Nvidia’nın segmentasyonu ve planlı eskitme politikası bu çizgide ilerliyor. Amacım yeni bir tartışma başlatmak değil, ancak dediklerinize göre Nvidia kendi kartları üzerinde ki bir çok şeyden mesul değil gibi!
Ben 'Nvidia sütten çıkmış ak kaşık' demiyorum. Nvidia'nın neyden mesul olup olmadığını netleştirelim ki kavram kargaşası olmasın

Ben 'NVIDIA sütten çıkmış ak kaşık' demiyorum. NVIDIA'nın neden mesul olup olmadığını netleştirelim ki kavram kargaşası olmasın.

Genellikle her 32 Bit'lik veri yolu için PCB'ye 1 adet bellek çipi (modül) bağlanır. Piyasada standart olarak 1 GB ve 2 GB kapasiteli modüller bulunur.
128-BIT kartlar (örneğin: RTX 4060 / 4060 Ti):
128 bit / 32 = 4 adet bellek yuvası
4 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 4 X 2 = 8 GB eder.
Neden 12 GB yapmadılar?"
Yapamazlar. 4 yuvayla 12 GB elde edemezsin. Ya 8 GB yapacaksın ya da maliyeti katlayıp, kartın arkasına da bellek lehimleyerek 16 GB yapacaksın. Arası yok.

192-BIT kartlar (örneğin: RTX 4070 / 4070 Ti):
192 bit / 32 = 6 adet bellek yuvası demektir.
6 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 6 X 2 = 12 GB eder.
İşte bu yüzden 4070 serisi 12 GB olarak geldi. Bunu 16 GB yapamazsın, matematiğe aykırı.
256-BIT kartlar (örneğin: RTX 4080):
256 bit / 32 = 8 adet bellek yuvası.
8 X 2 GB = 16 GB.

NVIDIA 'ben buna 10 GB koyayım' diyemez, çünkü o zaman veri yolunu (bit) kırpması veya bozması gerekir. 4060 serisinde 128-BIT tercih edildiği için (ki bu L2 önbellek sayesinde yeterli oluyor), VRAM mecburen ya 8 GB ya 16 GB olmak zorundaydı.

NVIDIA, maliyeti ve ürün gamını korumak için 8 GB standartını seçti. Eğer oraya 12 GB koymaya çalışsaydı, veri yolunu 192-BIT yapmak zorunda kalırdı; bu da o çipi tamamen başka bir segmentin ürünü yapardı.

Ayrıca AMD'nin elinde güçlü bir AI donanımı olmadığı için, pazarlayabilecekleri tek şey VRAM miktarı kaldı.

NVIDIA'nın kayıpsız bellek sıkıştırma algoritmaları sektörün çok ilerisinde. Veriyi VRAM'e yazarken sıkıştırıp, okurken açıyorlar. Bu da fiziksel olarak 8 GB olan belleğin, efektif olarak 10-11 GB gibi davranmasını sağlıyor.

RTX 4000) mimarisiyle birlikte GPU'nun içindeki L2 önbelleği devasa oranda artırdı. (örneğin RTX 3060 Ti'da 4MB L2 varken, 4060 Ti'da bu 32MB'a çıktı).

Mantık şu: Veriyi uzaktaki VRAM'e gidip almaktansa, GPU'nun dibindeki devasa önbellekte tutmak.
Bu sayede; VRAM kullanımı azalıyor, bant genişliği ihtiyacı düşüyor ve gecikme minimuma iniyor. AMD ise mimarisi gereği VRAM'e daha çok muhtaç olduğu için "bol kepçe" VRAM koymak zorunda.

Son düzenleme:
Eğer oraya 12 GB koymaya çalışsaydı, veri yolunu 192-BIT yapmak zorunda kalırdı; bu da o çipi tamamen başka bir segmentin ürünü yapardı.
NVIDIA, maliyeti ve ürün gamını korumak için 8 GB standartını seçti.
Yorumumu doğruladığınız için teşekkür ederim. Nvidia'nın kendi tercihleri kapsamında izlediği segmentasyon tercihleri ve VRAM politikasının matematiği ek bilgi olmuş. Birçok kişiye yardımı dokunacaktır.

AMD kısmına gelecek olursak, ben böyle bir kıyasa girmediğim için yorum yapmama gerek yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
yorumumu doğruladığınız için teşekkür ederim. NVIDIA'nın kendi tercihleri kapsamında izlediği segmentasyon ve VRAM politikasının matematiği ek bilgi olmuş. Birçok kişiye yardımı dokunacaktır.

Hocam kelime oyunlarına gerek yok, yazdıklarım gayet açık. Benim 'tercih' dediğim şey; mühendisliğin temelidir. Eldeki bütçe ve silikon limitleriyle en verimli ürünü ortaya koyma sanatıdır. NVIDIA'nın 128-BIT tercih etmesi keyfi bir 'kötülük' değil; L2 cache mimarisinin başarısıdır. Adamlar diyor ki: 'ben L2 önbelleği o kadar büyüttüm ki (32MB), artık veriyi 192 şeritten (bit) taşımama gerek yok, 128 şerit de aynı işi görüyor.

Siz istiyorsunuz ki; NVIDIA hem en son teknolojiyi (DLSS 4.5, RT, AI) koysun, hem 192-BIT veri yolu yapsın, hem 16 GB VRAM koysun ama fiyatı giriş seviyesi kalsın. Böyle bir dünya yok. Eğer 4060 serisini 192-BIT ve 12 GB yapsalardı, o kartın maliyeti (ve fiyatı) 4070 seviyesine çıkardı. O zaman da 'bu fiyata giriş seviyesi kart mı olur?' diye isyan ederdiniz.

Ben mimari verimlilikten bahsediyorum, siz duygusal yaklaşıyorsunuz. O 128-bitlik kart, sizin o 'geniş veri yollu' eski nesil AMD kartlarınızdan daha hızlı çalışıyorsa, bu tercih doğru yapılmış demektir.

sizin o 'geniş veri yollu' eski nesil AMD kartlarınızdan daha hızlı çalışıyorsa, bu tercih doğru yapılmış demektir.
:D:D:D Durduk yere yine "AMD Şövalyesi" oldum. 5070Ti kullanıyorum, hain ilan ederler beni.

Sürekli AMD kıyasına girmenizin spesifik bir sebebi var mı yoksa refleks mi? Ortada "benim" olan bir AMD yok ancak "sizin" olan bir Nvidia var gibi.

Hocam kelime oyunlarına gerek yok
128-BIT kartlar (örneğin: RTX 4060 / 4060 Ti):
128 bit / 32 = 4 adet bellek yuvası
4 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 4 X 2 = 8 GB eder.
Neden 12 GB yapmadılar?"
Yapamazlar. 4 yuvayla 12 GB elde edemezsin. Ya 8 GB yapacaksın ya da maliyeti katlayıp, kartın arkasına da bellek lehimleyerek 16 GB yapacaksın. Arası yok.

192-BIT kartlar (örneğin: RTX 4070 / 4070 Ti):
192 bit / 32 = 6 adet bellek yuvası demektir.
6 yuvaya 2 GB'lık çip takarsan: 6 X 2 = 12 GB eder.
İşte bu yüzden 4070 serisi 12 GB olarak geldi. Bunu 16 GB yapamazsın, matematiğe aykırı.
256-BIT kartlar (örneğin: RTX 4080):
256 bit / 32 = 8 adet bellek yuvası.
8 X 2 GB = 16 GB.
Haklısınız, iyi forumlar.

Son düzenleme:
Sürekli AMD kıyasına girmenizin spesifik bir sebebi var mı?

Bu tartışmanın çıkış noktası zaten başlı başına saçmaydı: “nvidia kartları yaktı, özür bile dilemedi” muhabbeti. Benim savunduğum şey çok net: Bu konuların NVIDIA'yla doğrudan bir ilgisi yok. NVIDIA burada sadece öncü oldu. Standartları kendi kafasına göre belirlemiyor; PCI-sıg gibi konsorsiyumlar belirliyor, AMD dahil herkes de buna onay veriyor.

VRAM tarafında da şunu açıkça söyleyeyim: 8 GB kartları ben de günümüz için yeterli bulmuyorum. Ama bu iş “nvidia cimri” diye açıklanamaz. Daha 2017'de çıkan GTX 1080 Ti bile 11 GB VRAM ile gelmişti GDDR5X. Bunun sebebi de yine kartın mimarisi ve bellek veri yolu tasarı mıydı, keyfi bir karar değildi.

XP/Vista döneminden beri adını bile duymadığınız yüzlerce AMD/ATI ve NVIDIA kart kullandım. O yüzden bana bu soruları “teoride” sormayın. İsterseniz yaşadığım driver krizlerini, stabilite sorunlarını, platform saçmalıklarını anlatayım; sayfalarca yazı çıkar 😄

AMD'nin işlemcilerinden çok memnunum.Ekran kartı olarak yeni nesil kartlarını kullanmadım ama kullandıklarımın yazılımı çok kötüydü. Ayrıca sorun çıkardığı oluyordu memnun kalmadım. Yeni nesilleri daha iyidir bilemem o konuda bir şey diyemem.
Bu markaları babamızın malıymış gibi savunmaya gerek yok. İyiye iyi,kötüye kötü deyin geçin fanboy olmaya gerek yok.

Selam. Düşünemeyeceğiniz kadar çok araştırma sonucu bir sistem dizdim ve bu sistemde AMD ekran kartı ve işlemcisi kullandım. 9070XT ve 7800X3D kullanıyorum. İşlemciler artık kendini kanıtladı ama ekran kartı konusunda ön yargılar hâlâ devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, benim amacım ben aldım siz hiç sorun yaşamazsınız mantığı ya da ben aldım sorun yaşadım ama egomu tatmin etmek için yalan söylüyor falan değilim.

Ben Red Devil 9070XT modeli aldım. Kartımda çok ama çok az cw var (kasa kulağımın dibinde) ama oyun esnasında fark etmiyorsunuz. Bu tamamen şans işi sizinki papağan gibi gürültülü ya da çok sessiz olabilir.

Gelelim asıl konuya. DRIVER SORUNLARI. Şu an ben en son sürücü olan 25.12.1 kullanıyorum ve bu da dahil olmak üzere hiçbirinde sorun yaşamadım. Genellikle gördüğüm sorunlarda Windows sürücülere karışmış oluyor ya da bilinçsiz undervolt ve overclocklardan kaynaklanıyor.

Sürücüler bazı oyunlarda evet kronik sorunlu ama AMD bunları sayfasında paylaşıyor zaten. Yine de çözmeleri biraz sürüyor zaten bir sürü oyun yok böyle. Ben şunu da kabul ediyorum, NVIDIA yazılım konusunda önde, bunu kabul etmeyen fanboyluk yapıyordur.

Ama bu NVIDIA'nın kusursuz olduğu anlamına gelmiyor NVIDIA ile de sorun yaşayabilirsiniz. Windows'un sürücülerle uğraşmaması için ayarlar var. (Bu NVIDIA'da da olabiliyor.) Şunu da hatırlatmak istiyorum, 9070XT 5070 Ti satışlarından çok daha önde şu an.

Sorun yaşamayan kimse bir şey yazmaz ama sorun yaşayanlar 10 farklı yerden de yazabilir bunu unutmayın. Bu arada ağır şekilde render ile uğraşıyorsanız zaten NVIDIA alın. CUDA olarak önde çünkü. Fakat amacınız oyun ise AMD alın geçin derim.

Siz AMD sorunsuz diyenlere de, AMD kronik sorunlu diyenlere de inanmayın.
Hocam emeğine sağlık, maşallah. Nazar değmesin sistemine.

Bu kadar az aktif bir forumda 10 sayfa tartışmanın dönmesi bile açılan konunun %100 doğru olmadığının kanıtı.

Elime çok sayıda laptop geçti Ryzen işlemcili olanlarda hep bir sorun çıktı bak GPU değil işlemci. GPU'ya girmiyorum bile.