Ne diye gidip Z serisi aldırdık? Alsaydı 2-3K çöp bir kart.

Özelikle sordum 1:1 açılır mı? Diye evet dediniz. Tamam sizi anlıyorum yapacak bir şey yok. Buna öfkeli değilim ama artık onu alın bunu alın demeyin. Bir sonuç yok boş masraf. 1 CPU 2 anakart hurda yığını olarak duruyor.

Özelikle sordum 1:1 açılır mı? Diye evet dediniz. Tamam sizi anlıyorum yapacak bir şey yok. Buna öfkeli değilim ama artık onu alın bunu alın demeyin. Bir sonuç yok boş masraf. 1 CPU 2 anakart hurda yığını olarak duruyor.

Z serisi dedin, gidip İnegöl'den alıp geldim. Akşam 5'ten gece 1 kadar bununla uğraştım.

Önemli olan 1T açması. Diğer türlü Gear 2 7200 açabilirsin ama 2T olur bu sefer.

Videodaki voltaj ve Timing'leri deneyip 6200-6400 1T açman yeterli. 50 ns almış zaten. AMD 65 altını göremiyor Legacy mod açmadan. @ggbye

Gear 2 iken 1T açamıyor mu? Imc ve tx vddq 1.4 verip bak. Sa 1.35 ile açması lazım. 1:2 mod 1T olacak yani.

1.3 sa 1.45 RAM 2 yerede verdim 1.4 Memory 1.8 vpp verdim 0.050 verdim açmadı.

2:1 1T bu arada 5600MHz.

@Ayhan Dönmez odamın içinde, 5 adet uzay sistem anakart var. Adım atacak yer yok. PSU sıvı soğutma her şey bir yerde. O kadar uğraştım, ne dediyseniz aldım. Sonuç 0, hiç ilerleme olmadı.

@Ayhan Dönmez odamın içinde, 5 adet uzay sistem anakart var. Adım atacak yer yok. PSU sıvı soğutma her şey bir yerde. O kadar uğraştım, ne dediyseniz aldım. Sonuç 0, hiç ilerleme olmadı.

1:1 ve 1T açmıyor. Ben kendime üzülmüyorum. Evi toplar fazlalıkları satışa bırakırım. 2 sistem elimin altında olur. @SunseTTime bunun sistemi çöp oldu. Ne 1:1 açabilecek ne de 1T 60Hz diyorsun, mecbur kaldığı için yapıyordu. 35-40k para verip 60Hz oynamak nedir?

@Ayhan Dönmez ve @CRT_User vaktiniz olunca ufak bir araştırma yapsanız nasıl olur? Bende bakınayım. Cumartesi ve pazar sistemler düzgünce ayarlarız. @SunseTTime bunun sistemide hafta sonu gelir. Çözelim mahcup olmayalım. Aldırdık, öyle kalırsa hoş olmaz şu 2 sistem aradan çıksın. Son çizgideyiz başka hirbir çözüm yok bizim için süreçlerimizi biliyorsunuz. Yeterli bilgiyi edinip, uğraşıp çözebiliriz.

Son düzenleme:

1:1 ve 1T açmıyor. Ben kendime üzülmüyorum. Evi toplar fazlalıkları satışa bırakırım. 2 sistem elimin altında olur. @SunseTTime bunun sistemi çöp oldu. Ne 1:1 açabilecek ne de 1T 60Hz diyorsun, mecbur kaldığı için yapıyordu. 35-40k para verip 60Hz oynamak nedir?

@Ayhan Dönmez ve @CRT_User vaktiniz olunca ufak bir araştırma yapsanız nasıl olur? Bende bakınayım. Cumartesi ve pazar sistemler düzgünce ayarlarız. @SunseTTime bunun sistemide hafta sonu gelir. Çözelim mahcup olmayalım. Aldırdık, öyle kalırsa hoş olmaz şu 2 sistem aradan çıksın. Son çizgideyiz başka hirbir çözüm yok bizim için süreçlerimizi biliyorsunuz. Yeterli bilgiyi edinip, uğraşıp çözebiliriz.

