ibrahim_kaval26

Çalışkan
Merhaba, tüm gün boyunca akım korumalı priz, joule, watt, farklı markalar ve farklı ürünler gibi pek çok şey araştırdım ve işin içinden çıkamayıp forumda başlık oluşturma gereksiniminde bulundum. Odamda kullanabileceğim bir adet duvar prizi mevcut ve bu duvar prizinden 1200watt bilgisayar, 2 monitör, modem, 350watt 3D printer, LED aydınlatma, PS5 ve benzeri ürünlere priz ayarlamam gerekiyor (Tahminimce toplam 2250-2500W fazlasıyla yeterli olması gerekiyor ama arada elektrikli süpürge vb. ürünler bağlanarak çekilen güç 3000 wattlara yaklaşabilir.)

İkinci sorum ise akım korumalı prizler ile alakalı: Prizden 3000 watt çekildiğini varsayalım, 900-1050 joule akım korumalı bir priz işimi görür mü

Şu an iki farklı kurulum düşünüyorum (bunları aşağıda görsel olarak açıklamaya çalıştım):

İlk kurulumda ana prizden 8'li Philips SPN7080WA 900J çoklayıcı ya da 10'lu S-Link Swapp 1800J bağlayarak bu çoklayıcıya da uzatmalar ekleyerek kurulumu tamamlamak üzerine, diğerinde ise ana prizden akım korumalı Tunçmatik 2'li çoklayıcı kullanarak ve bu ikili çoklayıcıya 2 ayrı 5'li çoklayıcı ve uzatmalar bağlayarak kurulumu tamamlamak üzerine.

Bu kurulumlardan hangisi daha sağlıklı olur? 3000 civarı watt çekilmesini sigorta hattı kaldırır mı? Eğer ki sigorta hattı tek prizden bu kadar watt çekilmesini kaldırmaz ise nasıl bir yol izlemeliyim? Tek çıkış bu gücü besleyebilirse akım korumalı prizler arasından önerdiğiniz bir marka model var mı? Şu an için dikkatimi çeken modeller: S-Link Swapp SP10 AF, Philips SPN7080WA, Tunçmatik PowerSurge 2 525. Tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

1. seçenek.webp
2. Seçenek.webp
WhatsApp Görsel 2025-05-23 saat 01.42.49_5fbb5753.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, tüm gün boyunca akım korumalı priz, joule, watt, farklı markalar ve farklı ürünler gibi pek çok şey araştırdım ve işin içinden çıkamayıp forumda başlık oluşturma gereksiniminde bulundum. Odamda kullanabileceğim bir adet duvar prizi mevcut ve bu duvar prizinden 1200WATT bilgisayar, 2 monitör, modem, 350watt 3D printer, LED aydınlatma, PS5 ve benzeri ürünlere priz ayarlamam gerekiyor (tahminimce toplam 2250-2500W fazlasıyla yeterli olması gerekiyor ama arada elektrikli süpürge vb. ürünler bağlanarak çekilen güç 3000 wattlara yaklaşabilir.)

İkinci sorum ise akım korumalı prizler ile alakalı: Prizden 3000 watt çekildiğini varsayalım, 900-1050 joule akım korumalı bir priz işimi görür mü?

Şu an iki farklı kurulum düşünüyorum (bunları aşağıda görsel olarak açıklamaya çalıştım):

İlk kurulumda ana prizden 8'li Philips sPN7080WA 900j çoklayıcı ya da 10'lu S-Link swapp 1800j bağlayarak bu çoklayıcıya da uzatmalar ekleyerek kurulumu tamamlamak üzerine, diğerinde ise ana prizden akım korumalı Tunçmatik 2'li çoklayıcı kullanarak ve bu ikili çoklayıcıya 2 ayrı 5'li çoklayıcı ve uzatmalar bağlayarak kurulumu tamamlamak üzerine.

Bu kurulumlardan hangisi daha sağlıklı olur? 3000 civarı watt çekilmesini sigorta hattı kaldırır mı? Eğer ki sigorta hattı tek prizden bu kadar watt çekilmesini kaldırmaz ise nasıl bir yol izlemeliyim? Tek çıkış bu gücü besleyebilirse akım korumalı prizler arasından önerdiğiniz bir marka model var mı? Şu an için dikkatimi çeken modeller: S-Link swapp SP10 AF, Philips sPN7080WA, Tunçmatik powersurge 2 525. tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Eki Görüntüle 150036 Eki Görüntüle 150037 Eki Görüntüle 150038

Bilgisayar 7/24 1200W mı tüketecek hocam? Çoğu kaliteli akım korumalı priz işinizi görür çünkü genelde 16A oluyorlar. Sistem özellikleriniz nedir 3 aşağı 5 yukarı güç tüketimini öğrenebiliriz.

Bilgisayar 7/24 1200W mı tüketecek hocam? Çoğu kaliteli akım korumalı priz işinizi görür çünkü genelde 16A oluyorlar. Sistem özellikleriniz nedir 3 aşağı 5 yukarı güç tüketimini öğrenebiliriz.
Hocam Corsair HX1200watt psu mevcut, bilgisayarın TDPsi tek tek hesaplandığında aşağı yukarı 1000watt civarı ama watt değerlerinin üstüne 100-200 ekleyerek yazdım ki daha garanti olsun, PC de r9 5900x, asus rog 240mm sıvı soğutmalı 3080ti, asus prime 360mm sıvı soğutma, 4x ram slotu vs var. Bilgisayar 7-24 1200Watt güç çekmeyecek, 3d yazıcı da ve playsatation da sürekli %100 güçde çalışıp tam tdp değerlerini çekmeyecek ama dediğim gibi en extrem koşulda bu hattın göreceği 3000w civarı, bu wattı gördüğünde birbirine ek yapılarak uzatılan kablolarda bir sorun olur mu? parçalara bileşenlere zarar gelir mi? aklımı karıştıran konular bunlar.

Mevcut evimde bunu kullanıyorum şu an, bazi noktalarda sinir bozucu olsa da İstanbul'un kosullari yuzunden yine de anliyorsunki gercekten ise yariyor. Yer yer rastgele durumlarda elektrikler gidiyor bir bakiyorum her yerde var sadece bizde gitmis bu cihaz sayesinde oda ayarladigin minimum ve maksimum voltaj araligi disinda voltaj geldigi an elektrigi kesiyor, ben bunun yaninda odamda ki gaming setup icin duvardaki prize Tunçmatik voltaj regulatoru aldim, bu regulatorede Tunçmatik akim korumali priz giriyorum 6+2USB modeli olandan bu prizede tum bilesenlerimi baglamis durumdayim. Daha da bir sey olursa benim yapabilecegim maksimim koruma bu, buna ek olarak sadece bir UPS alinabilir diye dusunuyorum.

Hocam Corsair HX1200watt psu mevcut, bilgisayarın TDPsi tek tek hesaplandığında aşağı yukarı 1000watt civarı ama watt değerlerinin üstüne 100-200 ekleyerek yazdım ki daha garanti olsun, PC de r9 5900x, asus rog 240mm sıvı soğutmalı 3080ti, asus prime 360mm sıvı soğutma, 4x ram slotu vs var. Bilgisayar 7-24 1200Watt güç çekmeyecek, 3d yazıcı da ve playsatation da sürekli %100 güçde çalışıp tam tdp değerlerini çekmeyecek ama dediğim gibi en extrem koşulda bu hattın göreceği 3000w civarı, bu wattı gördüğünde birbirine ek yapılarak uzatılan kablolarda bir sorun olur mu? parçalara bileşenlere zarar gelir mi? aklımı karıştıran konular bunlar.
Hocam benim okuyup, anladigima gore siz bayağı ekstrem dusunmussunuz. Kac kisi ayni oda icerisinde bu tarz kurulumlara sahip ve odalarinda muhtemel 1 bilemedin 2 tane priz oluyor ve sistemide gayet tasiyorlar. Sigortalara baktigim kadariyla tek prizden bu hatti tasirlar ama burada kullanilan kablonun kesit alani onemli ve bilgisayar hiçbir zaman zor kosullar altinda oldugu durum haric o kadar guc cekmeyecektir ilk acilista kapasitorleri doldurmak icin 1200W cekecek sonra senin kullanim kosuluna gore zaten guc tuketecek (Bu durumda videolarda gordugumuz ve prize takilan guc olcme aparatlari ile olculebilir en basit yoluyla.). PlayStation dedigin zaten ne kadar guc tuketebilir ki, tek bilmedigim kisim 3D yazicinin guc tuketimi. Yani kisacasi bu tarz bir dusunce manasiz olmus BENCE, kendinizi yorarsiniz. Guzel bir coklu priz alin derim, merdiven alti ucuzlardan kacinin birde yukarida arkadasimizin attigi direk sigorta kutusuna takabileceginiz bir voltaj sinirlayici ile bu durumu cozersiniz.

Mevcut evimde bunu kullanıyorum şu an, bazi noktalarda sinir bozucu olsa da İstanbul'un kosullari yuzunden yine de anliyorsunki gercekten ise yariyor. Yer yer rastgele durumlarda elektrikler gidiyor bir bakiyorum her yerde var sadece bizde gitmis bu cihaz sayesinde oda ayarladigin minimum ve maksimum voltaj araligi disinda voltaj geldigi an elektrigi kesiyor, ben bunun yaninda odamda ki gaming setup icin duvardaki prize Tunçmatik voltaj regulatoru aldim, bu regulatorede Tunçmatik akim korumali priz giriyorum 6+2USB modeli olandan bu prizede tum bilesenlerimi baglamis durumdayim. Daha da bir sey olursa benim yapabilecegim maksimim koruma bu, buna ek olarak sadece bir UPS alinabilir diye dusunuyorum.

Hocam benim okuyup, anladigima gore siz bayağı ekstrem dusunmussunuz. Kac kisi ayni oda icerisinde bu tarz kurulumlara sahip ve odalarinda muhtemel 1 bilemedin 2 tane priz oluyor ve sistemide gayet tasiyorlar. Sigortalara baktigim kadariyla tek prizden bu hatti tasirlar ama burada kullanilan kablonun kesit alani onemli ve bilgisayar hiçbir zaman zor kosullar altinda oldugu durum haric o kadar guc cekmeyecektir ilk acilista kapasitorleri doldurmak icin 1200W cekecek sonra senin kullanim kosuluna gore zaten guc tuketecek (Bu durumda videolarda gordugumuz ve prize takilan guc olcme aparatlari ile olculebilir en basit yoluyla.). PlayStation dedigin zaten ne kadar guc tuketebilir ki, tek bilmedigim kisim 3D yazicinin guc tuketimi. Yani kisacasi bu tarz bir dusunce manasiz olmus BENCE, kendinizi yorarsiniz. Guzel bir coklu priz alin derim, merdiven alti ucuzlardan kacinin birde yukarida arkadasimizin attigi direk sigorta kutusuna takabileceginiz bir voltaj sinirlayici ile bu durumu cozersiniz.
Hocam aslında pek extrem bir şey yok pcde anlık olarak 800watt tdp çekildiğini varsayalım 3d printte de baskı alınsın, prize birde elektrik süpürgesi bağlandığında 3000watt a ulaşabiliyor yada kış ayları geldiğinde illaki elektrikli ısıtıcı vs bağlanması gerekecek sadece ısıtıcının 2000watt , süpürgenin 1000watt olduğunu düşünürsek 7-24 olmasda belli başlı zamanlardabu prizden +3000watt çekilecek. Zaten sormak istediğim şey de odada tek priz olduğu için bu tüm ürünler mecburen tek hattan beslenecek ve çoklu prizler uç uça takılarak kullanılacak, anlık olarak 3000watt civarı tüketimlere çıktığında bu kurulumda çoklu prizlerde bir sorun meydana gelir mi? bu durum parçalara zarar verebilir mi? Yani yarın birgün, dur odada süpürge çalıştırılacak bilgisayarı, printeri kapatıyım vs. diye uğraşmak istemiyorum. bunun için de gereken neyse yapılacak, gerekirse duvar çıkışı arttırılacak, gerekirse regulatör, gerekirse role yaptırılacak. Çok manasız bir düşünce olduğunu düşünmüyorum yüzbinlerce liralık, yüksek tdp değerine sahip teknolojik ürünleri tek bir duvar çıkışına bağlarken normal 8 li bir priz ile bağlamak çok sağlıklı gelmiyor. Bir diğer konu bir Slink Swapp SP10AF alıp hepsini bu çoklayıcıya bağlayıp kullanmayı bende bilirim. Ama odanın yapısı gereği 3D printer e ana hatta bağlanan çoklayıcı üzerinden bir tane daha çoklayıcı çekmem gerekecek. Beni endişelendiren durum bu, gerçekten konu hakkında bilgisi olan birisinin çıkıp çoklu prizleri uç uça bağlayarak kullanabilirsin ani yük binmesi durumda bir sorun yaşamazsın yada yukarıda bahsettiğin kurulumlar sağlıklı değil bir elektrikçi çağırıp duvara extra priz açtır, şunu taktır, bu ürünü al vs demesini bekliyorum.

Son düzenleme:
PC de r9 5900x, asus rog 240mm sıvı soğutmalı 3080ti, asus prime 360mm sıvı soğutma, 4x ram slotu vs var.
350+142+100 gibi ekstrem şekilde hesapladığımızda 600 W bile çekmiyor. Bu arada, oyun oynarken daha da az güç tüketecektir. Kısaca, kaliteli bir ürün alırsanız sorun yaşamazsınız. Tabii ki de kurulumlar, ekstra priz açtırmaktan sağlıklı değil. Elektrikli ısıtıcı taktığın gibi zaten 2000 W üzeri güç tüketeceği için tek priz, sigorta üzerinden almak çok sakıncalı.

350+142+100 gibi ekstrem şekilde hesapladığımızda 600 W bile çekmiyor. Bu arada, oyun oynarken daha da az güç tüketecektir. Kısaca, kaliteli bir ürün alırsanız sorun yaşamazsınız. Tabii ki de kurulumlar, ekstra priz açtırmaktan sağlıklı değil. Elektrikli ısıtıcı taktığın gibi zaten 2000 W üzeri güç tüketeceği için tek priz, sigorta üzerinden almak çok sakıncalı.
Parçaları doğru giridiğinize eminmisiniz. ROG Strix 3080ti LC sadece tek başına 350watt tdp si var. Eklediğim görselleri bir inceleyin isterseniz. MSİ PC Power Supply Calculator 907 watt çıkartıyor, sıvı soğutma vs. hariç.

Arkadaşlar birde konudan çok mu sapıyoruz acaba? PC Kaç watt çeker, prize 3000watt yük bindirebilirmiyim, bindiremezmiyim onu tartışıyoruz. Deneyiminiz kullandığınız markalar, fikirleriniz varsa buyrun. Deneyim ve marka öneri paylaşanları zaten beğeniyorum dikkate alıyorum ama yok prizden 3000watt çekip çekemeyeceğimizi PC nin kaç watt olup olduğunu vs. tartışacaksak farklı bir konu açayım onun altında uzun uzun tartışalım.

Beğenmeme nedeninizi öğrenebilirmiyim hocam?

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (92).webp
    Ekran Görüntüsü (92).webp
    33,8 KB · Görüntüleme: 70
  • Ekran Görüntüsü (93).webp
    Ekran Görüntüsü (93).webp
    63,9 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleyen: Moderatör:
Parçaları doğru giridiğinize emin misiniz? ROG STRIX 3080 Ti LC sadece tek başına 350watt TDP'si var. Eklediğim görselleri bir inceleyin isterseniz. MSI PC Power Supply calculator 907 watt çıkartıyor, sıvı soğutma vs. hariç.

Arkadaşlar bir de konudan çok mu sapıyoruz acaba? PC kaç watt çeker, prize 3000WATT yük bindirebilir miyim, bindiremez miyim onu tartışıyoruz. Deneyiminiz kullandığınız markalar, fikirleriniz varsa buyurun. Deneyim ve marka öneri paylaşanları zaten beğeniyorum dikkate alıyorum ama yok prizden 3000WATT çekip çekemeyeceğimizi PC'nin kaç watt olup olduğunu vs. tartışacaksak farklı bir konu açayım onun altında uzun uzun tartışalım.

Dostum, 350W GPU, 140W işlemci, 120W da anakart, RAM'ler ve depolama, fanların tanesi 5W, 12 tane olsa 60W ediyor, pompalar da 10W çeksin, 80W. Yani toplamda 690W, %12 kayıp ekle, 770W. En abartı halinde hesaplıyoruz; fanlar her zaman tam hızında dönmez, GPU ve CPU tam yükte çalışmaz. Dert etmen gereken şeyin bilgisayarın değil, ısıtıcın ve süpürgen olduğunu belirtiyorum. 10 kere söyledim: Sigortan 16a, 3520-3680 watt teoride verebiliyor. Tek ısıtıcı ise zaten 1800-2000W, yani tek prizden çekmen riskli. Tatmin olacaksan, OC basılı 400W 3080 Ti+5700X3D ve 3 adet yüksek güçlü adaptörlü sistemi sorunsuzca dandik, yırtık prizle kullanıyordum. Yine tekrarlıyorum: En sağlıklı olanı, 2 farklı sigortadan priz çektirmek ve yukarıdaki hocamın dediği gibi voltaj ve akım koruyucu sigorta almak. Israrla kendi bildiğinizi dayatmaya çalışıyorsunuz. Diğer konuda, sigortanın 16A olduğunu ve 3000W verebileceğini söyledim. Şimdi ise 'ısıtıcı takacağım, süpürge takacağım' diyorsunuz. Kaç watt takacağınızı nereden bilelim? 5000W’lık ısıtıcı da var, 300W’lık da.

Beğenmeme nedeninizi öğrenebilir miyim hocam? Yarım yamalak hesabınızın tutmaması mı sebep yoksa, konu dışı boş yapıyorsunuz diye uyarmamız mı?

Hesabım hesaplama sitelerinden daha mantıklı, merak etmeyin. Diyelim ki sisteminiz 1000W, 3D yazıcı 300W, monitör ve diğer ekipmanlar 100W tüketiyor, toplamda 1400W. Hadi bunu yuvarlayıp 1500W diyelim. Siz ise ısıtıcı takacağınızı söylüyorsunuz, ortalama ısıtıcılar 2000-3000W arasında. Üstelik arada süpürge de bağlayacaksınız ve PC'yi kapatmadan bunu yapmak istiyorsunuz. Süpürgeyi de 1000W olarak düşünürsek, toplam yükünüz sınırı neredeyse iki katına çıkarıyor. Size verdiğim Legrand 6061 72 sigortanın bilgilerini biliyorsunuz, bu yüzden dünkü cevaptan sonra gereksiz yere konuyu uzatmaya gerek yok. Cevap belli.

Son düzenleme:
Dostum, 350W GPU, 140W işlemci, 120W da anakart, RAM'ler ve depolama, fanların tanesi 5W, 12 tane olsa 60W ediyor, pompalar da 10W çeksin, 80W. Yani toplamda 690W, %12 kayıp ekle, 770W. En abartı halinde hesaplıyoruz; fanlar her zaman tam hızında dönmez, GPU ve CPU tam yükte çalışmaz. Dert etmen gereken şeyin bilgisayarın değil, ısıtıcın ve süpürgen olduğunu belirtiyorum. 10 kere söyledim: Sigortan 16a, 3520-3680 watt teoride verebiliyor. Tek ısıtıcı ise zaten 1800-2000W, yani tek prizden çekmen riskli. Tatmin olacaksan, OC basılı 400W 3080 Ti+5700X3D ve 3 adet yüksek güçlü adaptörlü sistemi sorunsuzca dandik, yırtık prizle kullanıyordum. Yine tekrarlıyorum: En sağlıklı olanı, 2 farklı sigortadan priz çektirmek ve yukarıdaki hocamın dediği gibi voltaj ve akım koruyucu sigorta almak. Israrla kendi bildiğinizi dayatmaya çalışıyorsunuz. Diğer konuda, sigortanın 16A olduğunu ve 3000W verebileceğini söyledim. Şimdi ise 'ısıtıcı takacağım, süpürge takacağım' diyorsunuz. Kaç watt takacağınızı nereden bilelim? 5000W’lık ısıtıcı da var, 300W’lık da.
Yukarıda süpürgenin 1000watt olduğunu, ısıtıcının 2000watt olduğunu belirtmekle başlayarak, pc konusunda hiç bir şekilde data paylaşmama rağmen özellikle bende data isteyip yarım yamalak tdp hesaplayan sizsiniz, soru kısa ve basit 3000watt priz kaldırır mı? diğer konuda cevabını aldık evet sağlıklı olmasada kaldırıyor. Bu konunun sorusu ise bunu nasıl olabildiğince sağlıklı hale getiririz. Role regülatör duvara açılan ikinci priz eyvallah birkaç şey öğrendim ve bunlarla alakalı sorunda yok. Fakat konu sürekli hortlatıyor ve konunun tekrar aktif hale gelmesinin nedeni PC kaç watt çeker, prize 3000watt yük bindirebilirmiyim? Şu sebeple konuyu hortlatmayı bırakın, gerekiyorsa konu da kapansın. Gelir birisi derki kardeşim evimde 10 tane 3d printer kurdum şöyle bir elektrik hattı döşedim, Evimde şöyle bir setup var şu kadar watt çekiyor şöyle bir önlem aldım. Tamam bizde bilgilenelim, ama pc nin wattı ile prizden kaç watt çekip çekemeyeceğim ile bir yere gelinmiyor anca konu içerisinde boş muhabbet çeviriliyor. Sen benim anakartımın ne olduğunu bilmeden, anakartım hangi slotları dolu hangileri boş pci da farklı kompanentler var mı yok mu bilmeden neye göre hesap yapıyorsun? Ben demişim ki PC 1200w, prizden çekeceğim max 3000watt tamam oldu bitti. Bu konuda deneyimini paylaştın eyvallah yararlandık, hiç bir şekilde PC infosu paylaşamama rağmen PC infosuda isteyen sensin, PC dayatması yapıyorsun diyende sensin, 10 tane sitenin calculatorun datası da yanlış yarımyamalak hesabın doğru, tamamdır kardeşim en doğru sensin.