Tüketici Hakem Heyeti Şikayet Dilekçesi Metni
AÇIKLAMALAR:
26 Mayıs 2026 tarihinde, n11.com platformu üzerinden "---" isimli satıcıdan "Amazfit Balance Akıllı Saat" satın aldım (Sipariş No: [Buraya n11 sipariş numaranızı yazın]). Ürün tarafıma ulaştıktan sonra, yasal hakkım olan 14 günlük cayma süresi içinde üründen memnun kalmadığım için n11 üzerinden cayma hakkımı kullanarak iade talebi oluşturdum. Ürünü tüm aksesuarları, kutusu ve faturasıyla eksiksiz bir şekilde kargo firmasına teslim ederek satıcıya geri gönderdim.
Ancak satıcı firma, "ürün ambalajında oluşan yırtık sebebiyle ürünün yeniden satışa sunulabilirliğinin ortadan kalktığı" gerekçesiyle iade talebimi haksız ve hukuka aykırı olarak reddetmiştir.
Bahse konu ambalaj yırtılması, ürünü incelemek ve kontrol etmek amacıyla kutu açılırken meydana gelen, kasıtlı olmayan ve ürünün asıl fonksiyonuna/gövdesine hiçbir zarar vermeyen olağan bir durumdur.
HUKUKİ DAYANAKLARIM:
1. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Madde 13/2: "Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir." denmektedir. Ürünün sadece kutusunun açılması, malın değerini düşüren bir kullanım olarak kabul edilemez.
2. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Madde 15 (Cayma Hakkının İstisnaları): Dilekçemde ekte sunduğum mevzuat maddesinde de açıkça görüleceği üzere; satın almış olduğum akıllı saat, cayma hakkının istisnaları (hijyen ürünü, kopyalanabilir yazılım, sarf malzemesi vb.) arasında yer almamaktadır. Elektronik ürünlerin ambalajının açılması, cayma hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez. Yargıtay ve Tüketici Mahkemelerinin yerleşik içtihatları da "kutunun açılmış olmasının cayma hakkını ortadan kaldırmayacağı" yönündedir.
Satıcı firma, tamamen haksız bir gerekçeyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerden doğan yasal cayma hakkımı engellemektedir.
DELİLLER: > Fatura, Sipariş Ekran Görüntüsü, İade Reddi Belgesi/Mesajı, Kargo Teslim Fişi.
TALEP SONUCU:
Yukarıda açıklanan haklı nedenlerle; haksız olarak reddedilen iade talebimin kabul edilerek, ürün için ödemiş olduğum [Buraya saate ödediğiniz toplam tutarı yazın] TL ücretin yasal faiziyle birlikte tarafıma iade edilmesini saygılarımla talep ederim.