EmirLuck

Uzman
7800X3D bilgisayarda başka bir işlem yapılmıyorken 88 derece ve 17900 puan alıyor Cinebench R23 testinde. Aynı testi, 4080 Super ekran kartım FurMark 2K testindeyken yapınca da 7800X3D, 89'a kadar geliyor, kimi zaman 90'ı görüyor bir saniyeliğine ve 17200 puana geriliyor.

İşlemcinin hava soğutmayla da olsa (Thermalright peerless Assassin 120 SE ki çoğu 360mm sıvı soğutmaya denk oluyor.) 89'u görmesi normal midir, zarar verir mi?

Soğutucu çok da yeterli değil, 240-280mm soğutucularla kapışır. UV ile 80 civarına düşürülebilir diye düşünüyorum.
Hocam eğer yanlış hatırlamıyorsam 6K'ya falan satılan 360mm soğutuculardan daha iyi olması lazım. Üst modeller tabii daha iyidir. Onlarla Noctua kapışır anca. UV konusunda bilgim yok, bu dereceler normal mi onu soruyorum.

Hocam eğer yanlış hatırlamıyorsam 6K'ya falan satılan 360mm soğutuculardan daha iyi olması lazım.
Peerless Assassin guzel bir sogutucu ancak o kadar da abartmaya gerek yok. Sonucta hava sogutmada da sinirli heatsink alani ile yapilabileceklerin siniri var.
UV konusunda bilgim yok, bu dereceler normal mi onu soruyorum.
Eco Mode ile biraz ugrasabilirsiniz o zaman. Tabii UV'nin aksine performansiniz dusecektir bir nebze.

Bence zararlik bir durum yok bu arada. Muhtemelen bu kadar yuksek dereceleri gorme sebebiniz bence Zen 4 islemcilerde derece sensorunun raporlama seklinden dolayi zaten.

Hocam eğer yanlış hatırlamıyorsam 6K'ya falan satılan 360mm soğutuculardan daha iyi olması lazım.
Sıvı soğutucuların BIOS profilinde sadece fan değil ekstra pompa devirlerinde de değişiklik yapılabiliyor. Herkes bu işlemcilerin 89-90 derece görmesinin normal olduğunu söylüyor ama çok basit birkaç değişiklikle 360mm soğutucularla UV yapmadan 80 derecenin altında kalabiliyor. Bendeki 7950X3D ve arkadaşımdaki 7800X3D işlemcilerde benzer ayarları yaparak bu sıcaklıkları 80 derece altında tutabiliyoruz stres testlerinde. Kullandığımız soğutucular da 6K civarına satılan Thermaltake TH360 ARGB modeli, hatta Inventus'ta 4600 TL civarında.

Normal hava soğutmalarda bunu düşürme potansiyeli bu kadar iyi olmayabilir ama "varsa" (10 yıldır hava soğutma kullanmıyorum) BIOS'taki fan yüzdelerini daha düşük sıcaklıklarda yükselterek belki biraz daha serin çalışmasını sağlama şansın olabilir.

7800X3D bilgisayarda başka bir işlem yapılmıyorken 88 derece ve 17900 puan alıyor Cinebench R23 testinde. Aynı testi, 4080 Super ekran kartım FurMark 2K testindeyken yapınca da 7800X3D, 89'a kadar geliyor, kimi zaman 90'ı görüyor bir saniyeliğine ve 17200 puana geriliyor.

İşlemcinin hava soğutmayla da olsa (Thermalright peerless Assassin 120 SE ki çoğu 360mm sıvı soğutmaya denk oluyor.) 89'u görmesi normal midir, zarar verir mi?

Kasanız nedir kaç tane fan var? Kullandığınız termal macun modeli ne, ne kadar sürdünüz?

Hocam eğer yanlış hatırlamıyorsam 6K'ya falan satılan 360mm soğutuculardan daha iyi olması lazım. Üst modeller tabii daha iyidir. Onlarla Noctua kapışır anca. UV konusunda bilgim yok, bu dereceler normal mi onu soruyorum.

O kadar da değil abartmanın lüzumu yok, ECO modunu açarsanız düzgün değerlere ulaşırsınız.