Aynı segment anakart Gear 2 + 1T verebiliyor, 6400 MT/s hem de. Latency 50 ns. Birebir aynı ayarları deneyebilirsin. CPU IMC ile de yakından alakalı bu durum. %100 hiçbir senaryoda zaten yok. 2 tane video paylaştım. 6400 olanı 6000'e uyarlayarak bir dene müsait zamanda. @ggbye

Voltajlar benzer. VDDQ Tx ve Memory Controller kısmı sırasıyla CPU VDDQ ve VDD2 voltajları. SA zaten Sys Agent. DRAM VDD-VDDQ ve VPP'ye hakimsin. 2:1 1T o şekilde denersin. Belki 1.15 SA falan istiyordur, 1.35 stabilite bozabilir. IMC davranışı bilemeyiz. Z790'da ama her ayar var, B ve H'larda kısıtlama var. Bazı modellere özel açık. MSI genelde açık bırakıyordu. Her B760'da o denli detay bulamayabilirsin BIOS'ta. UV-OC AM5'teki gibi kitli Z790 altındaki çipsetlerde kabaca. Bazı marka modeller istisna.

Burada H16M olması da işleri bozdu biraz. Anladığım kadarıyla 2:1 ve 2T verebiliyor sadece şu anda. 7200 MT/s deneyebilirsin. M-Die limiti 7200'dür. 2T ve Gear 2 orada kurtarır. 50 ns bandı alman önemli.

@SunseTTime 'daki olay aslında farklı. Herkes gibi düz XMP açıp o soruna odaklanması lazım. Düz XMP zaten 2:1 Gear 2 ve 2T açıyor diye biliyorum. Yani en gevşek hali. Görüntü bozulması olayı farklı bir senaryo.

Son düzenleme:
Benim oynadığım oyunlar; Dead by Daylight (120 FPS sınırı var), Starwars BF2 (200 FPS sınırı var) ve R6 (monitör 240Hz ve 2K'da çok rahat sabit 240 alınıyor.)

Bu senaryoda FPS'nin 400-500 olması veya 200 olması bana pek bir şey ifade etmiyor. Zira yıllarca 60 Hz laptop paneli ile rekabetçi oyunlarda takımı taşıdım, günün sonunda kişide bitiyor. Tabii ki insan para verip aldığı ürünlerden tam performans bekler fakat benim tek kriterim oyuna girince mouse laglanmaya başlamasın, maçtayken mouse ile dönünce gözlerim kanamasın bir de zaman zaman olan bilgisayarı ilk açtığımda görüntü gelmemesi durumu yaşanmasın. Öyle ki görüntü gelmeme durumu monitörü kapat aç yapınca direkt düzeliyor, bu AM5 timing kusuru diye yorumluyorum her neyse öyle işte. 3 monitörde de tekrarladı monitör sanılmasın diye diyorum.

Bu sorunları atlatmış olsam belki senin gibi %1 low değerlerini yükseltme gibi bir çabam olur fakat ben o aşamaya gelemedim. Kaldı ki oynadığım oyunlarda %1 low ve FPS değerim neredeyse yakın oluyor zira sistemi zorlamayan oyunlar bunlar. @ggbye

Bir diğer konu maddiyat, yani çok da durumum iyi değil klasik Türkiye şartları çalışıyoruz ama öylesine, sisteme harcadığım parayı keyfi olarak başka bir şeye harcamadım mesela. Giden vakit ve emek de cabası. Fakat işte nedir iş dönüşü tek keyfim bu diye aylardır düzeltmek istiyordum. Yolun sonu Intel oldu. BIOS güncellerim, BIOS Default ayarlarda bırakırım XMP bile açmam ilk etapta, C&D toplu bir format atarım (D diskinde oyunlar var ama çok bileşen değişti toplu temiz kurulum olsun.), Chipset ve ekran kartı sürücüsünü manuel kurduktan sonra Windows günceller test için Dead by Daylight'ı indirir denerim. Zaten ince ayar olmadan düzeleceği varsa o mouse jitter / lag sorununun düzelmesi gerekir. Geçtiği taktirde @Ayhan Dönmez @CRT_User bir ayar önerirse BIOS'tan onları da yaparım zira AM5'te bile EXPO açıp takılma taraftarıydım. Stabil olsun yeter bana FPS uçsun kaçsın derdim yok.

Bakalım pek bir hevesim kalmadı zaten. Düzeldiğini görsem belki hevesim geri gelir.

Son düzenleme:
Benim oynadığım oyunlar; Dead by Daylight (120 FPS sınırı var), Star Wars BF2 (200 FPS sınırı var) ve R6 (monitör 240Hz ve 2K'da çok rahat sabit 240 alınıyor.)

Bu senaryoda FPS'nin 400-500 olması veya 200 olması bana pek bir şey ifade etmiyor. Zira yıllarca 60 Hz laptop paneli ile rekabetçi oyunlarda takımı taşıdım, günün sonunda kişide bitiyor. Tabii ki insan para verip aldığı ürünlerden tam performans bekler fakat benim tek kriterim oyuna girince mouse laglanmaya başlamasın, maçtayken mouse ile dönünce gözlerim kanamasın bir de zaman zaman olan bilgisayarı ilk açtığımda görüntü gelmemesi durumu yaşanmasın. Öyle ki görüntü gelmeme durumu monitörü kapat aç yapınca direkt düzeliyor, bu AM5 timing kusuru diye yorumluyorum her neyse öyle işte. 3 monitörde de tekrarladı monitör sanılmasın diye diyorum.

Bu sorunları atlatmış olsam belki senin gibi %1 Low değerlerini yükseltme gibi bir çabam olur fakat ben o aşamaya gelemedim. Kaldı ki oynadığım oyunlarda %1 Low ve FPS değerim neredeyse yakın oluyor zira sistemi zorlamayan oyunlar bunlar. @ggbye

Bir diğer konu maddiyat, yani çok da durumum iyi değil klasik Türkiye şartları çalışıyoruz ama öylesine, sisteme harcadığım parayı keyfi olarak başka bir şeye harcamadım mesela. Giden vakit ve emek de cabası. Fakat işte nedir iş dönüşü tek keyfim bu diye aylardır düzeltmek istiyordum. Yolun sonu Intel oldu. BIOS güncellerim, BIOS default ayarlarda bırakırım XMP bile açmam ilk etapta, c&d toplu bir format atarım (D diskinde oyunlar var ama çok bileşen değişti toplu temiz kurulum olsun.), chipset ve ekran kartı sürücüsünü manuel kurduktan sonra Windows günceller test için Dead by Daylight'ı indirir denerim. Zaten ince ayar olmadan düzeleceği varsa o mouse jitter / lag sorununun düzelmesi gerekir. Geçtiği takdirde @Ayhan Dönmez @CRT_User bir ayar önerirse BIOS'tan onları da yaparım zira AM5'te bile EXPO açıp takılma taraftarıydım. Stabil olsun yeter bana FPS uçsun kaçsın derdim yok.

Bakalım pek bir hevesim kalmadı zaten. Düzeldiğini görsem belki hevesim geri gelir.

Bu şekilde ilerlemeyeceğini, sen hariç konuya hakim olan herkes biliyor. Ayar yapmadan shutter yaşanıyor. Yüksek güç yüksek sıcaklık bunların sebebi. Bunları zaten ayarlaman gerkecek. FPS konusuda 1:1 için sana o kartı aldırdık, gördük ki Z790 iş görmüyor. 1T açamadık, bu da sistemde gecikme oluşturacak. Görüntü sorunun düzelir bundan eminim. En son RAM için profil girmemiz gerek. @Ayhan Dönmez ve @CRT_User sizlerden bu sorunu çözmenizi ve araştırma yapmanızı istiyorum. FPS konu benim için değerli, 540Hz kullanıyorum. @SunseTTime bu ayarlar senin içinde önemli. Odak noktan bu değil, bu gerçekten çok büyük sorun.

@LH44 bu konuda çok sesiz kaldınız. Sizin desteklerinizi bekliyorum.

Son düzenleme: