Max Caulfield
Üstün
Merhaba arkadaşlar. Adobe'nin profesyonel yazılımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz Adobe yazılımlarını kullanıyor musunuz? Eğer kullanıyorsanız orijinal mi yoksa korsan mı kullanıyorsunuz?
Ben şahsen Adobe'nin artık işi şımarıklık seviyesine getirdiğine inanıyorum. Sadece ben değil, çoğu Adobe kullanıcısı inanıyor. Hemen sırasıyla madde madde Adobe'nin rezilliklerini açıklayayım.
Ben şahsen Adobe'nin artık işi şımarıklık seviyesine getirdiğine inanıyorum. Sadece ben değil, çoğu Adobe kullanıcısı inanıyor. Hemen sırasıyla madde madde Adobe'nin rezilliklerini açıklayayım.
- Adobe'nin abonelik sistemini zorunlu kılması.
Adobe eskiden (Creative Suite zamanlarında) tek seferlik bir lisans olarak ürünlerini satıyordu. Hatta Creative Suite'e tek seferlik 1200 dolar vererek ömür boyu sahip olabiliyordunuz. Hatta o dönemde paranız yetmiyorduysa yıllar sonra ikinci el lisans olarak çok çok daha ucuza alabiliyorsunuz. Ayrıca lisansınızı isterseniz başkasına da satabiliyordunuz.
Fakat artık (Creative Cloud'dan sonra) abonelik ücreti ödemeden asla Adobe ürünlerini kullanamazsınız. Abonelik ise aylık 90 dolar. Eğer 1 yıl taahhüt imzalarsanız aylık 60 dolar ödüyorsunuz, eğer 1 yıllık peşin ödeme ile alırsanız da aylık 55 dolara denk geliyor. Eğer 1 yıl taahhüt imzalayıp 14 günden sonra iptal etmek isterseniz geçmiş olsun, çok yüksek cayma bedeli ödemeye hazır olun. Bana Türk Telekom/TTNET'i hatırlatan bir sistemdir bu. - Ürünlerinin sürekli hatalar barındırması.
Adobe ürünleri sürekli hatalara sahipler. Ayrıca çok istenen özellikleri de genelde ya hiç getirmiyorlar, ya da yıllar sonra getiriyorlar. Mesela Premiere Pro'da yıllardır NVIDIA ekran kartı ile işleme özelliği yoktu! NVIDIA, CUDA'dan NVENC'e 2014-2015 gibi geçmişti fakat Adobe'nin buna uyum sağlaması 2020'leri buldu. Yani 5-6 yıl boyunca NVIDIA kullanıcıları Premiere Pro'da CPU ile video işlemek zorunda kaldılar. - Korsana karşı aşırı agresif bir politika yürütmeleri.
Adobe, yazılımlarının korsan kullanılmasını kesinlikle istemez. Bunun için de yazılımlarına gelişmiş korumalar ekler. Yazılımlarının her tarafı hata dolu iken bu korsan tespit mekanizmaları genelde hep hatasız çalışırlar. Eğer tek bir yazılımınız bile korsandan dolayı yakalanırsa tüm korsan Adobe programlarınız devre dışı bırakılır. Sonra boşu boşuna Patch'ler ile uğraşırsınız. - Adobe ürünlerine sahip olamazsınız, tüm kontrol Adobe'ye aittir.
Adobe ürünleri Creative Cloud ile abonelik sistemine geçtiğinden beri tüm kontrol Adobe'ye aittir. Mesela Creative Cloud uygulamaları ilk çıktığında Windows 7/8 ve macOS'un o dönemki sürümlerini destekliyordu. Fakat Adobe, Creative Cloud'a getirdiği güncellemeler ile Windows 7/8/8.1 desteğini ve macOS Big Sur altı sürümlere desteği kesti. Yani artık abonelik ile aldığınız Adobe ürünlerini kullanmak için en güncel Windows veya macOS sürümünü kullanmak zorundasınız. Hala günümüzde gideri olan ve çoğu yazılımı çatır çatır çalıştıran 2013 model Mac Pro sahibiyseniz geçmiş olsun. - Adobe'nin gizlilik konusuna hiç önem vermemesi.
Adobe yazılımlarını abonelik ile aldığınızı belirtmiştim. Aboneliği alabilmek, kullanabilmek ve yazılımları kurabilmek için hizmet koşullarını kabul etmek zorundasınız. Ayrıca bu hizmet koşulları da zaman zaman güncelleniyor. Eğer hizmet koşulları güncellenirse güncellemeyle konulan yeni bir maddeyi beğenmeseniz bile hiçbir şey yapamazsınız, kabul etmeden belgelerinize dahi erişemezsiniz. Mesela Adobe yakın zamanda hizmet koşullarına şu maddeyi ekledi:
Clarified that we may access your content through both automated and manual methods, such as for content review.
Türkçesi: İçeriğinize hem otomatik hem de manuel yöntemlerle içeriğinizi inceleme gibi işler için erişebiliriz.
Bu eklenen madde tam anlamıyla ortalığı karıştırdı. İnsanlar "Acaba verilerimiz yapay zekanın eğitilmesi için mi kullanılacak?" diye endişelenmeye başladı. Adobe sonradan açıklama yaptı fakat daha çok itibar için yapılan bir açıklamaydı ve insanlar bu durumu halen daha unutmuyor.
İşte böyle durumlarda "Ben kabul etmiyorum, aboneliğimi iptal etmek istiyorum" gibi bir seçeneğiniz de yok! Kabul etmeden aboneliğinizi iptal bile edemiyorsunuz!