Bütçe
Anakart Bütçesi 12 Bin TL
Artık önümüzdeki ay göreceğiz RAM'lerin stabilitesini onu da bu konuda iletirim topladıktan sonra. Yardımlarınız için minnettarım. Herkese çok teşekkür ediyorum.

MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart

Edit: 9950X ya da X3D gibi modeller alacak olsam ben future proofing yerine biraz daha VRM odaklı bakarım. B650M Tomahawk her ne kadar konuda paylaşılan B850'ler gibi PCI-e5.0 ya da çok yüksek frekans desteklerine sahip olmasa da çok tatlı güç yollarına ve komponent kalitesine sahip.

14 fazlı güç beslemesi artı daha iyi ses kartı ile gelir. Bağlanılabilirlik özellikleri de gayet yeterli. Benim önerim "bu fiyat bandında bu işlemcinin altına konulacak en iyi mobo nedir?" sorunun cevabı. Yoksa para çıkarsa 5 daha koyup X870 serisine gitmek de bir seçenek.

Sadece ekran kartını çok geciktirme, VRAM işi iyice kızışıyor. Super'leri bekleyenler beklediği ile kalacak, MSRP fiyatına ya da yakınına termalleri iyi bir 5070 Ti bulup yapıştırırdım.

Hocam önerdiğiniz anakartta ARGB portu var mı acaba? Ben baktığımda göremedim.

Güncel Gigabyte anakartlar nasıllar? X870 için bütçeyi 15 Bin'e yükseltebilirim. Öneriniz Gigabyte mı olur bu skalada?

Son düzenleme:
@GIRD4P, marka, normalde önemli değil ancak Crucial'ın Micron'a bağlı olması es geçilebilecek bir şey değil.

Öyle olunca ne olacak ki? Senelerin markası. Belki 20 sene önce DDR2 RAM'ini bile kullanmıştım bu markanın.
Stabil olmama durumunu ilk defa duyuyorum, niye stabil değiller zaten frekansları düşük.

Hocam önerdiğiniz anakartta ARGB portu var mı acaba? Ben baktığımda göremedim.

Var.

5V - jargb_v2.
12v - JRGB.

Bütçeyi 15'e çekeceksen boş ver benim önerdiğimi.

@GIRD4P, ben de Crucial'ı DDR4 platformunda kullandım hocam, üstüne memnundum. Ancak DDR5 platformunda iyi değiller, Micron kullanmaları da cabası.
Özellikle Micron ve Nanya'dan uzak durun bu platformda.

Stabilite sorunu şöyle; sistemde oyun içi olsun masaüstü olsun takılmalar başta olmak üzere sorunlar yaşanabiliyor.
EXPO prfillerinde boot etmeme gibi sorunlarda mevcut. Bazen fazla voltaj verilerek çözülüyor bu.

Bizim düşük frekanslı RAM önermeme sebeplerimiz bu aslında. Frekans ne kadar düşükse kötü bir çipin gelme ihtimali de bir o kadar artıyor.

@GIRD4P, ben de Crucial'ı DDR4 platformunda kullandım hocam, üstüne memnundum. Ancak DDR5 platformunda iyi değiller, Micron kullanmaları da cabası.
Özellikle Micron ve Nanya'dan uzak durun bu platformda.

Stabilite sorunu şöyle; sistemde oyun içi olsun masaüstü olsun takılmalar başta olmak üzere sorunlar yaşanabiliyor.
EXPO prfillerinde boot etmeme gibi sorunlarda mevcut. Bazen fazla voltaj verilerek çözülüyor bu.

Bizim düşük frekanslı RAM önermeme sebeplerimiz bu aslında. Frekans ne kadar düşükse kötü bir çipin gelme ihtimali de bir o kadar artıyor.
Hocam bilmediğimden soruyorum ama genel olarak Cruical’da böyle bilinen bir problem olduğunu mu öne sürüyorsunuz şimdi yoksa sizin başınıza gelen durum mu buydu? Soruyorum çünkü gerçek hayat tecrübemle çakışıyor söyledikleriniz. Hani söylediklerinize bakınca anlaşılan genel bir yapısal sorunla geliyor bellekler ve böyle bir şey hiç duymadım Boot etmeme falan. Takılma dediğiniz şey %1 değerinin düşük olması mı? O oran Top-End bir RAM’a göre %1 falan oynar çünkü. Hadi %2 olsun.

Bu arada Cruical elbette Micron ile gelir çünkü Cruical zaten Micron’un son kullanıcıya RAM sattığı departman.

@GIRD4P, kronik bir şeyden bahsetmiyorum. Micron'un sağı solu belli değil. 6000 ve düşük CL değerini göremiyor veyahut direkt 6000'i göremiyor.
EXPO açıldığı takdirde bazıları boot ederken bazıları etmiyor. Bu da Micron'un kararsızlığı ile ilgili.

5600MT/s Kingston bir RAM ile ilgili konu açıldı geçenlerde, 5600 ile stabil değildi üstüne coltaj bastırdık yine sonuç aynı en son 5200 denendi diye hatırlıyorum.
Ancak daha eski bir konuda benzer bir RAM 5600MT/s ayarında voltaj arttırılarak stabil edildi.

@GIRD4P, kronik bir şeyden bahsetmiyorum. Micron'un sağı solu belli değil. 6000 ve düşük CL değerini göremiyor veyahut direkt 6000'i göremiyor.
EXPO açıldığı takdirde bazıları boot ederken bazıları etmiyor. Bu da Micron'un kararsızlığı ile ilgili.

5600MT/s Kingston bir RAM ile ilgili konu açıldı geçenlerde, 5600 ile stabil değildi üstüne coltaj bastırdık yine sonuç aynı en son 5200 denendi diye hatırlıyorum.
Ancak daha eski bir konuda benzer bir RAM 5600MT/s ayarında voltaj arttırılarak stabil edildi.
Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
@aranjoremir,
X870 Aorus Elite > B850-A ≈ X870 Gaming X > X870 Gaming
Donanım olarak bu şekilde sıralayabilirim. BIOS olarak Asus, piyasada bulunan tüm markalardan daha üstün.

X670E'yi bunlarla kıyaslamak pek doğru olmaz. Bugünün X870E modelleriyle aynı çünkü. Gaming Plus orta tier sayılabilir.
MSI tarafında bir üstü Tomahawk, onun da üstü Carbon.

@aranjoremir,
X870 Aorus Elite > B850-A ≈ X870 Gaming X > X870 Gaming.
Donanım olarak bu şekilde sıralayabilirim. BIOS olarak ASUS, piyasada bulunan tüm markalardan daha üstün.

X670E'yi bunlarla kıyaslamak pek doğru olmaz. Bugünün X870e modelleriyle aynı çünkü. Gaming Plus orta tier sayılabilir.
MSI tarafında bir üstü Tomahawk, onun da üstü Carbon.

O zaman bu sıralamayla X870 Aorus Elite daha üstün gözüküyor hocam yanlış anlamadıysam. Oradan devam edeyim mi?