@Geraltın kılıcı, NVIDIA'da DLSS varsa AMD'de FSR var. FSR Frame Generation var. Sadece pazarlama stratejisi olan teknolojilere bakarak GPU seçimi yapmak akıl kârı değil.
Tam olarak akıl karı olan şey. Teknoloji sonucunda kartı güçlendiren ve uzun süre idame etmesini sağlayan bir şey. Benim bahsettiğim DLSS'in 2x özelliği. Ayrıca AMD FSR 4 her oyunda yok. FSR 2.1 var hatta çoğu oyunda.
Ona bir şey diyememde 5060 9060XT ile denk değildir. Güç olarak 9060XT 5060 Ti seviyesi olmalı hemen hemen.

Arkadaşlar alınmaz ise neden alınmaz? Açıklıyabilir misiniz? Teşekkürler.

Amaca göre değişir. Ben hayatım boyunca rekabetçi CS 2, LoL, Valorant tarzı grafiksiz oyun oynayacağım dersen alınabilir. Bende mesela RX 580 8 GB var ve gayet mutluyum. Ama ben en üst ayarda AAA oyun oynayacağım dersen 8 GB orada batırır işte.

Tam olarak akıl karı olan şey. Teknoloji sonucunda kartı güçlendiren ve uzun süre idame etmesini sağlayan bir şey. Benim bahsettiğim DLSS'in 2x özelliği. Ayrıca AMD FSR 4 her oyunda yok. FSR 2.1 var hatta çoğu oyunda.
2 sene sonra NVIDIA zart zurt generation çıkartıp senin mevcut kartını toprağa gömünce böyle diyecek misin acaba? :D

Önden söyleyeyim AMD fanboyu falan değilim, hayatımda AMD kart bile kullanmadım. Mevcut kartım 3060.

@Geraltın kılıcı, NVIDIA'da DLSS varsa AMD'de FSR var. FSR Frame Generation var. Sadece pazarlama stratejisi olan teknolojilere bakarak GPU seçimi yapmak akıl kârı değil.
Tam olarak akıl kârı bence hocam. Her ikisini de deneyimlemiş birisi olarak yorumum:

FSR var deyip geçiyorsunuz ama FSR 4 & Redstone'un oyun desteği nasıl mesela? Önceki nesil FSR'ları saymıyorum bile, berbatlar. FSR 4 ile doğru düzgün bir şeye döndü.

Yani bu sadece bir pazarlama stratejisi falan değil. Siz de NVIDIA kullanıyormuşsunuz, bence AMD'yi deneyimleyin önce. Aradaki farkı görünce yorumunuzun değişeceğine eminim.

@Caner Uncu, bugün Frame Generation çıkıyor, bu özel ve sadece yeni neslin donanımı çalıştırabiliyor diyor. Yarın Multi-Frame Generation çıkartıyor ve "Bu sadece yeni çıkarttığım nesilde kullanılabilir, önceki nesillerde kullanılamaz" diyor ki sırf yeni nesil kartları satsın. AMD bir teknoloji çıkarttığında ise eğer mümkünatı varsa dinozor çağından kalma kartlara bile destek veriyor.

Anlatmak istediğim şey şu: GPU seçimi yaparken bu tarz pazarlama stratejileri tek kriteriniz olmasın. Zira saf kas gücü zayıfsa bu teknolojiler hiçbir işe yaramıyor tek başına. Siz mesela base FPS 50 altında bir oyunda Frame Generation açtınız mı? Ne kadar görsel artefakt, yüksek input lag yaptığını kendi gözlerinizle deneyimlediniz mi?

Tam olarak demeye çalıştığım bu. Bir kartın saf kas gücü zayıfsa istediğin teknolojiyi, istediğin özelliği koy arkadaş o kart bir hiçtir yeterli kas gücü olmadığı sürece.

@Hermione Jean Granger, tek kriter bu olmamalı elbette hocam ancak mutlaka dikkat edilmeli bence. Gerçekten AMD'nin sırf rakibinden eksik kalmamak için yaptığı teknolojiler çok ileri gidemiyor. AMD'nin bir şeye öncülük yapması lazım bu ekran kartı konusunda. Hep NVIDIA yapıyor, AMD de muadilini yapıyor.

Bence günümüzde artık saf güçten ziyade bu teknolojiler öne çıkıyor.

Bir kartın saf kas gücü zayıfsa istediğin teknolojiyi, istediğin özelliği koy arkadaş o kart bir hiçtir yeterli kas gücü olmadığı sürece.
Tam tersi olması gerekiyor. Önceden kas gücüne dayalıydı kartlar. Yeni bir oyun çıktığında kas gücü yetmiyorsa oynayamıyordun. Şimdi DLSS ile rahat oynuyorsun kas gücün zayıf olsa bile.

Açtığım konu da tam buna örnek işte. 2 nesil öncesinin orta segment kartı 3060 Ti ile 2K Ultra ayarlarda Cyberpunk gibi oyunu 60 FPS+ alarak oynayabiliyorum. DLSS olmasa oynayamazdım. Teknoloji > kas gücü.

@Caner Uncu, haklı olduğun yerler elbette var hocam. Yalnız burada bazı sorunlar var. Dediğim gibi base 50 altındayken açıldığı zaman Frame Generation ve DLSS gibi teknolojiler (Özellikle Frame Generation) kafayı yiyor. Input lag artışı oluyor, rahatsız edici görsel artefakt, ghosting gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. İşte bu yararlı olabilen teknolojileri tam kusursuz şekilde deneyimlememizi sağlayan altyapı ise base FPS'in en az 50 olmasını sağlayan kas gücü. Bu teknolojilere zemini kas gücü döşüyor. Saf kas gücü de en azından "Oynanabilir" seviyede o oyunu kaldırıyorsa, bu teknolojiler işte o zaman oldukça yararlı ve verimli bir hâle geliyor.

Ayrıca 3060 Ti hakkında iki nesil eski deyip de Cyberpunk'ın çıkış yılını da es geçmemek lazım. Evet ilk çıktığı zamandaki gibi kalmadı güncellemeler aldı hep ama sonuçta oyunun asıl çıkış tarihi 2020. 5-6 senelik oyun. 3060 Ti da o civarlarda çıktı. Cyberpunk ile yaşıt sayılır yani. Güncel ağır oyunlarla o kadar iyi performans elde etmeniz zor o kartla. Oynayamazsınız demiyorum, 2K Ultra 60+ FPS kadar güzel bir deneyim elde edemezsiniz diyorum sadece. Teknolojinin gücünü yavana atmıyorum beni yanlış anlamayın, elbette ki büyük önemi var. Ama gerçekten insanların "Bunda DLSS var bu kartı alayım" algısını anlamlandıramıyorum. İşte bu yüzden de fırsatçı satıcılar kartın başlığına sadece "DLSS" yazarak kartı olması gerekenden çok yüksek meblağlara satıyorlar... Gerçekten overrated. NVIDIA'nın kapitalist bir şirket olduğu ve agresif planlı eskitme yaptığı bariz ortada. Genellikle DLSS ve Frame Generation'ı bir "mucize" gibi ballandıra ballandıra anlatanlar NVIDIA fanboyu oluyor.