DDR5 için konuşacak olursak aldığınız kitin base frekans çalışma değerleri. EXPO açmazsanız asla verimli şekilde kullanamazsınız.

Örnek veriyorum aldığınız işlemcinin Baseclock'u 3GHz. Ancak 5GHz'e kadar Boost oluyor. Siz 3GHz de kullanıyormuşusunuz gibi.

Verdiğim örnek doğru değil RAM için ancak konuyu anlamanız açısından bu şekilde açıklamaya çalıştım.

DDR5 için konuşacak olursak aldığınız kitin base frekans çalışma değerleri. EXPO açmazsanız asla verimli şekilde kullanamazsınız.

Örnek veriyorum aldığınız işlemcinin Baseclock'u 3GHz. Ancak 5GHz'e kadar Boost oluyor. Siz 3GHz de kullanıyormuşusunuz gibi.

Verdiğim örnek doğru değil RAM için ancak konuyu anlamanız açısından bu şekilde açıklamaya çalıştım.

Anladım şimdi vaktinizi bana ayırdığınız ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim, bir de bu işlem oyunlarda ekstra FPS sağlar mı acaba?

Anladım şimdi vaktinizi bana ayırdığınız ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim, bir de bu işlem oyunlarda ekstra FPS sağlar mı acaba?

Sorduğunuz sorunun cevabını bu videoda bulabilirsiniz.
Sentetik testler ve gerçek hayat her ne kadar farklı olsa da EXPO açmadığınız zaman yani JEDEC'te çalıştırdığınızda avarage FPS çok fazla etkilenmese de %0.1 %1 FPS değerleri inanılmaz düşüyor. Akıcılık azalıyor. EXPO önemli.

7/24 test yapmayacaksa ve 7/24 test dışında 95 dereceyi görmüyorsa neden 95 derece çalışmasını normal görüyorsun? TDP fark etmeksizin 95+ derece işlemci sağlığı için iyi bir havadis değil. 95 derece GÖREBİLSİN diye tasarlanıyor, hep öyle süregelsin diye değil.

Eğer işlemciler 95 derecede 7/24 çalışacak şekilde tasarlansaydı, üreticiler termal koruma ve throttle mekanizmalarına ihtiyaç duymazdı. Ek olarak Sürekli 95 derecede çalışan bir işlemcide yarı iletken yollar zamanla aşınır ve iletkenlik kaybı yaşanır. Bu, işlemcinin ömrünü kısaltır.

Ayrıca Termal Kapanma (Thermal Throttling) dediğimiz olay, yani İşlemci belirli bir sıcaklığa ulaştığında performansı düşürerek kendini korumaya alması durumu yaşanır. 95 derece, sürekli çalışma için güvenli bir sıcaklık değildir çünkü çoğu işlemci bu noktaya gelmeden önce kendini yavaşlatmaya başlar.

Cinebench muhabbeti:

Shader Cache işlemi, işlemcinin L3 önbelleğini ve bellek kontrolcüsünü yoğun olarak kullansa da CPU açısından Cinebench veya Prime95 kadar ağır bir yük oluşturmaz. Burada atlanmaması gereken nokta şu dostum; Shader Compilation sürecinde genellikle tek çekirdek performansı ön plandadır, ancak Cinebench çok çekirdekli yük bindirir. Üstüne üstlük Shader Cache işlemi sırasında FPU birimleri tam kapasite kullanılmaz, ancak Cinebench gibi testlerde FPU birimleri ve tüm çekirdekler yük altında kalır.
Bahsettigin gibi olsaydi sicaklik limitini daha asagiya cekerlerdi. Islemcinin maksimum sicaklik degeri nedir bakarsin diyelim ki 95 derece bu demektir ki islemci 94.9 derecede yillarca calisabilir.