Bütçe
65.000-80.000 TL
USB port ihtiyacın varsa B850M Force ilaveten Powered USB Hub alabilirsin, ihtiyacını göreceğini düşünüyorum. @RPM Ben öyle yapardım, daha ucuza kapatmış olursun. Anakarta bu kadar yatırım mantıklı değil, Force'ta da kısacaktır mantıken. M.2 düşmanı bu kartlar, USB'den kısmayı bir tek MSI ile ASRock akıl etmiş anlaşılan.

X8 mevzusu çok önemli değil zaten, %3-5 kayıp önemsiz. 110 FPS yerine 105 FPS takılırsın. Bazen Drop, Stutter sorunlarına sebebiyet verdiği oluyor ilginç şekilde ama onlar yazılımsal sıkıntılardı. Şimdiye çoktan düzelmiş olması lazım. Aynı şekilde DRAM'siz M.2'ye işletim sistemi kullanmayın.

Bu anakarta ne dersiniz hocam? USB port sayısı fazla ve fiyat olarak önceki seçeneklere göre daha uygun. 2 M.2 ve 4 SATA slotu var. Bana yetiyor.

1781162014164.webp

Bu anakarta ne dersiniz hocam? USB port sayısı fazla ve fiyat olarak önceki seçeneklere göre daha uygun. 2 M.2 ve 4 SATA slotu var. Bana yetiyor.

Eki Görüntüle 256395

Aorus ve B850/X870 olduğu müddetçe sorun yaşamazsın. Sadece bu kartlarda BIOS Flashback vs. gerekebiliyor, RAM kaynaklı sıkıntı olabiliyor. İlk açılışta dahi açılmadığı olabiliyor yani, Clear CMOS düğmesi de yok. CLR_CMOS pinlerinden CMOS sıfırlaman ve BIOS Flashback butonu ile de BIOS güncellemen gerekebilir. İlk açılış uzun sürebilir sürmesine ama hiçbir türlü Boot etmezse bu tarzda yaklaşman lazım. Çözüm bu, bu kartlarda. A2-B2 slotlarına takacaksın zaten 6000 CL30 2x16. Bazen denk gelebiliyor.

@Ayhan Dönmez, @Telefonunu Çıkra yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Parçaları alınca buraya yazarım. Sistemi tamamen yenileyince bir konu da açabilirim.

Bir de ek tavsiye, sistem ilk açılış başarılı olsa dahi BIOS Beta olmayan son sürüme güncellemeden önce EXPO vs. açmayın, gaipten kalma BIOS ile gelebiliyor bu kartlar. Zaten ilk açılışta eğer DRAM sarı ışık yakarsa anakart, tek sebebi BIOS kaynaklı bellek uyumsuzlukları, başka bir şey değil. Ayrıca sokette Bent pin olup olmadığına da dikkat edin işlemciyi yerleştirmeden önce ve soğutucu montesine dikkat edin. Bunların hepsi önemli, vidalar dönmediği yerde bırakılacak ve çapraz sıkılacak sırasıyla. EXPO açarken de Integrated Graphics, işlemcindeki dahili grafik birimini de kapat eş zamanlı olarak. Bu da AM5'te baş belası olabiliyor. EXPO açmadan önce bu 2 adıma dikkat edin yani, başka türlü sorun yaşayacağını sanmam. GCC, anakart yazılımı biraz problematik. Anakart yazılımları genel olarak forumlarda zaten tavsiye edilmiyor, türlü sorunlara sebebiyet verdiği oluyor. Denemeden bilinmez, her sistem farklı. Alternatif yazılımlara yönelirsin. OpenRGB, Fan Control vs. gibi.

Gigabyte'da sonu küçük ''a'' ya da küçük harf ile biten BIOS'lar Beta'dır, o BIOS'lardan kaçının. Giga'da sorunlu çoğu çünkü, ASUS'un aksine diğer firmaların Beta'larını tavsiye etmiyoruz.

Gigabyte'ın TR sayfasını değil globali takip edin bir de, orada daha güncel hali paylaşılıyor gördüğüm kadarıyla. TR'ye gecikmeli geliyor BIOS ve sürücüler anakart sitesinde. @RPM

Zaten ilk açılışta eğer DRAM sarı ışık yakarsa anakart

Burada demek istediğim DRAM sarı ışıkta kalıp da sistem hiçbir türlü açılmazsa dikkat etmen gerekli. Yoksa Memory Training sürecindeyken zaten Debug LED sarı yakacaktır, onda sorun yok. Sarı-kırmızı beraber yakıp da Boot etmezse dediğim aşamaları gözden geçireceksin. Sadece bir ön bilgilendirmeydi, Gigabyte'da bu tarz çok denk geldi çünkü. O an için ne yapacağını bilemeyebilirsin, şimdiden söylemiş oldum. @RPM

Ekran kartını yükseltmek daha cazip geliyor.

Şimdilik 9600X vs. alıp sonrasında Zen 6'da güncellersin. Bence ekran kartına aban şu anlık. 9070 XT 30K bandına düşebiliyor İncehesap GG'de. Bakarsınız. Zaten AM5 soket desteğini uzattı, İntel gibi değil bu hususta. @RPM

Son düzenleme: