Ekran kartı ve ssd mevcut bende kusura bakmayın belirtmeyi unuttum.

Ekran kartı Asus tuf 4070 Ti kullanıyorum. 5080 Süper çıkınca değişecek veya 6000 serisi çıkınca 6090 veya 6080 dan birisi ile değişecek. Kısacası duruma göre bakacam. Şuan 4070 ti kullanmaya devam edecem yani

Ssd olarak elimde Samsung 980 PRO 1 TB var.

Parçaları beğenmenize sevindim. Tam da aklımdaki soru işaretine değindiniz. Ben de aslında 32 ram alasım gelmiyor. Çünkü şuan zaten 32 ram kullanıyorum. Tekrardan 32 alacağıma 64 almak mantıklı gibi. Lakin konu açtığım zaman kimse 64 önermiyor. Gereksiz diyorlar. Ben render edit işleriyle falan uğraşmıyorum. Dümdüz oyuncuyum. 32 GB RAM sizce 5 sene falan daha götürmez mi ? Eğer götürmeyecekse bu ram'in 64 olanını alıp geçeyim.

Fakat şunu da belirtmem lazım. Seçmiş olduğum Asus rog b850 anakartın QVL listesinde bu ram'in 32 GB olanı var , lakin 64 olanı yok maalesef. Bu anaların x870E-E olan modelinde 64 GB RAM listede var.

Bir önceki konuyu hatırlarsanız eğer QVL listesi önemli dediniz. Eğer 64 ram alacaksam anakartı da x870E-E yapmam gerekiyor. İki anakart arasında da 5 bin lira fiyat farkı var.

Uzun oldu biliyorum kusura bakmayın hocam :)
MSI'dan uzak dur yeter.
4070TI'da seni bayağı götürür zaten, sorun yaşamazsın. Madem render, edit vs. uğraşmıyorsun, AMD'de alabilirsin diye düşünüyorum. Şahsen ben öyle yapacağım inşallah.

RAM işini @Recep Baltaş daha iyi bilir, hocamızın bayağı bilgisi, fikri var o konularda.

Şöyle söyleyeyim, benim sistemim i7-7700K-1660 Super, DDR4-2400 MHz (2*8) 16 GB RAM var, sanal belleği kapatıyordum ben, SSD'nin ömrünü yemesin diye. Valorant, Discord açıkken ya Valorant atıyordu, ya Discord. Keza ETS2 oynarken de genelde ETS2 atıyordu oyundan. Olay Görüntüleyicisi'nde de bellek bitti, sanal bellek açın diyordu. 32 GB RAM varken sorun yaşamıyordum ama işte RAM sorunumu okumuşsundur, 16'ya düşmek zorunda kaldım. 32 günümüz için yeterli yalan değil ama böyle bir sistem alıyorsun, o kadar para döküyorsun neden 64 olmasın ki? Ya da 2*16 değil, 4*16 alabilirsin de.

EXPO destekli RAM olması önemli, diğer konuda bundan bahsetmiştim. GSKILL Trident de çok sağlam RAM'lerdir.

OC yapmayacaksan, X anakart almanın hiçbir anlamı yok. B anakartlarla da çıtırdan OC yapılabiliyor. EXPO açar, geçersin. O işlemciye de zaten OC yapıp, fanteziye girmeye gerek yok bence. :)

MSI konusunda şahsen sıkıntım bitmiyor zaten, teknik serviste çalışırken de hep MSI anakartları gelirdi saçma sapan arızalar, mavi ekranlar, hele bir tanesi gelmişti Z570 çipsetli tam modelini hatırlamıyorum, meğersem LAN kartı kronik sorunluymuş, kendi kendine arıza veriyormuş falan... Laptopları da ayrı bir dert. Kısacası, MSI'dan uzak dur. Üstüne basa basa söylüyorum. @Recep Baltaş'ın Sapphire nefreti, benim de MSI nefretim. :) Bilen bilir.

MSI'dan uzak dur yeter.
4070TI'da seni bayağı götürür zaten, sorun yaşamazsın. Madem render, edit vs. uğraşmıyorsun, AMD'de alabilirsin diye düşünüyorum. Şahsen ben öyle yapacağım inşallah.

RAM işini @Recep Baltaş daha iyi bilir, hocamızın bayağı bilgisi, fikri var o konularda.

Şöyle söyleyeyim, benim sistemim i7-7700K-1660 Super, DDR4-2400 MHz (2*8) 16 GB RAM var, sanal belleği kapatıyordum ben, SSD'nin ömrünü yemesin diye. Valorant, Discord açıkken ya Valorant atıyordu, ya Discord. Keza ETS2 oynarken de genelde ETS2 atıyordu oyundan. Olay Görüntüleyicisi'nde de bellek bitti, sanal bellek açın diyordu. 32 GB RAM varken sorun yaşamıyordum ama işte RAM sorunumu okumuşsundur, 16'ya düşmek zorunda kaldım. 32 günümüz için yeterli yalan değil ama böyle bir sistem alıyorsun, o kadar para döküyorsun neden 64 olmasın ki? Ya da 2*16 değil, 4*16 alabilirsin de.

EXPO destekli RAM olması önemli, diğer konuda bundan bahsetmiştim. GSKILL Trident de çok sağlam RAM'lerdir.

OC yapmayacaksan, X anakart almanın hiçbir anlamı yok. B anakartlarla da çıtırdan OC yapılabiliyor. EXPO açar, geçersin. O işlemciye de zaten OC yapıp, fanteziye girmeye gerek yok bence. :)
Hocam kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza. Lakin az önceki mesajımda belirttiğim üzere seçmiş olduğum g skill 32 GB ram'in 64 GB olan versiyonu seçmiş olduğum rog b850E anakartın QVL listesinde mevcut değil. X870e e modelinde listede var. Ona da gerek yok dediniz. O.c yapmayacam zaten. Yani rog b850E bana yeter aslında fakat ram olarak da gskill istiyorum bir yandan. Ama 64 olanı listede yok maalesef ne yapacam şu durumda ?

Hocam kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza. Lakin az önceki mesajımda belirttiğim üzere seçmiş olduğum g skill 32 GB ram'in 64 GB olan versiyonu seçmiş olduğum rog b850E anakartın QVL listesinde mevcut değil. X870e e modelinde listede var. Ona da gerek yok dediniz. O.c yapmayacam zaten. Yani rog b850E bana yeter aslında fakat ram olarak da gskill istiyorum bir yandan. Ama 64 olanı listede yok maalesef ne yapacam şu durumda ?
Anlatamamışım.

Senin seçtiğin RAM 2*16 ya hani, 2 paket alacaksın, 2*16+2*16 totalde 4*16 olacak hani. Anlatabildim umarım bu sefer.
X870'e gerek yok zaten, OC yapmayacağın için.

RAM konusunda Apacer, XPG, Patriot gibi saçma sapan markalardan uzak dur yeter.

Corsair tek geçer benim gözümde. O da çok nazlı işte. Her sistemle uyuşmuyor, etmiyor...

Anlatamamışım.

Senin seçtiğin RAM 2*16 ya hani, 2 paket alacaksın, 2*16+2*16 totalde 4*16 olacak hani. Anlatabildim umarım bu sefer.
X870'e gerek yok zaten, OC yapmayacağın için.

RAM konusunda Apacer, XPG, Patriot gibi saçma sapan markalardan uzak dur yeter.

Corsair tek geçer benim gözümde. O da çok nazlı işte. Her sistemle uyuşmuyor, etmiyor...
Ha tamam , Kusura bakmayın ben anlamamışım :)

Dediğiniz mantıklı evet 4 modül kullanabilirim. Gerçi am5 için çift modül dışına çıkmayın diye söylüyor millet ama size güveniyorum sorun değil.

Bir de Corsair tarafına bakayim ben , madem iyi diyorsunuz. Eğer Corsairde de durum aynıysa dediğiniz gibi yapacaz artık.
Çok teşekkür ederim bu arada hocam elinize yüreğinize sağlık.

Ha tamam , Kusura bakmayın ben anlamamışım :)

Dediğiniz mantıklı evet 4 modül kullanabilirim. Gerçi am5 için çift modül dışına çıkmayın diye söylüyor millet ama size güveniyorum sorun değil.
Güvenme. Kefil olamam, teknoloji işi şans işi çünkü. Olmazsa sonra küfretme arkamdan. :D

Sen kendine 2*32 GB olacak şekilde -QVL listesinde olursa iyi olur- "EXPO destekli RAM" olarak bak. EXPO yazmıyorsa, QVL listesine bakarsın. Sorun çıkmasını istemem üzülürsün sonra, uğraşır durursun.
Bir de Corsair tarafına bakayim ben , madem iyi diyorsunuz. Eğer Corsairde de durum aynıysa dediğiniz gibi yapacaz artık.
Çok teşekkür ederim bu arada hocam elinize yüreğinize sağlık.
Kingston, Crucial, Corsair gibi markalara yönelebilirsin.

Şu an piyasa nasıl bilmiyorum ama 32 GB RAM ile 48 GB RAM fiyatları birbirine yakındı. O sebeple 2x24 GB RAM ile topladım sistemimi. 2x32 GB kitler pahalı kalıyordu ve 48 GB sistemime ömrü boyunca yeter de artar. Bunu oyunlar için değil, oyun oynarken arkada, Discord, web tarayıcı vs. ve kötü kodlanmış bazı oyun ve programlar derken insanı güvende tutar.

Güvenme. Kefil olamam, teknoloji işi şans işi çünkü. Olmazsa sonra küfretme arkamdan. :D

Sen kendine 2*32 GB olacak şekilde -QVL listesinde olursa iyi olur- "EXPO destekli RAM" olarak bak. EXPO yazmıyorsa, QVL listesine bakarsın. Sorun çıkmasını istemem üzülürsün sonra, uğraşır durursun.

Kingston, Crucial, Corsair gibi markalara yönelebilirsin.
Estağfurullah hocam ne küfürü.

2x32 expo ram olarak bakıyorum ohalde. Şuan önümde Akakçe açık. Diğer sekmede de anakartın QVL listesi açık.

Gskill listede yoktu zaten biliyordum. Şimdi corsaire baktım maalesef o da yok.

Bir de şu crucial olana bakacağım şimdi. O da yoksa bir yolunu bulacam artık. Qvl Listesi dışına çıkmak hiç istemiyorum. Kimseye bir şey olmaz , bana kesin olur. Hayatta her zaman şanssızdım zaten.

Tekrardan teşekkür ederim hocam. Vaktinizi ayırdınız. Bu bile benim için yeterli.

Şu an piyasa nasıl bilmiyorum ama 32 GB RAM ile 48 GB RAM fiyatları birbirine yakındı. O sebeple 2x24 GB RAM ile topladım sistemimi. 2x32 GB kitler pahalı kalıyordu ve 48 GB sistemime ömrü boyunca yeter de artar. Bunu oyunlar için değil, oyun oynarken arkada, Discord, web tarayıcı vs. ve kötü kodlanmış bazı oyun ve programlar derken insanı güvende tutar.
Hocam aslında fiyatı hiç önemli değil. Tek derdim var anakartın qvl listesinden bir ram olsun. Maksat kafam rahat etsin. 32 GB listede var , 64 yok. Bu anakartı almayı çok istiyorum fakat böyle de bir sorun yaşıyorum işte.

Bu arada kullandığım RAM'ler Asus anakartımın QVL listesinde yok ama sıfır sorun. XPG Lancer Blade 2x24 GB DDR5 6400 MHZ CL32 RAM'ler ve işlemci ile RAM'ler 1:1 çalışıyor sorunsuz.

Bu arada kullandığım RAM'ler ASUS anakartımın QVL listesinde yok ama sıfır sorun. XPG Lancer Blade 2x24 GB DDR5 6400 MHz CL32 RAM'ler ve işlemci ile RAM'ler 1:1 çalışıyor sorunsuz.

Vallahi imrendim size hocam ne yalan söyleyim. Az önce dedim ya hani kimseye bir şey olmaz bana olur diye. Ben bunu bildiğim için kesin başıma iş gelir.
İnşallah siz de sorunsuz kullanmaya devam edersiniz hocam. Ben şu Akakçe'den RAM bakınayim kendime. Liste içinden kaliteli bir RAM bulursam sanırım 64 GB alacağım gibi. 32 bu zamanda pek alınası değil. Sizinki gibi 48 de alabilirim aslında şimdi ona da bakacağım. Eğer herhangi bir konuda tereddütte kalırsam yeni bir RAM konusu açarım. Sizi de etiketleyeceğim artık benden kurtuluşunuz yok :D

RAM'de EXPO destekli ve 6400 MHZ'i geçmesin. Atıyorum 6600 MHZ RAM aldınız. Expo profilini aktif edince 6600 MHZ'de çalışacak ve işlemci ile RAM 1:1 çalışamayacak. 1:1 çalışması için RAM'i manuel 6400 veya altı frekanslara manuel indirip, stabil CL ve voltaj değerini tutturman gerekecek. İşin zor yani.
Ekran kartım RTX 4070 TI SUPER olduğu için Ryzen 7 7700 aldım işlemci olarak. Besliyor ekran kartımı. Bu işlemciye 50 MHZ OC yaptım, Ryzen 7 7700X oldu bir nevi. 9. nesil almama sebebim bu platforma asıl ve son işlemci ailesi gelecek yıl çıkacak. O işlemcilerde Ryzen 7 ailesi tek CCD'de 12 çekirdek olacak. Ardından 6 ay geçer tek CCD'de 12 çekirdekli Ryzen 7 X3D işlemci çıkar. İşte o işlemciyi almayı düşünüyorum. Mevcut ekran kartım için 8 bin TL'ye aldığım R7 7700 yetiyor.