Velocine71

Çalışkan
Sizce acı kendinden sonra gelen mutluluğu değersizleştirir mi yoksa değerlileştirir mi?
Örnek vermem gerekirse, kendinize yeni bir bilgisayar almak istiyorsunuz ama alamıyorsunuz. Bu acıya neden oluyor.
Belli bir süre sonra ise o bilgisayarı alıyorsunuz, o durumda sizin bilgisayarı ilk istediğiniz anda alamadığınız için şimdi elde ettiğiniz mutluluk size değersiz mi gelir? Yoksa acı çektikten sonra mutluluğu daha iyi anladığınız için o mutluluk değerli mi olur?

Mutluluk da üzgünlük de beyin tarafından oluşturulduğu için ikisi de denge halinde olur. Cok mutluysan mesela uyuşturucudan beyin o uyusturucunun etkisini zamanla kısar cok üzgünsen de en ufak şeyler mutlu etmeye başlayabilir mesela yalnız insanlar tanımadıgı birini görüp konusunca bıle cok mutlu olabilir.

Hangisinden sende çok varsa o azalır diğerine hassasiyet artar

Genellikle acı, geçici de olsa mutluluğu daha anlamlı kılar. Çünkü acıyı yaşamadan, kıymeti bilinmez. Ama ölçüsüz acı ve uzun süreli bekleyiş, mutluluğu bile sönükleştirebilir.

Bu dedigini yasadim. Mesela laptop cok istiyordum param yetmiyordu sonrasinda sansa kadere o parayi kazanmistim ve o laptobu aldim. Fakat bu seferde uzuldum o kadar cok para verdigim icin ve laptoptu kullanirken bir gorseniz asiri dikkatli ve titizdim. Ve cok mutlu degildim acikcasi pismanlik hissi vardi cunku o para kolay kazanilmamisti. Bahcede calismak hic kolay degil sabah 6 kalk 7 de yola cik aksam 19.00 eve gel vs. Sonra o parayla laptop aldim ve uzun bir sure kendime gelememistim acikcasi. xD Suan yine bahce isi bulmaya calisiyorum ama bulamadim. xD

Sizce acı kendinden sonra gelen mutluluğu değersizleştirir mi yoksa değerlileştirir mi?
Örnek vermem gerekirse, kendinize yeni bir bilgisayar almak istiyorsunuz ama alamıyorsunuz. Bu acıya neden oluyor.
Belli bir süre sonra ise o bilgisayarı alıyorsunuz, o durumda sizin bilgisayarı ilk istediğiniz anda alamadığınız için şimdi elde ettiğiniz mutluluk size değersiz mi gelir? Yoksa acı çektikten sonra mutluluğu daha iyi anladığınız için o mutluluk değerli mi olur?
Mutluluk değerlidir, fakat acının bir gerçek olması ve deneyimlenebilir olması için mutluluğu daha değerli yapar.

Cok mutluysan mesela uyuşturucudan beyin o uyusturucunun etkisini zamanla kısar

Maalesef öyle bir ilişki mevcut değil. Uyuşturucu adı üzerinde; hisleri, yargiyı ve benliği uyuşturur. Sanrılara kapılır ve gerçekle irtibatınızı koparırsınız, bunu da uyuşturucunun dozu belirler.

Bence acı, acıdır; mutluluk da mutluluktur. Acıyı, sebep olanlarla; mutluluğu da onun sebepleri ile ilişkilendirebilirsem stabil olabilirim. Ne demiş şair; "acı çekmek özgürlükse, özgürüz ikimiz de" ortada bir özgürlük yanılsaması hasıl olabiliyorsa, acı ile mutluluğun ilişkisinin de benceye sabitlenmesi mümkündür. Bu da ne acıya, ne de mutluluğa değer katar.

Son düzenleme: