FSR ile DLSS arasında fark yok evet tekrar söylüyorum. FSR 3 yazılım tabanlıyken FSR 4 donanımsal oldu ve işin içine AI girdi DLSS ile aralarında görüntü kalitesi olarak fark kalmadı. O bahsettiğiniz shimmering ghosting gibi problemler FSR 3'te kaldı. Ayrıca YouTube'dan açıp benchmarklara bakarsan FSR 4 + frame generation hem FPS açısından hem de %0.1 FPS açısından DLSS'i eziyor. Ayrıca hiç kendimizi avutmaya gerek yok MFG yağ gibi akmıyor hiçbir şekilde %0.1 FPS 50'lerde sürünürken bir oyun akıcı olamaz isterse reflex vs. işin içine girsin nafile. Bir de AI AI deyip duruyorsunuz fakat o bahsettiğiniz NVIDIA broadcasttir cartıdır curtudur eğer amaç sadece oyunsa onların yüzüne bile bakılmıyor. Ekstra olarak şunu da söyleyeyim RX 9070 XT Nitro+ yük altında maksimum 60 derece görüyor. O giriş segment NVIDIA karta ısınmasın diye manuel fan ayarı yapmakla uğraşmayı istiyorsan bilemem.

Hocam, YouTube'dan iki benchmark videosu izleyip donanım yorumu yapmakla, o donanımı rekabetçi seviyede bizzat kullanmak arasında dağlar kadar fark var. Söylediklerinde ciddi teknik yanılgılar var.

AMD'nin FSR 4 ile “donanımsal aı”ya geçmesi (ki RDNA mimarisindeki AI hızlandırıcıları, NVIDIA'nın tensor çekirdekleri kadar özelleşmiş değildir) onları bir gecede NVIDIA seviyesine taşımaz.

NVIDIA, DLSS ağını 2018'den beri (Volta/Turing döneminden) eğitiyor. Milyarlarca kareden oluşan devasa bir Deep learning veri havuzuna sahip. AMD ise bu alana donanımsal olarak çok daha yeni adım attı.

Bir tarafta yıllardır eğitilmiş, doktora yapmış bir yapay zekâ (DLSS); diğer tarafta daha okuma yazmayı yeni öğrenen bir yapay zekâ (FSR 4) var. “görüntü farkı kalmadı” demek için gerçekten göz doktoruna görünmek lazım. Hareketli sahnelerdeki (Motion clarity) o ince bozulmalar, tel ve çit gibi detaylardaki titremeler DLSS'te yokken, FSR 4'te hâlâ yumuşatma ile gizlenmeye çalışılıyor.

Evet, eğer base FPS'in (frame generation kapalıyken) 30–40 civarındaysa, üzerine kare eklemek input Lag'i artırır ve hissi bozar. Buna katılıyorum. Ama kullanıcılar 5070 Ti gibi kartlarda, zaten yüksek olan taban FPS'in üzerine frame gen açarlar.
Buradaki kilit nokta NVIDIA Reflex.

Reflex, işlemci ile ekran kartı arasındaki render kuyruğunu sıfırlar. Senin “akıcılık yok” dediğin o 1% Low düşüşleri, Reflex'in olmadığı veya düzgün çalışmadığı AMD çözümlerinde (FSR Frame Generation / AFMF) net şekilde hissedilir. NVIDIA tarafında reflex, Frame Generation'ın yarattığı gecikmeyi absorbe eder. 200 FPS alıp 50 FPS gibi hissetme durumu, sürücü bazlı çalışan AMD çözümlerinin sorunudur; donanımsal ve entegre çalışan NVIDIA ekosisteminin değil.

“Amaç sadece oyunsa Broadcast'in yüzüne bakılmaz” demek de ayrı bir hata. :D sen oyun oynarken Discord'dan arkadaşlarınla konuşmuyor musun? Mekanik klavyenin “çat çut” sesini karşıya iletmeyen NVIDIA Broadcast, doğrudan oyun deneyiminin bir parçasıdır. RTX HDR ise karanlık temalı oyunlarda düşmanı daha net görmeni sağlayan gerçek bir rekabet avantajıdır. Bunlar süs değil.

Hocam bende parası olmayan adama zorla NVIDIA al demiyorum ki, algı oraya çekilmeye çalışılıyor buna sinir oluyorum, ben iki markanın avantajını dezavantajını söylüyorum, fiyata yorum yapmıyorum çünkü dediğim gibi sana 10k çok fazla gelebilir, bak ben 10k yi günlük kazanıyorum diyen adamda gördüm bu adama 9070XT mi önerdim sence? İşte burasını anlamıyorlar, ben tecrübe edindiğim her şeyi özetle anlatıp geçiyorum bana marka övüyorsun diyor, üstelik 9070XT'yi övdüğüm bir sürü mesaj varken, her zaman söylüyorum AMD krizi fırsata çeviremiyor, Murat gamsız'ın dediği gibi " AMD boş kaleye şut çekse taça gider " durum aynen bu.

Benim için de 10k fiyat farkı çok değil ama genel olarak ülke ekonomisi kötü olduğu için 10k fiyat farkını belirtiyordum bu kadar nasıl olsa herkesin durumu bir değil. Ayrıca ben de sonraki ekran kartımı NVIDIA alacağım mecbur olarak çünkü render işleriyle uğraşıyorum Blender olsun After Effects olsun AMD kartlar bu programlarda render performansı olarak çok çok zayıf kalıyor.

Hocam dünyada AMD GPU’ların gerçek kullanım karşılığına bakmak istiyorsanız Steam Donanım Anketi yeterli. Listede üst sıralarda AMD GPU görmek neredeyse mümkün değil. Pazar payı ortada; oyuncular tercih yaparken kağıt üzerindeki vaatlere değil, stabiliteye ve ekosisteme bakıyor. Steam verileri bu gerçeği zaten açık açık gösteriyor. :D :D

Eki Görüntüle 219283
Evet hocam herkes aslında farkında ama inatla ufak bir kitle var onlar tartışma yaratıyor, Reddit'te bu konular bu kadar uzamıyor çok teknik bilgi sahibi çünkü çoğu kişi, adam bana sürekli DLSS diyosun demiş nedenini söyledim ben alışveriş yaparken buna dikkat ettim çünkü, Nostalji yaparken bile DLSS 4.5 açabiliyorsam ben para verdim sonuçta bana hizmet etmesi lazım değil mi? Bak geçen Dead Space Remake oynamak istedim indirdim, DLSS4.5 Preset M ile akıp gidiyorum, bunu 9070XT sağlayamıyor bana bunu anlatmak istiyorum 35 bin lira para verip hizmet eksikliği yaşamak bana koyar sana koymazsa bilemem ben kendi adıma konuşuyorum :D

MFG gerçekten harika AMD kartlarda da olsa keşke. Yakında geleceğini düşünüyorum ama. Dediğiniz gibi hala bazı oyunlar FSR3 destekliyor FSR 4 (redstone) henüz çok yaygın değil. Şu an satışlarda çok iyi gidiyorlar ben yakında arttırılacağını da düşünüyorum (eminim). NVIDIA da AMD de tecrübeli, sadece AMD eski kartlardan kalma bir "kötü şöhret"e sahip ne yazık ki. DLSS olsun MFG olsun NVIDIA önde zaten, reddeden fanboyluk yapıyordur.
Yusuf bak burada benim mesajıma hak veren mesaj atmışşın, fakat son cümlenle çelişiyorsun, DLSS de NVIDIA çok önde dedim bana fanboy diyorsun.

Evet hocam herkes aslında farkında ama inatla ufak bir kitle var onlar tartışma yaratıyor, Reddit'te bu konular bu kadar uzamıyor çok teknik bilgi sahibi çünkü çoğu kişi, adam bana sürekli DLSS diyosun demiş nedenini söyledim ben alışveriş yaparken buna dikkat ettim çünkü, nostalji yaparken bile DLSS 4.5 açabiliyorsam ben para verdim sonuçta bana hizmet etmesi lazım değil mi? Bak geçen Dead Space remake oynamak istedim indirdim, DLSS4.5 preset m ile akıp gidiyorum, bunu 9070XT sağlayamıyor bana bunu anlatmak istiyorum 35 bin lira para verip hizmet eksikliği yaşamak bana koyar sana koymazsa bilemem ben kendi adıma konuşuyorum :D

Hocam, XP/Vista dönemlerinde ATI/AMD sürücüleri o kadar problemliydi ki, resmi Catalyst sürücülerini değil; fan yapımı modlu driver kullanmak zorunda kalıyorduk:hehehe::hehehe:

Hocam, XP/Vista dönemlerinde ATI/AMD sürücüleri o kadar problemliydi ki, resmi Catalyst sürücülerini değil; fan yapımı modlu driver kullanmak zorunda kalıyorduk:hehehe::hehehe:
O sorunlar olmasaydı PC sektörüne bu kadar ilgili olmazdım, Derler ya arabadan en iyi anlayan Tofaş sürendir diye :D

Hocam, YouTube'dan iki benchmark videosu izleyip donanım yorumu yapmakla, o donanımı rekabetçi seviyede bizzat kullanmak arasında dağlar kadar fark var. Söylediklerinde ciddi teknik yanılgılar var.

AMD'nin FSR 4 ile “donanımsal aı”ya geçmesi (ki RDNA mimarisindeki AI hızlandırıcıları, NVIDIA'nın tensor çekirdekleri kadar özelleşmiş değildir) onları bir gecede NVIDIA seviyesine taşımaz.

NVIDIA, DLSS ağını 2018'den beri (Volta/Turing döneminden) eğitiyor. Milyarlarca kareden oluşan devasa bir Deep learning veri havuzuna sahip. AMD ise bu alana donanımsal olarak çok daha yeni adım attı.

Bir tarafta yıllardır eğitilmiş, doktora yapmış bir yapay zekâ (DLSS); diğer tarafta daha okuma yazmayı yeni öğrenen bir yapay zekâ (FSR 4) var. “görüntü farkı kalmadı” demek için gerçekten göz doktoruna görünmek lazım. Hareketli sahnelerdeki (Motion clarity) o ince bozulmalar, tel ve çit gibi detaylardaki titremeler DLSS'te yokken, FSR 4'te hâlâ yumuşatma ile gizlenmeye çalışılıyor.

Evet, eğer base FPS'in (frame generation kapalıyken) 30–40 civarındaysa, üzerine kare eklemek input Lag'i artırır ve hissi bozar. Buna katılıyorum. Ama kullanıcılar 5070 Ti gibi kartlarda, zaten yüksek olan taban FPS'in üzerine frame gen açarlar.
Buradaki kilit nokta NVIDIA Reflex.

Reflex, işlemci ile ekran kartı arasındaki render kuyruğunu sıfırlar. Senin “akıcılık yok” dediğin o 1% Low düşüşleri, Reflex'in olmadığı veya düzgün çalışmadığı AMD çözümlerinde (FSR frame generation / AFMF) net şekilde hissedilir. NVIDIA tarafında reflex, frame Generation'ın yarattığı gecikmeyi absorbe eder. 200 FPS alıp 50 FPS gibi hissetme durumu, sürücü bazlı çalışan AMD çözümlerinin sorunudur; donanımsal ve entegre çalışan NVIDIA ekosisteminin değil.

“Amaç sadece oyunsa Broadcast'in yüzüne bakılmaz” demek de ayrı bir hata. :D sen oyun oynarken Discord'dan arkadaşlarınla konuşmuyor musun? Mekanik klavyenin “çat çut” sesini karşıya iletmeyen NVIDIA Broadcast, doğrudan oyun deneyiminin bir parçasıdır. RTX HDR ise karanlık temalı oyunlarda düşmanı daha net görmeni sağlayan gerçek bir rekabet avantajıdır. Bunlar süs değil.

Hocam NVIDIA 5000 serisi bir kartı hiç test edemediğim için YouTube'daki testlerde hareket halindeki kalite anlaşılmıyor. Arkadaşım RX 9070 XT kullanıyordu orada test etme şansı yakalayıp FSR 4 denemiştim hayran kalmıştım. Kendim bizzat RX 7800 XT kullandığım için FSR 3'ten sonra bu kalite mucize gibi gelmişti. DLSS'in görüntü kalitesine YouTube'dan bakıp FSR 4'ü bizzat deneyimleyerek karşılaştırdığım için farkı tam net olarak anlayamamış olabilirim.

9070XT ile 5070 arasında çok gidip gelmiştim, 5070Ti bütçesi çıkmıyordu bir türlü. Sırf MFG'den dolayı uzun süre götürsün diye Nvidia tercih ettim. Aklımın bi' köşesinde hala 9070XT yatıyor fakat 5070 almasam da uyuyamazdım.

Hocam NVIDIA 5000 serisi bir kartı hiç test edemediğim için YouTube'daki testlerde hareket halindeki kalite anlaşılmıyor. Arkadaşım RX 9070 XT kullanıyordu orada test etme şansı yakalayıp FSR 4 denemiştim hayran kalmıştım. Kendim bizzat RX 7800XT kullandığım için FSR 3'ten sonra bu kalite mucize gibi gelmişti. DLSS'in görüntü kalitesine YouTube'dan bakıp FSR 4'ü bizzat deneyimleyerek karşılaştırdığım için farkı tam net olarak anlayamamış olabilirim.

O bahsettiğiniz gürültü azaltmaya gelecek olursa Discord mikrofon ayarlarından krisp gürültü azaltmayı açıyorum ve gayet güzel bir şekilde çalışıyor. Şu ana kadar hiç NVIDIA broadcastin yokluğunu hissetmedim o konuda.

Son düzenleme:
Hocam NVIDIA 5000 serisi bir kartı hiç test edemediğim için YouTube'daki testlerde hareket halindeki kalite anlaşılmıyor. Arkadaşım RX 9070 XT kullanıyordu orada test etme şansı yakalayıp FSR 4 denemiştim hayran kalmıştım. Kendim bizzat RX 7800 XT kullandığım için FSR 3'ten sonra bu kalite mucize gibi gelmişti. DLSS'in görüntü kalitesine YouTube'dan bakıp FSR 4'ü bizzat deneyimleyerek karşılaştırdığım için farkı tam net olarak anlayamamış olabilirim.
FSR4 güzel bir teknoloji ama sen DLSS4.5 çıplak görse deneyim etseydin FSR4 e tepeden bakardın benim gibi :D kıyaslamalı görüntü bulursam atarım ama olay Performans ve Ultra Performans modu, FSR4 Performans da görüntü çamur oluyor, DLSS4.5 da Performans bile kalite gibi oldu artık. Reddit kullanıcısının dediğine göre DLSS4.5 Performans modu FSR4 Kalite den daha iyi gösteriyormuş.

1768832361581.webp