mehmetcanwt
Uzman
Merhaba arkadaşlar.
Acer AN-515-57 model laptopumda CachyOS (x86_64_v4) kullanıyorum ve Windows ile dual-boot bir sistemim var. Windows tarafını sadece Valorant, LoL ve Apex Legends gibi Secure Boot/Vanguard gerektiren oyunlar için ayırdım. Ancak Linux tarafında Limine bootloader kullandığım için Secure Boot imzalama sürecinde tam bir kısır döngüye girdim.
Sistem Özellikleri:
Yaşadığım Sorunlar:
1. BIOS Kısıtlaması: Secure Boot "Disabled" iken anahtar yönetimi (Erase all Secure Boot setting vb.) grileşiyor ve müdahale edilemiyor.
2. Setup Mode Aktifleşmiyor: Secure Boot'u "Enabled" yapıp anahtarları siliyorum (Erase). Ancak bu hâldeyken Linux "Secure Boot fail" hatası verdiği için açılmıyor. Tekrar Linux'a girebilmek için Secure Boot'u kapattığımda ise
3. Güvenli Dosya (Trusted) Hatası: BIOS üzerinden "Select an UEFI file as trusted for execution" diyerek bootx64.efi dosyasını güvenli olarak işaretlesem bile "Secure Boot fail" hatası almaya devam ediyorum.
4. Limine Hash Panic: Bir şekilde Linux'a girip çekirdekleri (kernel) manuel imzaladığımda, Limine'in hash kontrolü bozuluyor ve "panic: Blake2b hash mismatch" hatasıyla sistem açılmıyor. Limine'de sadece bootloader'ın imzalanması gerektiğini biliyorum ama Setup Mode engelini aşamadığım için
Özetle:
Bu tarz inatçı bir BIOS yapısında (muhtemelen Acer/Insyde) sbctl anahtarlarını anakarta gömmeyi başarabilen var mı? Hangi sırayı izlemeliyim?
Terminal Çıktıları:
Acer AN-515-57 model laptopumda CachyOS (x86_64_v4) kullanıyorum ve Windows ile dual-boot bir sistemim var. Windows tarafını sadece Valorant, LoL ve Apex Legends gibi Secure Boot/Vanguard gerektiren oyunlar için ayırdım. Ancak Linux tarafında Limine bootloader kullandığım için Secure Boot imzalama sürecinde tam bir kısır döngüye girdim.
Sistem Özellikleri:
- İşlemci: Intel Core i5-11400H
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3050 Mobile
- Bootloader: Limine
Yaşadığım Sorunlar:
1. BIOS Kısıtlaması: Secure Boot "Disabled" iken anahtar yönetimi (Erase all Secure Boot setting vb.) grileşiyor ve müdahale edilemiyor.
2. Setup Mode Aktifleşmiyor: Secure Boot'u "Enabled" yapıp anahtarları siliyorum (Erase). Ancak bu hâldeyken Linux "Secure Boot fail" hatası verdiği için açılmıyor. Tekrar Linux'a girebilmek için Secure Boot'u kapattığımda ise
sbctl status komutu "Setup Mode" değerini tekrar "Disabled" olarak raporluyor. Yani BIOS, Secure Boot kapandığı anda Setup Mode'u da kapatıyor.3. Güvenli Dosya (Trusted) Hatası: BIOS üzerinden "Select an UEFI file as trusted for execution" diyerek bootx64.efi dosyasını güvenli olarak işaretlesem bile "Secure Boot fail" hatası almaya devam ediyorum.
4. Limine Hash Panic: Bir şekilde Linux'a girip çekirdekleri (kernel) manuel imzaladığımda, Limine'in hash kontrolü bozuluyor ve "panic: Blake2b hash mismatch" hatasıyla sistem açılmıyor. Limine'de sadece bootloader'ın imzalanması gerektiğini biliyorum ama Setup Mode engelini aşamadığım için
limine-enroll-config komutunu çalıştıramıyorum.Özetle:
- Secure Boot kapalıyken anahtar sıfırlanmıyor.
- Secure Boot açıkken anahtar sıfırlansa bile Linux'a girilemiyor (imzasız olduğu için).
- Reset sonrası Secure Boot kapatılıp Linux açıldığında ise Setup Mode pasif kalıyor.
Bu tarz inatçı bir BIOS yapısında (muhtemelen Acer/Insyde) sbctl anahtarlarını anakarta gömmeyi başarabilen var mı? Hangi sırayı izlemeliyim?
Terminal Çıktıları:
Kod:
❯ sudo sbctl status
[sudo] password for mehmetcanwt:
Installed: ✓ sbctl is installed.
Owner GUID: D13a7af9-AFBC-45DE-BE29-219e0D1406CC
Setup mode: ✓ disabled.
Secure Boot: ✗ disabled.
Vendor keys: Microsoft builtin-dB builtin-dB builtin-dB builtin-dB builtin-kek builtin-pk
❯ sudo sbctl verify
Verifying file database and EFI images in /boot...
✗ /boot/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI is not signed.
✓ /boot/EFI/limine/limine_x64.efi is signed.
✗ /boot/f1b020739afa40eebbd1ed5acb6a6926/limine_history/vmlinuz-linux-cachyos-lts_sha256_38d437006130fc6229d3f93ff5779A638682C617CFC1a4B292F20b23bb6CE63a is not signed.
✗ /boot/f1b020739afa40eebbd1ed5acb6a6926/limine_history/vmlinuz-linux-cachyos-lts_sha256_77f85d4033f5398c0267b5eee7d72C54434520479EED1253465479D06A488D85 is not signed.
✗ /boot/f1b020739afa40eebbd1ed5acb6a6926/limine_history/vmlinuz-linux-cachyos_sha256_10d1c7
Son düzenleyen: Moderatör: