CRT_User
Yetkin
Ben 'Nvidia sütten çıkmış ak kaşık' demiyorum. Nvidia'nın neyden mesul olup olmadığını netleştirelim ki kavram kargaşası olmasınNvidia’nın segmentasyonu ve planlı eskitme politikası bu çizgide ilerliyor. Amacım yeni bir tartışma başlatmak değil, ancak dediklerinize göre Nvidia kendi kartları üzerinde ki bir çok şeyden mesul değil gibi!
Ben 'NVIDIA sütten çıkmış ak kaşık' demiyorum. NVIDIA'nın neden mesul olup olmadığını netleştirelim ki kavram kargaşası olmasın.
Genellikle her 32 Bit'lik veri yolu için PCB'ye 1 adet bellek çipi (modül) bağlanır. Piyasada standart olarak 1 GB ve 2 GB kapasiteli modüller bulunur.
128-BIT kartlar (örneğin: RTX 4060 / 4060 Ti):
128 bit / 32 = 4 adet bellek yuvası
4 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 4 X 2 = 8 GB eder.
Neden 12 GB yapmadılar?"
Yapamazlar. 4 yuvayla 12 GB elde edemezsin. Ya 8 GB yapacaksın ya da maliyeti katlayıp, kartın arkasına da bellek lehimleyerek 16 GB yapacaksın. Arası yok.
192-BIT kartlar (örneğin: RTX 4070 / 4070 Ti):
192 bit / 32 = 6 adet bellek yuvası demektir.
6 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 6 X 2 = 12 GB eder.
İşte bu yüzden 4070 serisi 12 GB olarak geldi. Bunu 16 GB yapamazsın, matematiğe aykırı.
256-BIT kartlar (örneğin: RTX 4080):
256 bit / 32 = 8 adet bellek yuvası.
8 X 2 GB = 16 GB.
NVIDIA 'ben buna 10 GB koyayım' diyemez, çünkü o zaman veri yolunu (bit) kırpması veya bozması gerekir. 4060 serisinde 128-BIT tercih edildiği için (ki bu L2 önbellek sayesinde yeterli oluyor), VRAM mecburen ya 8 GB ya 16 GB olmak zorundaydı.
NVIDIA, maliyeti ve ürün gamını korumak için 8 GB standartını seçti. Eğer oraya 12 GB koymaya çalışsaydı, veri yolunu 192-BIT yapmak zorunda kalırdı; bu da o çipi tamamen başka bir segmentin ürünü yapardı.
Ayrıca AMD'nin elinde güçlü bir AI donanımı olmadığı için, pazarlayabilecekleri tek şey VRAM miktarı kaldı.
NVIDIA'nın kayıpsız bellek sıkıştırma algoritmaları sektörün çok ilerisinde. Veriyi VRAM'e yazarken sıkıştırıp, okurken açıyorlar. Bu da fiziksel olarak 8 GB olan belleğin, efektif olarak 10-11 GB gibi davranmasını sağlıyor.
RTX 4000) mimarisiyle birlikte GPU'nun içindeki L2 önbelleği devasa oranda artırdı. (örneğin RTX 3060 Ti'da 4MB L2 varken, 4060 Ti'da bu 32MB'a çıktı).
Mantık şu: Veriyi uzaktaki VRAM'e gidip almaktansa, GPU'nun dibindeki devasa önbellekte tutmak.
Bu sayede; VRAM kullanımı azalıyor, bant genişliği ihtiyacı düşüyor ve gecikme minimuma iniyor. AMD ise mimarisi gereği VRAM'e daha çok muhtaç olduğu için "bol kepçe" VRAM koymak zorunda.
Son düzenleme: