Bir üründe revizyona gidiyorsanız daha güvenli hale getirmek revizyonun gerekliliğindendir. Eğer elinizde kusursuz çalışan 8 pin PCI-e soketleri varsa ve bu kablonun hantallığından dolayı formunu değiştirecekseniz minimum aynı güvenliği sağlayan bir tasarım ortaya koymanız gerekir. Bu kadar küçük toleransların olduğu bir ürünü sırf rakibinizden önce olsun diye yarım yamalak vaziyette milyonlarca kullanıcıya sunup sonra "AAA pinler çok uzunmuş, kısalttık" diyemezsiniz. Masada AMD mühendisinin olup olmaması beni ilgilendirmez, bunu piyasaya "güvenli" diye sunan ilk kimse beni o ilgilendirir ki zaten burada AMD'ye de herhangi bir sempati beslemiyorum. Eğer bu kadar küçük toleransların olduğu bir soketi piyasaya ilk siz sunuyorsanız belli sorumlulukları da almak zorundasınız. Eğer bu soket AMD tarafından sunulsaydı aynı yorumu onun için de yapardım. Yanan Nitro+'lar için de birçok yerde aynı yorumu yaptım.

NVIDIA bu riski alıp teknolojiyi ileri taşıdı. Evet, ilk olmanın bedelini “kullanıcı hatası” polemikleriyle ödedi ama günün sonunda sorunu donanım tarafında çözdü.

Peki AMD ne yaptı? Zamanında 500W TDP'li R9 295x2'yi 2×8-pin ile besledi. (o dönem benim de PCI-e kablomu yakmıştı) mantık şuydu: “kullanıcının PSU kablosu kaliteliyse yaşar, değilse kendi sorunu.” resmen Rus ruleti.
NVIDIA en azından “bu güç eski kablolara fazla geliyor, gelin yeni ve tek bir standart oluşturalım” diyebildi. Aradaki fark vizyon farkı.

Şu ana kadar çevreme ekonomik sebepler gereği hep AMD aldırdım bazıları NVIDIA da aldı orası ayrı. AMD alanların arasında 500 serisinden tut 9000 serisine kadar çoğu segmentte kartlar var ve büyük çaplı sorun yaşayan tek kişi bendim ve onu da aynı model ile değişerek yine çözdüm. Küçük çapta sorunlar var ama zaten biliyorsunuz çözülebilen sorunlar klasik AMD sorunları işte pek can sıkmazlar. NVIDIA kart alan arkadaşım UV yapmazsa kart cehennemde kavruluyor o da öyle sorunlar yaşıyor işte.

İki marka da genel olarak sorunlu. NVIDIA eski driver kalitesini sunmuyor ayrıca. Paranız neye yetiyorsa işinize ne yarıyorsa onu alın.

Arkadaşlar ayrıca benim yorumum 9000 serisi için. Hala önceki ekran kartlarında sorunlar daha sık ama 9000 serisi sürücüleriyle (özellikle 25.9.1 sonrası) her şey çok daha iyi hale geldi.

Hangi IGPU'yu kullandığınızı ve en son hangi sürücüyü yüklediğinizi öğrenebilir miyim? Dediğim gibi ben 2 yıl öncesini savunmuyorum, AMD'nin şu anki halini savunuyorum o da savunmam gerektiği kadar. Fanboyluk şeklinde değil.

Buna aslında tmaamne katılmıyorum. Evet, adrenaline biraz daha karışık ve biraz bloatware ama bence NVIDIA arayüzünden çok daha işlevli. Bu aralar AMD ekran kartı kullanıcısı kat kat arttı. Sürücülere daha çok ağırlık veriyorlar eskiye göre.

Saçma bir yorum. Herkes zaten AMD'nin önceden DAHA sorunlu olduğunu biliyor ve kabul ediyor. Sorunsuz sananlar NVIDIA'ya da AMD fark etmez kendi dünyasında yaşıyor. En iyi sürücüde bile sorun yaşanabilir.
alakası yok bu arada. Nvidia arayüzü basit ve sade; aradığın her şeyi rahatça bulabiliyorsun. Fakat AMD tarafında öyle değil. Aradığın özellikleri kolayca bulamıyorsun. Mesela ben CS2 için görüntü ayarı yapmak için 20 dakika uğraştım. Nvidia olsa 1 dakikada hemen yapılırdı. AMD uygulaması tamamen çöp ve rezalet.

bir de oyun sırasında iken uygulama açılmıyor. Yıllardır devam eden bir sorun; adamlar hâlâ bunu çözemedi. Artık yazılımcıları kimse tebrik etmek gerek. Tekrar söylüyorum: AMD ucuzsa alınır, yoksa paran varsa git Nvidia al, kafan rahat olsun. Ha 9070 XT çok güzel kart; mesela gidip 5070 alın demiyorum ama arada 2–3 K fark varsa, Nvidia’dan şaşmayın.

Ben 2 yıldır AMD kart kullanıyorum tam deneyimim şöyle...

1 yıl 8 ay MSI MECH RX7600;

Normalde 7700XT alacaktım anlık ekonomik durumlar nedeniyle 7600 almak zorunda kaldım. Kartı aldığım ilk 3 ay, Last of us 1 ve CS2 oynarken çökme (Driver Timeout) yapıyordu, bu sorunu da zamanla düzelttiler sonra genel olarak daha sorun olmadı. 2K monitör alınca yetersiz kaldı ben de kart bakmaya başladım. 5070 veya 9070XT de alabilirdim 9070XT'de 3x8pin beni aşardı PSU alacağıma %10 güçsüz olsun fark etmez diye 30 bine Prime 9070 aldım. 5070'i almama sebebim Vram'den dolayı, 8GB kartın sınıra dayanıp stutter yapması gibi sorun yaşamak istemediğimden. Ha birde GPU'dan bağımsız olarak kartın fanından biri yerinden fırlamıştı MSI kaliteyi bozmuş sanırım yakışmadı...

2 aylık ASUS PRIME RX9070;

VRAM, 7 yıllık RE2 Remake'i açtınız kartınız güçlü, ışın izlemeyi de açtınız, e Lambo sürüyorsan arada gaza basarsın tabi. Bi bakıyorsun VRAM 15'e dayanmış o zaman diyorsun ki en iyi kararı vermişim.

Sürücü durumu;

1. ay, 7600'de ilk zamanlar yaşadığım o "Driver timeout" sorunları artık yok neyi açarsam açayım uzun süreler oynayabiliyorum ama... Sürücünün arayüzünün arada sırada Alt+R yaptığınızda kapanması olayı var, oynamaya engel mi? Değil, oyun oynatmaya devam ediyor, sürücüyü tekrar açıp yine yapmak isteğiniz değişikliği yapabiliyorsunuz da, niye aga? Bu sorunu da büyük ölçüde Windows düzeltti, çok nadiren olmaya başladı. https://www.guru3d.com/story/windows-11-december-update-fixes-amd-gpu-hangs-and-dx12-game-crashes/Onun dışında FSR4 çok iyi olmuş FSR3'ü gömer yerin dibine zaten. E tabi bir de bazı oyunları adam akıllı görünsün diye 2. kez çalıştırmanız gerekiyor neden? Çünkü sürücü ilk açılışta oyunu tanımaya biliyor ve görüntü biraz bulanık oluyor, sorun mu? Değil, niye? E zaten çoğu oyunu ilk açtığınızda grafik ayarı çakarsınız o da bi reset at da gel kardeşim der, o da arada kaynar. Ha yine mi tanımadı gidiyorsun paşa paşa ekliyorsun oyunun .exe dosyasını oraya bak kardeşim bu bir oyun bunu tanıyacaksın diyorsun, tanıyor.

Ve 25.12.1 sürücüsü FSR Redstone, daha az önce 25.11.1'e geri döndüm ve şunu fark ettim, Silent Hill 2 oynarken James'in saçları 25.12.1'de karıncalı. Image Sharpening 2, 25.11.1'de daha pürüzsüz çalışıyor. Yani bu RedStone benim gözüme öyle "aman aman ne değişiklikler ne değişiklikler" dedirtecek bir durum getirmedi.

E yani kartımdan çok memnunum, gerek performans gerek görüntü kalitesi olarak, belki Nvidia alsam orada da sorun yaşardım vs vs.

NVIDIA bu riski alıp teknolojiyi ileri taşıdı. Evet, ilk olmanın bedelini “kullanıcı hatası” polemikleriyle ödedi ama günün sonunda sorunu donanım tarafında çözdü.

Peki AMD ne yaptı? Zamanında 500W TDP'li R9 295x2'yi 2×8-pin ile besledi. (o dönem benim de PCI-e kablomu yakmıştı) mantık şuydu: “kullanıcının PSU kablosu kaliteliyse yaşar, değilse kendi sorunu.” resmen Rus ruleti.
NVIDIA en azından “bu güç eski kablolara fazla geliyor, gelin yeni ve tek bir standart oluşturalım” diyebildi. Aradaki fark vizyon farkı.
Kullanıcı hatası polemiklerinden kastınız yanan binlerce dolarlık kartlar mı? Ortada çözülmüş bir durum da yok, hala yanma vakaları devam ediyor. Kullanıcının zarar gördüğü hiçbir durum kabul edilebilir değildir. Benim için üreticisinin kim olduğu önemli değil, kullanıcının menfaati önemli. Güncel soket durumunu ne kadar eleştiriyorsam ve tasvip etmiyorsam sizin geçmişte yaşadığınız durumu da o denli tasvip etmiyorum.

Kimse dokunulmaz ya da kusursuz değildir demeye çalışıyorum. Nvidia'yı eleştirirken AMD'nin kusurlarını göz ardı etmiyorum. Ben AMD'yi savunuyorum, siz de bana karşı argüman geliştiriyormuşsunuz gibi bir durum var ortada.

alakası yok bu arada. Nvidia arayüzü basit ve sade; aradığın her şeyi rahatça bulabiliyorsun. Fakat AMD tarafında öyle değil. Aradığın özellikleri kolayca bulamıyorsun. Mesela ben CS2 için görüntü ayarı yapmak için 20 dakika uğraştım. Nvidia olsa 1 dakikada hemen yapılırdı. AMD uygulaması tamamen çöp ve rezalet.

bir de oyun sırasında iken uygulama açılmıyor. Yıllardır devam eden bir sorun; adamlar hâlâ bunu çözemedi. Artık yazılımcıları kimse tebrik etmek gerek. Tekrar söylüyorum: AMD ucuzsa alınır, yoksa paran varsa git Nvidia al, kafan rahat olsun. Ha 9070 XT çok güzel kart; mesela gidip 5070 alın demiyorum ama arada 2–3 K fark varsa, Nvidia’dan şaşmayın.
Ayrıca Recep Bey’in yaptığı AMD deneyim videosunda, arayüzde Windows 7 Home Basic penceresi görünüyordu :D

1768756813272.webp

Kullanıcı hatası polemiklerinden kastınız yanan binlerce dolarlık kartlar mı? Ortada çözülmüş bir durum da yok, hala yanma vakaları devam ediyor. Kullanıcının zarar gördüğü hiçbir durum kabul edilebilir değildir. Benim için üreticisinin kim olduğu önemli değil, kullanıcının menfaati önemli. Güncel soket durumunu ne kadar eleştiriyorsam ve tasvip etmiyorsam sizin geçmişte yaşadığınız durumu da o denli tasvip etmiyorum.

Kimse dokunulmaz ya da kusursuz değildir demeye çalışıyorum. NVIDIA'yı eleştirirken AMD'nin kusurlarını göz ardı etmiyorum. Ben AMD'yi savunuyorum, siz de bana karşı argüman geliştiriyormuşsunuz gibi bir durum var ortada.

Dediğim gibi bu konuda NVIDIA'nın bir suçu yok. İsterse eski pin standartlarıyla da devam edebilirdi; nitekim hâlâ RTX 3090 gibi kartlar 2×8-pin (bazı modellerde 3×8-pin) ile çalışıyor ve bırak yanmayı, ciddi bir ısınma sorunu bile yok. Çünkü bu kartların TDP'si, AMD'nin en yüksek TDP'li kartlarıyla zaten aynı seviyede.

Asıl mesele burada: Sorun kablo değil, AMD'nin gerçek anlamda çok güçlü kart yapamaması. RTX 4090'a, veya 5090'a rakip bir kart var mı? Yok. Peki yarın yapsa ne olacak? O gücü hangi kabloyla besleyecek?

Neyi bulamadın allah için? oyun kısmına gelecen CS'nin üzerine basacan, yapacan ne yapacaksan... Bu mu zor?

Dediğim gibi bu konuda NVIDIA'nın bir suçu yok. İsterse eski pin standartlarıyla da devam edebilirdi; nitekim hâlâ RTX 3090 gibi kartlar 2×8-pin (bazı modellerde 3×8-pin) ile çalışıyor ve bırak yanmayı, ciddi bir ısınma sorunu bile yok. Çünkü bu kartların TDP'si, AMD'nin en yüksek TDP'li kartlarıyla zaten aynı seviyede.

