sanırım. Anakarttan biraz daha kısılabilir, SSD Kioxia experia Pro yapılabilir. Arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Çok bilgili değilim o yüzden soruyorum. İşlemci benim attığım sisteme göre sanırım daha kötü. İşlemciden kısıp anakarta yatırım yapmak mantıklı mıdır? Bunlara ek ssd de okuma yazma hızı olarak daha düşük.

Çok bilgili değilim o yüzden soruyorum. İşlemci benim attığım sisteme göre sanırım daha kötü. İşlemciden kısıp anakarta yatırım yapmak mantıklı mıdır? Bunlara ek ssd de okuma yazma hızı olarak daha düşük.
İlk attığın sistemde problem görünmüyor, sadece RAM kısmını 7800X3D için 6000 CL30 olarak değişmeye çalışın opsiyon varsa, sonrasında foruma konu açın, 7800X3D RAM optimizasyonu olarak, Hynix RAM'ler için optimize edersiniz sistemi, performans artışı sağlar 1080P/1440P'de, olası mikro takılmaların da önüne geçmiş olursunuz bir miktar. Şu anki CL36 RAM'ler Samsung çünkü. O da fena değil ama Hynix ile aynı para sonuçta, almak anlamsız. Hazır sistem firmalarının bir oyunu bu biraz da.

İlk attığın sistemde problem görünmüyor, sadece RAM kısmını 7800X3D için 6000 CL30 olarak değişmeye çalışın opsiyon varsa, sonrasında foruma konu açın, 7800X3D RAM optimizasyonu olarak, Hynix RAM'ler için optimize edersiniz sistemi, performans artışı sağlar 1080P/1440P'de, olası mikro takılmaların da önüne geçmiş olursunuz bir miktar. Şu anki CL36 RAM'ler Samsung çünkü. O da fena değil ama Hynix ile aynı para sonuçta, almak anlamsız. Hazır sistem firmalarının bir oyunu bu biraz da.
maalesef ram için cl30 seçeneği bulunmuyor.

Screenshot 2025-08-13 at 12.26.55.webp

İşlemci oyun için sizin sistemdeki model çok daha iyi evet. Anakarttan kısılabilir, 4k seviyesine çekilebilir.

O halde bu şekilde alın, çok problem olmayacaktır. Mikro-takılma vesaire fark ederseniz konu açın, Samsung RAM optimizasyonu da mevcut Hynix kadar olmasa da, aman aman fark söz konusu değil. 6000 frekans 1:1 mod kullanılacak zaten.

AM5 platformunda ilk etapta EXPO vesaire açmayın, ilk iş BIOS update yapın anakart sitesinden son sürüme, hangi anakartı aldığınız çok da önemi yok bu adımı yaparsanız. Sorunsuz açar 2x16 RAM, problem olmaz. Eski BIOS'larda bazı kartlarda uyumluluk sorunu mevcut, onları giderdiler, o yüzden güncel kalmanız gerekiyor @lawlawlaw

B650M-R de iş görür, MSI Gaming PLUS kartı da iyidir bahsedilen, bütçeye göre hareket etmek lazım. Artıları/eksileri var tabi, ASUS giriş seviye kartlarına pump_fan girişi koymuyor mesela, pompayı cpu_fan'a vesaire bağlaman gerekecek böyle bir durumda. Bir zararı olmaz ama radyatör fanlarını da sys_fan'a bağlayacağını düşünürsek, fan başlıkları sayısı giderek azalıyor, kasada da fan kontrolcü yoksa böyle bir durumda 4 adetten fazla kasada fan kullanmak problem olacaktır PWM fanlar için. Molex fanlar zaten tarih oldu artık. Bazı giriş seviye kasalarda mevcut.

Sıvı soğutucu kullanmaya karar verirsen diye, böyle bir detay paylaşmak istedim. @lawlawlaw

O halde bu şekilde alın, çok problem olmayacaktır. Mikro-takılma vesaire fark ederseniz konu açın, Samsung RAM optimizasyonu da mevcut Hynix kadar olmasa da, aman aman fark söz konusu değil. 6000 frekans 1:1 mod kullanılacak zaten.

AM5 platformunda ilk etapta EXPO vesaire açmayın, ilk iş BIOS update yapın anakart sitesinden son sürüme, hangi anakartı aldığınız çok da önemi yok bu adımı yaparsanız. Sorunsuz açar 2x16 RAM, problem olmaz. Eski BIOS'larda bazı kartlarda uyumluluk sorunu mevcut, onları giderdiler, o yüzden güncel kalmanız gerekiyor @lawlawlaw

Son bir soru daha sormak istiyorum mevcutta ki anakart ASUS PRIME B650M-R AM5 DDR5 Micro ATX
bunu ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI AM5 DDR5 Micro ATX Anakart ile değiştirmek bana büyük avantaj sağlar mı?

Gelecekte yeni ram, ekran kartı vs. aldığım senaryo için de aynı şekilde B850M çok daha avantajlı olur mu?