Asıl mesele burada: Sorun kablo değil, AMD'nin gerçek anlamda çok güçlü kart yapamaması. RTX 4090'a, veya 5090'a rakip bir kart var mı? Yok. Peki yarın yapsa ne olacak? O gücü hangi kabloyla besleyecek?
Aynı perspektifte olduğumuzu ve yazdıklarımı tam olarak anladığınızı sanmıyorum. Kendi açımdan tekrara düşmenin bir anlamı yok. İyi forumlar dilerim.

Selam. Düşünemeyeceğiniz kadar çok araştırma sonucu bir sistem dizdim ve bu sistemde AMD ekran kartı ve işlemcisi kullandım. 9070XT ve 7800X3D kullanıyorum. İşlemciler artık kendini kanıtladı ama ekran kartı konusunda ön yargılar hâlâ devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, benim amacım ben aldım siz hiç sorun yaşamazsınız mantığı ya da ben aldım sorun yaşadım ama egomu tatmin etmek için yalan söylüyor falan değilim.

Ben Red Devil 9070XT modeli aldım. Kartımda çok ama çok az cw var (kasa kulağımın dibinde) ama oyun esnasında fark etmiyorsunuz. Bu tamamen şans işi sizinki papağan gibi gürültülü ya da çok sessiz olabilir.

Gelelim asıl konuya. DRIVER SORUNLARI. Şu an ben en son sürücü olan 25.12.1 kullanıyorum ve bu da dahil olmak üzere hiçbirinde sorun yaşamadım. Genellikle gördüğüm sorunlarda Windows sürücülere karışmış oluyor ya da bilinçsiz undervolt ve overclocklardan kaynaklanıyor.

Sürücüler bazı oyunlarda evet kronik sorunlu ama AMD bunları sayfasında paylaşıyor zaten. Yine de çözmeleri biraz sürüyor zaten bir sürü oyun yok böyle. Ben şunu da kabul ediyorum, NVIDIA yazılım konusunda önde, bunu kabul etmeyen fanboyluk yapıyordur.

Ama bu NVIDIA'nın kusursuz olduğu anlamına gelmiyor NVIDIA ile de sorun yaşayabilirsiniz. Windows'un sürücülerle uğraşmaması için ayarlar var. (Bu NVIDIA'da da olabiliyor.) Şunu da hatırlatmak istiyorum, 9070XT 5070 Ti satışlarından çok daha önde şu an.

Sorun yaşamayan kimse bir şey yazmaz ama sorun yaşayanlar 10 farklı yerden de yazabilir bunu unutmayın. Bu arada ağır şekilde render ile uğraşıyorsanız zaten NVIDIA alın. CUDA olarak önde çünkü. Fakat amacınız oyun ise AMD alın geçin derim.

Siz AMD sorunsuz diyenlere de, AMD kronik sorunlu diyenlere de inanmayın.
Sürücü sorunları ve bahsettiğin sorunları esas alarak marka kıyaslamak ya da rakibini almak mantıklı değildir; forumlarda tartışmalara bu yüzden farklı yönden giriyorum. Ekran kartı alırken sürücü sorunlarına değil teknoloji desteğine bakın, oyun oynarken neler vadettiğine bakın. AMD'nin geçmişten gelen etiketi var ama 10 kişiden 9'u yaşamıyor artık. Bu forumlarda dönen tartışmalar 10 yıl önceki tartışmalar ile aynı, artık farklı düşünmeniz gerekiyor. Mesela AMD alırken FSR4 desteği ile DLSS4 desteğini kıyasladın mı? Oyun için bilgisayar topluyorsan bunlara bakmak gerekiyor ilk olarak; 'şu problemi var mış, o zaman NVIDIA alayım' diye alışveriş yapılmaz, çıkın bu kafadan.

Ben kendim NVIDIA alırken şöyle düşündüm: 60'tan fazla oyun yüklü PC'de ve sürekli indirip siliyorum; ben bu oyunların kaç tanesinde kaliteli bir deneyim alacağım diyorum, buna göre araştırıyorum. Ben 30 bin lira ekran kartı alacaksam bana her konuda destek olmalı. Bugün oyun oynuyorsam yarın yayın açma isteği geliyor, ertesi gün oyun geliştirmek istiyoruz ya da öğrenmek istiyoruz; Blender gibi programlarda hiç düşünmeden işlerimi yapabiliyorum. Oyun mu oynayacağım? Açıyorum DLSS4 ya da 4.5, arkama yaslanarak Native'den daha net şekilde oyunumu oynuyorum; işte bu yüzden NVIDIA alın diyorum arkadaşlar.

Bilgisayarımda 60'tan fazla oyun yüklü ve 4 tanesinde FSR4 desteği var, o da resmi değil, sürücüden aktif edersen ancak oluyor. 'Only Driver' kullanan adam FSR4 açamıyor bile. AMD'nin en büyük sorunu oyun desteğidir. Ben böyle söyleyince herkes bütçeyi argüman olarak kullanıyor; arkadaşım, ben senin bütçeni mi düşüneceğim? Sen konuyu açıyorsun, ben sana mantıklı olanı, gelecek odaklı yatırım tavsiyesi veriyorum; bütçeni sen düşüneceksin. AMD'nin şu anda NVIDIA'dan tek artısı fiyatı zaten; diğer tüm konularda NVIDIA daha iyi.

sürücü sorunları ve bahsettiğin sorunları esas alarak marka kıyaslamak ya da rakibini almak mantıklı değildir; forumlarda tartışmalara bu yüzden farklı yönden giriyorum. Ekran kartı alırken sürücü sorunlarına değil teknoloji desteğine bakın, oyun oynarken neler vadettiğine bakın. AMD'nin geçmişten gelen etiketi var ama 10 kişiden 9'u yaşamıyor artık. Bu forumlarda dönen tartışmalar 10 yıl önceki tartışmalar ile aynı, artık farklı düşünmeniz gerekiyor. Mesela AMD alırken FSR4 desteği ile DLSS4 desteğini kıyasladın mı? Oyun için bilgisayar topluyorsan bunlara bakmak gerekiyor ilk olarak; 'şu problemi var mış, o zaman NVIDIA alayım' diye alışveriş yapılmaz, çıkın bu kafadan.

Ben kendim NVIDIA alırken şöyle düşündüm: 60'tan fazla oyun yüklü PC'de ve sürekli indirip siliyorum; ben bu oyunların kaç tanesinde kaliteli bir deneyim alacağım diyorum, buna göre araştırıyorum. Ben 30 bin lira ekran kartı alacaksam bana her konuda destek olmalı. Bugün oyun oynuyorsam yarın yayın açma isteği geliyor, ertesi gün oyun geliştirmek istiyoruz ya da öğrenmek istiyoruz; Blender gibi programlarda hiç düşünmeden işlerimi yapabiliyorum. Oyun mu oynayacağım? Açıyorum DLSS4 ya da 4.5, arkama yaslanarak Native'den daha net şekilde oyunumu oynuyorum; işte bu yüzden NVIDIA alın diyorum arkadaşlar.

Bilgisayarımda 60'tan fazla oyun yüklü ve 4 tanesinde FSR4 desteği var, o da resmi değil, sürücüden aktif edersen ancak oluyor. 'Only Driver' kullanan adam FSR4 açamıyor bile. AMD'nin en büyük sorunu oyun desteğidir. Ben böyle söyleyince herkes bütçeyi argüman olarak kullanıyor; arkadaşım, ben senin bütçeni mi düşüneceğim? Sen konuyu açıyorsun, ben sana mantıklı olanı, gelecek odaklı yatırım tavsiyesi veriyorum; bütçeni sen düşüneceksin. AMD'nin şu anda NVIDIA'dan tek artısı fiyatı zaten; diğer tüm konularda NVIDIA daha iyi.

FSR 4 ve DLSS 4 birbirine çok yakın. Dlsa 4 eaktra fpa veriyor ve daha çok destekleyen uygulama var. Kartınızı saf gücü bence daha öncemli *tabii ki teknolaojiler de önemli.)Render yapan adam zaten AMD almaz. Kaçınız render yapıp yayın açıyor? Çok azınız. Yayın konusunda kötü değil zaten AMD. Ama ağır renderlara kaliteli NVIDIA kart öneririm. Postta da söylemiştim. Oyun desteği gittikçe artıyor fakat evet şu an NVIDIA önde. Saf güçle 9070XT her oyunu iyi şekilde çalıştırabilir zaten.